«Φαίνεται ότι είμαστε σε θετική κατεύθυνση. Μέχρι να κλείσει ωστόσο το θέμα την Παρασκευή, δεν μπορούμε να πούμε τίποτα» με αυτά τα λόγια σχολίαζε κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας για το θετικό κλίμα που βγαίνει από τις Βρυξέλλες τις τελευταίες ώρες.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ανάμεσα; Στους Θεσμούς και την ελληνική κυβέρνηση υπήρξε συμβιβαστική πρόταση με την κυβέρνηση να υποχωρεί αποδεχόμενη την περικοπή των συντάξεων το 2019 ενώ οι θεσμοί αποδέχτηκαν το αφορολόγητο να πάει για το 2020. Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές ένα από τα βήματα υποχώρησης που προσδοκάται να γίνει από την πλευρά των θεσμών είναι να περάσει από τη Βουλή όλο το πακέτο των μέτρων εκτός από το άρθρο που αφορά τη μείωση των συντάξεων. Αυτό αναμένεται να ψηφιστεί εφόσον ολοκληρωθεί η συμφωνία και η κυβέρνηση πάρει μία ευνοϊκή ρύθμιση για το χρέος, αναφέρει το parapolitika.
Οι εξελίξεις αυτές έρχονται ωστόσο μετά την έκκληση του Έλληνα πρωθυπουργού να τελειώνει το θέμα την Κυριακή καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να γίνει μία Σύνοδος Κορυφής.
Θετικά μηνύματα από την Κομισιόν
Στην αποψινή τηλεδιάσκεψη μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών μεταφέρεται πλέον το ενδιαφέρον ειδικά μετά τις θετικές δηλώσεις από την εκπρόσωπο της Κομισιόν η οποία κατά τη διάρκεια των σημερινών της δηλώσεων έκανε λόγο γιαεπίτευξη σύγκλισης μεταξύ των διαφορετικών πλευρών κατά τη χθεσινή συνάντηση υψηλού επιπέδου στις Βρυξέλλες. Η ίδια μάλιστα απάντησε πως ήταν μία “πολύ καλή συνάντηση, κατά την οποία ακούστηκαν οι απόψεις των θεσμών και των Ελλήνων”. Ειδικότερα κατά τη διάρκεια της αποψινής τηλεδιάσκεψης θα διαπιστωθεί κατά πόσο υπάρχει η απαραίτητη έγκριση από όλες τις πλευρές για μία κοινά αποδεκτή λύση που θα παρουσιαστεί την Παρασκευή στη Μάλτα.
“Η Επιτροπή θεωρεί πως επιτεύχθηκε σύγκλιση στα ζητήματα κλειδιά που θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική πρόοδο στη Μάλτα”, ανέφερε χαρακτηριστικά η Ανίκα Μπράιτχαρτ.
Έτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος εξηγούσε ότι κατά τη χθεσινή συνάντηση υπήρξε ενός είδους “προκαταρκτική συμφωνία” στη βάση ενός συμβιβασμού μεταξύ ΔΝΤ και ελληνικής πλευράς.
Στόχος του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, δεν είναι άλλος από το να μπορέσει να παρουσιάσει στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, στη Μάλτα, μία “πολιτική συμφωνία” που θα ανοίξει τον δρόμο για την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας αμέσως μετά, σημείωνε η ίδια πηγή.