Η μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης θα γίνει, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο περιφερειακό συμβούλιο στα Ιωάννινα, σημειώνοντας ότι στα τέλη του 2018 θα υπάρξει ο δημοσιονομικός χώρος για να υλοποιηθεί κάτι τέτοιο για τα μεσαία εισοδήματα.
Αναφερόμενος στη διανομή του κοινωνικού μερίσματος δήλωσε ότι πέρυσι η κυβέρνηση κατάφερε να το δώσει στους συνταξιούχους ενώ για φέτος υποστήριξε ότι και πάλι το υπερπλεόνασμα θα δοθεί σε όσους το χρειάζονται, αναφέρει το newmoney.
Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι η μοναδική που προσέφυγε στις κάλπες και τη λαϊκή κρίση, αφού υπέγραψε συμφωνία με τους θεσμούς, και όχι πριν.
Είπε ακόμα ότι η κυβέρνηση προχωρά με επιτυχία σε μεταρρυθμίσεις, καθώς έχει ένα πλαίσιο συνεννόησης ή τη στοιχειώδη συμφωνία της κοινωνίας.
Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε παράλληλα, εμμέσως πλην σαφώς, σε μέσα ενημέρωσης και στη ΝΔ, ισχυριζόμενος ότι πολλές ειδήσεις που μεταδίδονται για δημοσιονομικές αστοχίες και προβλήματα στις αξιολογήσεις δεν είναι απλώς «πλαστές» (fake news), αλλά και «απελπισμένες». «Όταν δεν τους βγαίνει στο οικονομικό πεδίο το σχέδιο, ανακαλύπτονται χολέρες και πανούκλες στα νοσοκομεία» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Οι εν λόγω ειδήσεις, συνέχισε ο πρωθυπουργός, υποστηρίζουν τα συμφέροντα του «παλιού συστήματος», που προσπαθεί να διατηρήσει την επιρροή του στις μάζες. «Παρακολουθούμε τον πανικό που έχει καταλάβει ορισμένους, που βλέπουν ότι η χώρα πετυχαίνει στόχους που αναγνωρίζονται διεθνώς. Που βλέπουν ότι η χώρα δεν είναι το “μαύρο πρόβατο”».
«Πότε διαβάζουμε για κατάρρευση των εσόδων, πότε ότι θα μας μαλώσουν για το πώς θα μοιράσουμε το υπερπλεόνασμα και τη διανομή του, πότε ότι υπάρχει πρόβλημα με την υποδόση των 800 εκατ. ευρώ, πότε ότι η τρίτη αξιολόγηση τινάζεται στον αέρα» είπε ο κ. Τσίπρας.
Όπως υποστήριξε, «συνήθως διαψεύδονται μια ημέρα μετά τα πρωτοσέλιδα. Η χώρα βρίσκεται σε πολύ καλύτερο σημείο από κάθε άλλη φορά».
Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι πλέον «η χώρα ανακτά την εθνική της κυριαρχία και μπαίνει στην εποχή της δίκαιης ανάπτυξης, απαλλαγμένη από στρεβλώσεις και παθογένειες δεκαετιών». Όπως τόνισε, «τολμήσαμε μεταρρυθμίσεις», σημειώνοντας ότι «καμία μεταρρύθμιση δεν πετυχαίνει, αν δεν έχει την συναίνεση της κοινωνίας».
«Πετύχαμε εκεί που οι άλλοι απέτυχαν» υπογράμμισε.
Επικαλούμενος την κίνησή του να πάει σε εκλογές το 2015, αιτιολόγησε την επιτυχία της κυβέρνησης: «Πετύχαμε και επειδή ήμασταν οι πρώτοι σ’ αυτή την -επταετή ως τώρα – περιπέτεια που πήγαμε στην κάλπη με παρρησία και απευθυνθήκαμε στον ελληνικό λαό, ζητώντας του να επιλέξει ποιος θέλει να διαπραγματευτεί, με τη συμφωνία στο τραπέζι».
Για να προσθέσει με νόημα: «Και πάλι, όταν βγούμε από τα μνημόνια, το καλοκαίρι του 2018, αλλά στο τέλος της κυβερνητικής μας θητείας, τον Σεπτέμβρη του 2019, με παρρησία θα απευθυνθούμε στον ελληνικό λαό για να τον καλέσουμε να επιλέξει και να κρίνει πού ήταν η χώρα όταν εμείς αναλάβαμε και πού θα πάει την επόμενη ημέρα. Ποιο ήταν το σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης και ποιο είναι τώρα».
Ο πρωθυπουργός, ωστόσο, αν και επέμεινε ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία, «μοίρασε» χρήμα σε αγρότες, αλιείς και υδατοκαλλιεργητές.
«Αυτή η εβδομάδα είναι σημαντική για τους αγρότες, καθώς θα εισπράξουν 750 εκατ. ευρώ από τη βασική τους ενίσχυση» υποσχέθηκε, ενώ υπενθύμισε πως έχουν λάβει ενισχύσεις 2,8 δισ. ευρώ το 2017.
Είπε ακόμη ότι το 2016 «αυξήσαμε το Εθνικό Σκέλος του ΠΔΕ για την Ήπειρο κατά 279,85% ενώ για το 2017, έχουμε διαθέσει ήδη 31,05 εκατ. ευρώ για ώριμα έργα».
Αναφέρθηκε και στο σχέδιο της κυβέρνησης για την βιομηχανία που «στηρίζεται στο τρίπτυχο «ολοκληρωμένες αλυσίδες αξίας – εξωστρέφεια – περιβαλλοντική βιωσιμότητα»
Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμη πως «δίνουμε έμφαση στους κλάδους της αλιείας και των υδατοκαλλιεργείων έτσι ώστε να καταστούν βιώσιμοι και αειφόροι», σημειώνοντας ότι κατευθύνονται στους κλάδους αλιείας και υδατοκαλλιεργητών 520 εκατ. ευρώ.
Ειδική αναφορά έκανε για τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην περιφέρεια, ενώ αναφέρθηκε και στο ζήτημα της τροφοδοσίας των πόλεων της Περιφέρειας με φυσικό αέριο.
Τέλος, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε μεγάλα έργα υποδομών, όπως τα οδικά έργα (πρόσφατα παραδόθηκε η Ιόνια Οδός), τα έργα στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, στην στήριξη της έρευνας και η σύνδεση του πανεπιστημίου και του ΤΕΙ με την τοπική παραγωγική δραστηριότητα, σε θέματα περιβάλλοντος, όπως η διαχείριση υδάτων, με έμφαση σε Αμβρακικό και λίμνη Παμβώτιδα και στην ανάπτυξη του τουρισμού στην περιοχή σε σύνδεση με το φυσικό περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά.