Για πρώτη φορά, ο κοινοτικός επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί άφησε σήμερα ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα του ΑΕΠ μετά το 2018.
Σε σχετική για την ενδεχόμενη μείωση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα, ο κοινοτικός επίτροπος δήλωσε ότι «μετά το 2018 δεν θα είμαστε εντός προγράμματος, οπότε πολλά μπορούν να αλλάξουν». Ο Ευρωπαίος Επίτροπος ζήτησε από την κυβέρνηση να καταβάλλει επιπλέον προσπάθεια, λέγοντας ότι “υπάρχει πολλή δουλειά μπροστά μας, πολλά ευαίσθητα θέματα πρέπει να λυθούν”. Τόνισε όμως πως αν η Ελλάδα κάνει αυτό που πρέπει και οι θεσμοί θα πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι υπάρχουν διαφωνίες και με το ΔΝΤ αλλά και με τη γερμανική πλευρά, λέγοντας μάλιστα χαρακτηριστικά ότι “πρέπει να λάβουμε υπόψη τις ανησυχίες της Γερμανίας”.
Ερωτηθείς για το αν θα υπάρξει άλλο μνημόνιο τόνισε: «Δεν εξετάζουμε το ενδεχόμενο τέταρτου προγράμματος, είμαστε στο τρίτο. Στόχος μας είναι να τελειώσουμε και να βγει η Ελλάδα από το μνημόνιο. Τα τρία μνημόνια είναι αρκετά, αλλά πρέπει να εφαρμοστεί ως το τέλος, είπε ο κ. Μοσκοβισί και πρόσθεσε: «Δεν μπορώ να αποκλείσω το ενδεχόμενο τέταρτου προγράμματος, αλλά σίγουρα δεν είναι αυτό που θέλουμε».
Εξέφρασε την ελπίδα να ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία το επόμενο τριήμερο και συμπλήρωσε πως μόνο αν υπάρξει τεχνική συμφωνία (staff level agreement) πριν το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου θα είναι εφικτή μια τελική συμφωνία για το χρέοςς ντός του 2016. Αφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει κι άλλο Eurogroup σύντομα για την Ελλάδα. «Ενδεχομένως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου δεν θα είναι το τελευταίο». Ας δούμε αν η Ευρώπη θα κάνει τα μαγικά της για να συγκεραστούν όλες οι διαφορετικές προσεγγίσεις.
Για τα πρωτογενή πλεονάσματα είπε ότι η Ελλάδα υπέφερε απο δημοσιονομικές ανισορροπίες και ότι ακόμη υπάρχουν προσπάθειες που πρέπει να κάνει η Ελλάδα διευκρινίζοντας ότι η αναφορά του αφορά μεταρρυθμίσεις, αλλά και την πλήρη υλοποίηση του μνημονίου εως το 2018.
Ο κ. Μοσκοβισί αναφέρθηκε πάντως κατ’ επανάληψη στην επιθυμία του να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός με όλες τις πλευρές.
Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με τους θεσμούς σημείωσε πως δεν υπάρχουν διαχωρισμοί και στεγανά μεταξύ των οργάνων. “Πρέπει όλοι οι θεσμοί να συνεργασθούν παρά τις διαφορές” δήλωσε και συμπλήρωσε: Δεν υπάρχει ρήγμα με το ΔΝΤ. Μίλησε παράλληλα για συναδέλφους (των θεσμών) που δεν είναι το ίδιο αισιόδοξοι με αυτόν.
Απόφαση περί τα τέλη της εβδομάδας για το εργασιακό επιθυμεί ο Πιέρ Μοσκοβισί, με βάση πρόταση –που όπως είπε- κατέθεσε στην υπουργό Εργασίας, Ε. Αχτσιόγλου. Η πρόταση σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο περιλαμβάνει τις αναγκαίες προσαρμογές που περιέχει το μνημόνιο, αλλά παράλληλα είναι και προσηλωμένη στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο.
“Ελπίζω να καταλήξουμε σε συμφωνία, χρειάζεται ευελιξία αλλά και να υπάρχει διαπραγματευτική ισχύς από πλευράς εργαζομένων” σημείωσε.
Ο Επίτροπος ζήτησε παράλληλα να αναλάβει η κυβέρνηση πρωτοβουλία με στόχο να στηρίξει την επανένωση της Κύπρου. Επίσης, σε ερώτημα για το αν τίθεται θέμα πρόωρων εκλογών είπε ότι έχει μεγάλη σημασία για εμάς η σταθερότητα για να τηρηθούν οι δεσμεύσεις. Την ίδια στιγμή πάντως παρείχε στήριξη στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι η κυβέρνηση Τσίπρα προχωρά καθώς υλοποιεί το μνημόνιο.
Ο χρησμός για εργασιακά
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα εργασιακά, που αποτελούν βασικό αγκάθι στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ο κ. Μοσκοβισί έδωσε έναν χρησμό. Είπε ότι χρειάζεται ευελιξία στην αγορά εργασίας, ώστε να μπορούν οι επιχειρήσεις να προσλαμβάνουν πιο εύκολα, αλλά και διαπραγματευτική ισχύς στην κοινωνία.
«Χρειάζεται ο συλλογικός διάλογος και οι συλλογικές διαπραγματεύσεις». Η τοποθέτηση αυτή έδωσε αφορμή για ερμηνείες προτροπής υπαναχώρησης της ελληνικής κυβέρνησης στο μέτωπο των ομαδικών απολύσεων, με ταυτόχρονη υπαναχώρηση των θεσμών στο μέτωπο των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Αρκετές φορές στην τοποθέτησή του ο κ. Μοσκοβισί τόνισε ότι θέλουμε μαζί μας το ΔΝΤ. «Είναι πολύ σημαντικός εταίρος», υπογράμμισε. Επεσήμανε όμως ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι ανησυχίες της Γερμανίας.
Τέλος, ο κ. Μοσκοβισί άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει κι άλλο Eurogroup σύντομα για την Ελλάδα. «Ενδεχομένως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου δεν θα είναι το τελευταίο». Ας δούμε αν η Ευρώπη θα κάνει τα μαγικά της για να συγκεραστούν όλες οι διαφορετικές προσεγγίσεις.