«Όνειρο απατήλο» για τα δημόσια Ταμεία θα παραμείνει, όπως όλα δείχνουν, η προσδοκία της έλευσης ζεστού χρήματος από την είσπραξη εκατομμυρίων ευρώ σε πρόστιμα από τις περίφημες λίστες φοροδιαφυγής, όπως η «Λίστα Λαγκάρντ», η «Λίστα Μπόργιανς» και η λίστα που περιέχεται στα «65CD».
Το μήνυμα που έχει εκπέμψει εδώ και καιρό το Συμβούλιο Επικρατείας (με απόφαση του Β’ Τμήματος αλλά και της 7μελούς σύνθεσης στη συνέχεια για την υπόθεση του καθηγητή Αλ. Μητρόπουλου) είναι πως η παράταση των προθεσμιών παραγραφής που επήλθαν με νόμους του ΥΠΟΙΚ, αντιβαίνει στις αρχές της ασφάλειας δικαίου και της προστατευόμενης εμπιστοσύνης που επιβάλλουν τη σαφή διατύπωση των κανόνων δικαίου.
Εν ολίγοις θα πρέπει να ξεχάσουμε τις έρευνες για την παρελθούσα φοροδιαφυγή πέραν της δεκαετίας, κάτι που σημαίνει απώλεια εκατομμυρίων για το Δημόσιο.
Με αυτό τον ξεκάθαρο τρόπο χιλιάδες – αλλά όχι όλες – φορολογικές υποθέσεις πλουσίων φυσικών προσώπων προερχόμενες από τις γνωστές πλέον λίστες καθώς και πολλές άλλες υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής που βρίσκονται σε εκκρεμότητα οδεύουν πλέον προς παραγραφή.
Το χρονικό περιθώριο που έχει το Δημόσιο να ολοκληρώσει τους ελέγχους στις υποθέσεις αυτές λήγει στις 31-12-2016 και από ότι φαίνεται δεν υπάρχει δυνατότητα να δοθεί νέα παράταση στην προθεσμία παραγραφής, όπως έχει γίνει ηδη δυο φορές. Τι σημαίνει αυτό;
Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι αξιώσεις του δημοσίου από τις πολλές περιπτώσεις φοροδιαφυγής που αποτυπώνονται στις λίστες έχουν καταληκτική ημερομηνία τις 31/12/16. Τότε παραγράφεται το δικαίωμα του δημοσίου να εισπράξει τα χρήματα από βεβαιωμένη φοροδιαφυγή.
Να μπουν δηλαδή χρήματα στο δημόσιο ταμείο. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια και ποινική παραγραφή αλλά προφανώς το ζήτημα είναι ότι το δημόσιο ταμείο θα χάσει πολλά χρήματα. Παράλληλα θα χάσει οριστικά το δικαίωμα να καταλογίσει φόρους και πρόστιμα κυρίως σε χιλιάδες οικονομικά ισχυρούς Έλληνες φορολογούμενους που έχουν διαπράξει φοροδιαφυγή μεγάλης έκτασης, αποκρύπτοντας εισοδήματα εκατοντάδων χιλιάδων ή και εκατομμυρίων ευρώ.
Οι περισσότερες από τις παραγραφόμενες υποθέσεις προέρχονται από τη λίστα των 65 CD με τα στοιχεία 1,3 εκατ. φορολογουμένων οι οποίοι έχουν πραγματοποιήσει καταθέσεις και αναλήψεις άνω των 300.000 ευρώ στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς την περίοδο 2000-2012. Υπάρχουν επίσης υποθέσεις από τη λίστα Λαγκάρντ και τη λίστα Μπόργιανς.
Πρόκειται για περιπτώσεις στις οποίες οι έλεγχοι πρέπει να γίνουν κατόπιν εισαγγελικών παραγγελιών. Υπάρχουν όμως και πολλές άλλες υποθέσεις κυρίως επιχειρήσεων που εκκρεμούν για έλεγχο στις αρμόδιες υπηρεσίες χωρίς να έχουν προηγηθεί εισαγγελικές παραγγελίες.