Την απάντησή τους μετά το σοκ του Brexit και εν μέσω ακραίων φωνών στην Ευρώπη (όπως αυτή της Μαρίν Λεπέν) ετοιμάζουν οι ηγέτες της Ευρώπης. Με κοινό μήνυμά τους οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών καλούν το Λονδίνο να ξεκινήσει άμεσα τη διαπραγμάτευση για την έξοδο και παράλληλα τονίζουν ότι η συμφωνία που είχε γίνει τον Φεβρουάριο με τον Κάμερον παύει να ισχύει και δεν θα τύχει επαναδιαπραγμάτευσης.
Την ίδια στιγμή, Μέρκελ, Ολάντ διαμηνύουν ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα συνεχίσει ενωμένη και είναι αρκετά ισχυρή για να το κάνει. Ηδη η καγκελάριος κάλεσε τον Φρ. Ολάντ και τον Ματέο Ρέντσι τη Δευτέρα στο Βερολίνο, προκειμένου να προετοιμαστούν ενόψει της Συνόδου Κορυφής που είναι προγραμματισμένη για την Τρίτη.
H δήλωση των Βρυξελλών
«Σε μια ελεύθερη δημοκρατική διαδικασία ο βρετανικός λαός εξέφρασε τη θέλησή του να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ενωση. Λυπούμαστε για αυτή την απόφαση αλλά τη σεβόμαστε», αναφέρουν σε κοινή δήλωσή τους οι Τουσκ (πρόεδρος Ευρωπαϊκού Συμβουλίου), Γιούνκερ (πρόεδρος Κομισιόν), Ρούτε (Ολλανδός πρωθυπουργός) και Σουλτς (πρόεδρος ευρωκοινοβουλίου).
«Πρόκειται για μια πρωτόγνωρη κατάσταση αλλά είμαστε ενωμένοι όσον αφορά στην απάντησή μας. Θα σταθούμε δυνατοί και θα προασπίσουμε τις βασικές αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προαγωγή της ειρήνης και της ευημερίας των λαών της. Η Ένωση των 27 κρατών-μελών θα συνεχίσει. Η Ένωση αποτελεί το πλαίσιο για το κοινό πολιτικό μας μέλλον. Μας ενώνουν η ιστορία, η γεωγραφία και κοινά συμφέροντα και σε αυτή τη βάση θα αναπτύξουμε τη συνεργασία μας. Μαζί θα αντιμετωπίσουμε τις κοινές μας προκλήσεις για την παραγωγή ανάπτυξης, την αύξηση της ευημερίας και την εξασφάλιση ενός ασφαλούς και προστατευμένου περιβάλλοντος για τους πολίτες μας. Στην προσπάθεια αυτή, τα θεσμικά όργανα θα αναλάβουν πλήρως τον ρόλο τους.
Αναμένουμε τώρα την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να υλοποιήσει στην πράξη, το ταχύτερο δυνατόν, αυτή την απόφαση του βρετανικού λαού, όσο οδυνηρή και αν είναι η σχετική διαδικασία. Κάθε καθυστέρηση θα παρατείνει χωρίς λόγο την αβεβαιότητα. Έχουμε κανόνες για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με συντεταγμένο τρόπο. Το άρθρο 50 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση καθορίζει τη διαδικασία την οποία πρέπει να ακολουθήσουμε σε περίπτωση που ένα κράτος-μέλος αποφασίσει να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Είμαστε έτοιμοι να δρομολογήσουμε ταχύτατα τις διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις της αποχώρησής του από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μέχρι να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία διαπραγμάτευσης, το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από αυτό. Σύμφωνα με τις Συνθήκες, που έχει κυρώσει το Ηνωμένο Βασίλειο, το δίκαιο της ΕΕ ισχύει πλήρως έναντι και στο εσωτερικό του Ηνωμένου Βασιλείου μέχρι ότου πάψει να είναι μέλος.
Όπως συμφωνήθηκε, η “Νέα διευθέτηση για το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ευρωπαϊκή Ένωση”, που επιτεύχθηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 18-19 Φεβρουαρίου 2016, δεν θα ισχύσει πλέον και καταργείται. Δεν θα υπάρξει νέα διαπραγμάτευση.
Όσον αφορά στο Ηνωμένο Βασίλειο, ελπίζουμε να το έχουμε ως στενό εταίρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο μέλλον. Επ’ αυτού αναμένουμε το Ηνωμένο Βασίλειο να διατυπώσει τις προτάσεις του. Κάθε συμφωνία που θα συναφθεί με το Ηνωμένο Βασίλειο ως τρίτη χώρα θα πρέπει να εκφράζει τα συμφέροντα αμφότερων των πλευρών και να χαρακτηρίζεται από ισορροπία όσον αφορά στα δικαιώματα και στις υποχρεώσεις», καταλήγουν.
Μέρκελ: Μόνο ενωμένη θα διασφαλίσει τα συμφέροντά της η ΕΕ
Τομή για την Ευρώπη χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, μετά και το βρετανικό δημοψήφισμα.
Τις συνέπειες της τομής θα τις δούμε το επόμενο διάστημα, θα εξαρτηθεί από το αν εμείς οι 27 έχουμε τη θέληση και τη δυνατότητα να βγάλουμε συμπεράσματα από τη διαδικασία που έχει προκύψει. Θα πρέπει να αναλύσουμε την κατάσταση και να πάρουμε από κοινού αποφάσεις, υπογράμμισε η καγκελάριος.
Τόνισε ωστόσο ότι:
1. Η Ευρώπη είναι πολυσχιδής, είναι διαφορετικοί οι άνθρωποι. Πολλές φορές υπάρχουν αμφιβολίες για τη διαδικασία της ενοποίησης. Θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι οι πολίτες μπορούν να αισθανθούν πόσο βοηθά η ΕΕ στην προσωπική τους ζωή.
2. Σε έναν κόσμο που ενώνεται, τα κράτη-μέλη της ΕΕ μόνα τους δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες απαιτήσεις. Η ΕΕ είναι εγγυητής για τη σταθερότητα και την ευημερία.
3. Τα συμπεράσματα από το δημοψήφισμα θα πρέπει να τα βγάλουμε με ιστορική συνείδηση. Η δύναμη της ΕΕ είναι μια ιδέα ειρήνης. Μόνο ενωμένη η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να διασφαλίσει τα συμφέροντά της στον κόσμο.
Η κ. Μέρκελ υπογράμμισε ότι για την αποχώρηση κράτους από την ΕΕ υπάρχει σαφής διαδικασία στις συνθήκες, προβλέπει πολυετείς διαβουλεύσεις που θα καταλήξουν σε συγκεκριμένη διαδικασία για το Brexit. Θα πρέπει να προσεχθούν τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις της Βρετανίας, σημείωσε.
Κατέληξε δε, σημειώνοντας ότι η ΕΕ είναι αρκετά ισχυρή για να δώσει τις απαντήσεις στο σημερινό θέμα.
Ολάντ: Η ΕΕ χρειάζεται αλλαγές για να προχωρήσει
Η Ευρώπη για να προχωρήσει προς τα εμπρός θα πρέπει να κάνει αλλαγές, να μπορεί να αποφασίζει κυρίαρχα, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, εκφράζοντας τη λύπη του για το βρετανικό δημοψήφισμα.
Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα δοκιμάσει την Ευρώπη, υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να ενισχυθούν οι πολιτικές ασφάλειας και άμυνας στην ΕΕ.
Η Ευρώπη πρέπει να διατυπώσει σχέδια και να μη χάνεται στις διατυπώσεις, σημείωσε στο τηλεοπτικό του μήνυμα, τονίζοντας: «Ελπίζω ότι η ΕΕ θα βρει το πεπρωμένο της γοργά». Επεσήμανε επίσης ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για τη μετάβαση της Βρετανίας εκτός της Ένωσης.
Ο κ. Ολάντ δήλωσε ότι αυτά θα ζητήσει τη Δευτέρα στο Βερολίνο, στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί με την Ανγκελα Μέρκελ και τον Ματέο Ρέντσι.
Εκλεισε το τηλεοπτικό του διάγγελμα, σημειώνοντας ότι η Ευρώπη είναι μεγάλη ιδέα και όχι μόνο μεγάλη αγορά.