Η πρόσβαση στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ έχει περισσότερο συμβολική σημασία, παρά ουσιαστική επέκταση της χρηματοδότησης, επεσήμανε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στις ΗΠΑ.
«Καλό θα ήταν να το έχουμε, αλλά εναπόκειται στην απόφαση ενός ανεξάρτητου ιδρύματος και δεν αφορά το πρόγραμμα. Παρ’ όλα αυτά, με βάση την έκφραση ενδιαφέροντος που έχω διαπιστώσει, η Ελλάδα θα είναι σε θέση να έχει πρόσβαση στις αγορές ακόμα και χωρίς την ποσοτική χαλάρωση» πρόσθεσε ο υπουργός. Προσδιόρισε δε χρονικά την έκδοση ομολόγων, στο τέλος του 2017 ή στις αρχές του 2018, αναφέρει το newmoney.
Ο κ. Παπαδημητρίου ανέφερε ότι το κλείσιμο της αξιολόγησης παρέχει ελάφρυνση χρέους, μια πλατφόρμα για επενδύσεις και υποστήριξη για πρόσβαση στις αγορές, ενώ υπογράμμισε τις θετικές τάσεις στην οικονομία κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους στο ΑΕΠ, τον τουρισμό, τις εξαγωγές, τις επενδύσεις.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την εκλογή του Εμμανουέλ Μακρόν στη Γαλλία, δήλωσε πιο αισιόδοξος τώρα από ότι πριν την εκλογή του, καθώς οι προτάσεις του Γάλλου Προέδρου αποσκοπούν στη βελτίωση της αρχιτεκτονικής της Ευρωζώνης.
Απαντώντας τέλος σε ερώτηση για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις τόνισε: «Εφαρμόσαμε τις εργαλειοθήκες 1, 2, 3 του ΟΟΣΑ. Έχουμε περάσει ένα τεράστιο αριθμό μεταρρυθμίσεων. Υπάρχουν μόνο 24 που απομένουν. Δεν ξέρω που υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης, η απόδειξη είναι χειροπιαστή και σύντομα θα γίνει κατανοητό ότι η Ελλάδα είναι μια κανονική χώρα».