Πανοραμικές εγχειρήσεις στα μάτια με εξελιγμένο σύστημα τρισδιάστατης απεικόνισης


Ένα νέο, πρωτοποριακό σύστημα τρισδιάστατης απεικόνισης του εσωτερικού του ματιού
υπόσχεται να βελτιώσει σημαντικά την ακρίβεια, την άνεση και το μετεγχειρητικό αποτέλεσμα των επεμβάσεων που χρειάζονται οι πάσχοντες από αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς, οπή στην ωχρά κηλίδα και άλλες σοβαρές παθήσεις των ματιών.

Το σύστημα λέγεται NGENUITY® 3D και διαθέτει μία πανίσχυρη τρισδιάστατη κάμερα που επιτρέπει στον χειρουργό να παρακολουθεί την πορεία της επέμβασης σε μια τρισδιάστατη οθόνη, και όχι μέσα σε από ένα μικροσκόπιο όπως γίνεται με τα συμβατικά συστήματα απεικόνισης.

Η κάμερα διαθέτει την τεχνολογία απεικόνισης HDR η οποία παρέχει θαυμάσια ανάλυση, βάθος, καθαρότητα και σκιαγραφική αντίθεση στις εικόνες από το εσωτερικό του ματιού, επιτρέποντας την απεικόνισή του με βαθύ και ρεαλιστικό χρώμα που προσιδιάζει εκείνο που θα έβλεπε ο γιατρός με γυμνό μάτι. Το βασικό πλεονέκτημά της, όμως, είναι ότι επιτρέπει στον χειρουργό να έχει λεπτομερή αντίληψη του βάθους, κάτι που ως τώρα δεν ήταν εφικτό.

Επιπρόσθετα, οι χειρουργοί μπορούν να αυξήσουν τη μεγέθυνση διατηρώντας ταυτόχρονα ένα ευρύ οπτικό πεδίο, καθώς και να χρησιμοποιήσουν ψηφιακά φίλτρα που προσαρμόζουν την εικόνα στη διάρκεια της επέμβασης και ενισχύουν την απεικόνιση και τον προσδιορισμό των οφθαλμικών δομών και των στρωμάτων των ιστών. Έτσι μπορούν να προσαρμόσουν τον φωτισμό και το χρώμα, ανάλογα με το σημείο που θέλουν να τονίσουν ή να δουν πιο καθαρά.

Για ακόμα μεγαλύτερη ακρίβεια εξάλλου, το σύστημα εκπέμπει χαμηλό φωτισμό, για να μην δημιουργεί πρόσθετες λάμψεις στις δομές του ματιού που θα εμποδίζουν την απεικόνισή τους.
Όλ’ αυτά έχουν ως αποτέλεσμα να βλέπουν οι χειρουργοί λεπτομέρειες του ματιού δύσκολα ορατές με τις παραδοσιακές αναλογικές οπτικές ίνες, αλλά και να ελέγχουν σε βάθος και πανοραμικά το χειρουργικό πεδίο, γεγονός πολύτιμο για τόσο λεπτές και δύσκολες επεμβάσεις.

health omma

Το τρισδιάστατο σύστημα απεικόνισης NGENUITY® της εταιρείας Alcon τοποθετήθηκε για πρώτη φορά στην Αθήνα στο ΟΜΜΑΟφθαλμολογικό Ινστιτούτο Αθηνών. Όπως μας λέει ο οφθαλμίατρος Ιωάννης Ι. Δατσέρης, διευθύνων σύμβουλος του ΟΜΜΑ, μέλος ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και αντιπρόεδρος της Εταιρίας Υαλοειδούς και Αμφιβληστροειδούς, ήδη έγιναν με αυτό τα πρώτα χειρουργεία (αποκόλληση αμφιβληστροειδούς, αφαίρεση επιαμφιβληστροειδικής μεμβράνης, αφαίρεση εμβυθισμένου ενδοφακού και θεραπευτική υαλοειδεκτομή σε χρόνια φλεγμονώδη ραγοειδίτιδα) από την ομάδα του χειρουργού Ευστράτιου Γκοτζαρίδη.

«Το σύστημα NGENUITY® σχεδιάστηκε για να παρέχει την βέλτιστη απεικόνιση του εσωτερικού του ματιού ώστε να επιτυγχάνεται άριστη καθοδήγηση στη λήψη χειρουργικών αποφάσεων, με στόχο τη βελτίωση των αποτελεσμάτων για τους ασθενείς» εξηγεί ο Δρ. Δατσέρης. «Η βελτίωση στην απεικόνιση έχει καίρια σημασία για τη βελτίωση της έκβασης των ασθενών και τη μείωση της ανάγκης για επαναληπτική επέμβαση. Πρακτικά, το νέο σύστημα προσφέρει μεγαλύτερη ανάλυση ειδώλου στον χειρουργό και επιπλέον, λόγω της μεγέθυνσης, βελτιώνει εξαιρετικά την ακρίβεια των χειρισμών του».
Ωστόσο το νέα σύστημα δεν παρέχει μόνο οφέλη που αφορούν την χειρουργική επέμβαση καθαυτή. «Μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι βελτιώνει και την άνεση στη διάρκεια της επέμβασης, όχι μόνο για τον ασθενή αλλά και για τον χειρουργό», λέει ο Δρ. Δατσέρης.

«Αυτό οφείλεται στο ότι το σώμα και των δύο τοποθετείται πιο αναπαυτικά, αφού δεν είναι πια αναγκασμένοι να μένουν επί ώρες σε αφύσικη θέση για να μπορεί ο χειρουργός να κοιτάζει στο μικροσκόπιο το μάτι του ασθενούς. Τώρα πια κάθονται και οι δύο αναπαυτικά, γιατί η παρακολούθηση τουχειρουργικού πεδίου και των χειρουργικών χειρισμών γίνεται στη μεγάλη, τρισδιάστατη οθόνη. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μειώνεται ο κάματος τόσο του χειρουργού όσο και του ασθενούς στις πολύωρες επεμβάσεις».

Εξαιρετικά σημαντικό τέλος είναι και το γεγονός ότι την πορεία της επέμβασης μπορεί να παρακολουθεί ολόκληρη η χειρουργική ομάδα, επομένως «αποτελεί θαυμάσιο εργαλείο καλύτερης επικοινωνίας ανάμεσα στην χειρουργική ομάδα, αλλά και διδασκαλίας και εκπαίδευσης των νέων οφθαλμιάτρων και του νοσηλευτικού προσωπικού», καταλήγει.

Δημοσιεύθηκε την
Κατηγοριοποιημένα ως Υγεία