Πιο κοντά «plan B» με έξτρα φόρους μετά την νέα υστέρηση εσόδων

Η εικόνα που παρουσίασαν τα έσοδα τον Ιούλιο έχει αναμφίβολα προκαλέσει έντονη ανησυχία στο κυβερνητικό στρατόπεδο, παρά τις περί του αντιθέτου διαρροές από το υπουργείο Οικονομικών.

Αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες επεξεργάζονται εναλλακτικά σενάρια στην περίπτωση που η τάση αυτή συνεχιστεί και τον Σεπτέμβριο, που είναι κομβικός μήνας για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Ένα εξ αυτών είναι να πάνε μπροστά κάποιοι φόροι που είναι προγραμματισμένο να αυξηθούν αργότερα.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες έχει πέσει στο τραπέζι η αύξηση από την 1η Οκτωβρίου σε καύσιμα, τσιγάρα και σταθερή τηλεφωνία. Αυτά σε συνδυασμό με ένταση των ελέγχων σε ειδικές κατηγορίες ελευθέρων επαγγελματιών, από τον επόμενο μήνα, εκτιμούν στην κυβέρνηση ότι μπορεί να λειτουργήσουν ως αντίβαρο και τελικά να επιτευχθεί ο στόχος των εσόδων και να απομακρυνθεί το «φάντασμα» του «κόφτη» που με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία έχει πλησιάσει απειλητικά.

Τις τελικές αποφάσεις πάντως θα τις λάβει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αλλά ωστόσο μέχρι τότε θα υπάρξουν διάφορες εισηγήσεις από τους αρμόδιους υπουργούς και κυβερνητικούς παράγοντες. Το μόνο σίγουρο είναι πως περιθώρια παρεμβάσεων από την πλευρά των δαπανών, δεν υπάρχουν δεδομένου ότι όπως φαίνεται και από τα υπάρχοντα στοιχεία, ήδη το δημόσιο έχει κηρύξει άτυπη στάση πληρωμών προς τους προμηθευτές και τους φορολογούμενους που τους οφείλει χρήματα.

Το υπουργείο Οικονομικών προχθές το βράδυ, προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την εικόνα των εσόδων του Ιουλίου, ωστόσο αυτό μάλλον έγινε για να γίνει και όχι πως έχει κάποια ουσία.

Παράλληλα οι φορολογούμενοι δείχνουν να έχουν ξεπεράσει τα όρια της φοροδοτικής ικανότητας και με δεδομένο ότι το επόμενο διάστημα θα πρέπει να πληρώνουν 4,5 δις τουλάχιστον κατά μέσο ότι κάθε μήνα, δημιουργεί φόβους ότι κάποιοι ακόμη και αν το θέλουν δεν θα τα καταφέρουν με αποτέλεσμα τα ληξιπρόθεσμα να αυξηθούν ακόμη περισσότερο.

Σήμερα να σημειωθεί ότι αγγίζουν τα 90 δισ, χωρίς να έχουν γίνει γνωστά τα στοιχεία του Ιουλίου.

Νέα αύξηση φόρων(;)
Στο τραπέζι έχουν πέσει διάφορα σενάρια μεταξύ των οποίων η επίσπευση της αύξηση των φόρων στην βενζίνη, που υπολογίζεται σε 8 • 12 λεπτά το λίτρο. Να σημειωθεί ότι ήδη είναι προγραμματισμένο να αυξηθεί ο φόρος για το πετρέλαιο θέρμανσης από τις 15 Οκτωβρίου, ενώ σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο η αύξηση στις τιμές της βενζίνης θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου.

Ελεγχοι
Στα εργαλεία που θα χρησιμοποιήσει το υπουργείο Οικονομικών στην «μάχη» για την αύξηση των εσόδων είναι οι έλεγχοι στους ελεύθερους επαγγελματίες και ιδίως στις κατηγορίες των επαγγελμάτων που έχει διαπιστωθεί ότι είναι ευκολότερο να φοροδιαφύγουν.

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) αναμένεται να επικεντρώσει τους ελέγχους σε αυτές τις επαγγελματικές κατηγορίες (γιατρούς, μηχανικούς, υδραυλικούς, λογιστές, ηλεκτρολόγους, δικηγόρους κ.λπ.) σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί και να ενισχυθεί η αίσθηση του ελέγχου, ώστε να περιοριστεί η φοροδιαφυγή από τους ίδιους τους επαγγελματίες, πριν εντοπιστούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Στόχος είναι η ενίσχυση των εσόδων, σε τέτοιο βαθμό που θα καθιστά ευκολότερη την επίτευξη των στόχων του προϋπολογισμού και στη συνέχεια θα δίνει τη δυνατότητα για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής που σχεδιάζει η κυβέρνηση και ενδεχομένως τη μετέπειτα μείωση κάποιων φόρων.

Επί της ουσίας, οι έλεγχοι θα γίνονται με διαφορετική μέθοδο ανά κατηγορία επαγγέλματος ή ανά ομάδα επαγγελματικών κλάδων. Δηλαδή, άλλα κριτήρια θα υπάρχουν για το πώς θα επιλέγονται οι προς έλεγχο επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο της εστίασης και διαφορετικά κριτήρια για τους δικηγόρους, τους γιατρούς κ.λπ. Τα βασικά κριτήρια για τη διενέργεια ενός ελέγχου θα είναι:

• Τα εισοδήματα που έχουν δηλωθεί τα προηγούμενα χρόνια.

• Οι επαγγελματικές δαπάνες ανά δραστηριότητα.

• Τα δάνεια που έχει λάβει κάθε επαγγελματίας.

• Τα περιουσιακά στοιχεία των ελεγχομένων.

Παράλληλα, θα «τρέχουν» και τυχαίοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι. Από τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων προκύπτει ότι περίπου 1 στους 2 ελεύθερους επαγγελματίες δηλώνει ετήσιο εισόδημα έως 5.000 ευρώ. Ποσό το οποίο στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα για όλους όσοι το δηλώνουν και για τον λόγο αυτό η ΓΓΔΕ θέλει να στρέψει την προσοχή της σε αυτές τις περιπτώσεις.

Δημοσιεύθηκε την
Κατηγοριοποιημένα ως Οικονομία