Η κυβέρνηση πατάει… γκάζι στο success story με μότο την «επιστροφή στην κανονικότητα» μετά τις ανακοινώσεις της Κομισιόν για την έξοδο από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος σε απόλυτο κοντράστ με την επιστολή – κάλεσμα στο ΔΝΤ για νέο μνημόνιο με σκληρά μέτρα – Ασκήσεις ψυχραιμίας από κύκλους του Μαξίμου για την έξοδο στις αγορές, σύμφωνα με το newmoney.
Με πανηγυρισμούς υποδέχτηκε η κυβέρνηση την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να τερματιστούν οι πειθαρχικές διαδικασίες σε βάρος της Ελλάδας για υπερβολικό έλλειμμα, γεγονός με συμβολική κυρίως σημασία, εφόσον η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ευρώπης που δεσμεύεται από πολύ αυστηρότερη εποπτεία, αυτή του μνημονίου.
Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο την Τετάρτη «για ακόμα ένα καθοριστικό βήμα για την οριστική μας έξοδο από την κρίση και την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα» σε μια ημέρα που ήρθε στο φως το περιεχόμενο της επιστολής του προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με την οποία του ζητεί να εγκρίνει ένα ακόμη μνημόνιο για την Ελλάδα και υπογράφει 21 σκληρές δεσμεύσεις.
Ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάνονται οι αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, οι οποίες προβλέπουν ότι προκειμένου να υπάρχει απαρτία για να αποφασιστεί μια απεργία θα πρέπει να συμμετέχει το 50% των εργαζομένων που εκπροσωπούνται στα σωματεία, καθώς και η πλήρης εφαρμογή του συστήματος ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για δανειολήπτες που δεν εξυπηρετούν τα δάνειά τους.
Στήριξη από Μοσκοβισί
Ο Επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, ανακοίνωσε χθες το απόγευμα τα καλά νέα που σηματοδοτούν τον τερματισμό της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος για την Ελλάδα. Χρειάστηκαν 8 χρόνια και απίστευτης έντασης δημοσιονομικά μέτρα για να αποκατασταθεί η ισορροπία που χάθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 2009 όταν η Κομισιόν ανακοίνωνε ότι με βάση τα στοιχεία που της έστειλε η τότε ελληνική κυβέρνηση το έλλειμμα της χώρας είχε ξεπεράσει το όριο του 3% το 2007. «Είμαστε σε ένα χρονικό σημείο όπου η Ελλάδα επιτέλους δρέπει τους καρπούς πολύ δύσκολων θυσιών. Η Ελλάδα μπορεί τώρα να γυρίσει τη σελίδα της λιτότητας» τόνισε ο κ. Μοσκοβισί.
«Βαρύς» ο Ντομπρόβσκις
Μετά το πανηγυρικό non paper του υπουργείου Οικονομικών ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, ανέλαβε να προσγειώσει την κυβέρνηση στη σκληρή μνημονιακή πραγματικότητα. Μιλώντας στον Αθήνα 984 είπε ότι «τώρα είναι σημαντικό να μείνουμε σταθεροί στις δημοσιονομικές μας προβλέψεις που είναι 3.5% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα του χρόνου και συνολικά για πέντε χρόνια. Αυτό υπό φυσιολογικές συνθήκες θα επέτρεπε την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές»
Ερωτηθείς αν μπορεί η Ελλάδα να βγει άμεσα στις αγορές έδειξε να αιφνιδιάζεται. «Εννοείτε τώρα; Αυτόν τον Ιούλιο;» ήταν η αρχική του αντίδραση. Αμέσως μετά πρόσθεσε ότι «η εκταμίευση των 8,5 δις ευρώ παρέχει με βεβαιότητα επαρκή χρηματοδότηση για όλες τις τρέχουσες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας» συμπληρώνοντας πάντως ότι η Επιτροπή βρίσκεται σε επαφή με τις ελληνικές αρχές για τη βέλτιστη προετοιμασία της εξόδου της χώρας προς τις αγορές.
Σφυρίζει αδιάφορα το Μαξίμου
Στην κυβέρνηση θωρούν ότι η ώρα είναι τώρα για μια καλά σχεδιασμένη και προστατευμένη έξοδο στις αγορές με πενταετή ομόλογα η οποία θα βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην πρόωρη ανταλλαγή των «ομολόγων Σαμαρά» που εκδόθηκαν τον Απρίλιο του 2014 και λήγουν κανονικά το 2019. Η έξοδος είναι πολύ πιθανό να γίνει την επόμενη βδομάδα -το πιθανότερο την Πέμπτη- και οι κάτοχοι των 5ετών ομολόγων θα κληθούν να πάρουν τα νέα χαρτιά που θα λήγουν το 2022.
Σε μια προσπάθεια να μην αποκαλύψει το σχεδιασμό που υπάρχει το Μαξίμου εξέδωσε non paper που παρουσίαζε μια εικόνα αναμονής προς το 2018. Αναλυτικά το non paper ανέφερε: «Αναφορικά με τις φήμες για αιφνιδιαστική έξοδο στις αγορές, αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης σημείωσε ότι “η κυβέρνηση ακούει όλες τις απόψεις και ‘συμβουλές’ και έχει σχέδιο και υπομονή, με απώτερο στόχο τη δυνατότητα σταθερής και διατηρήσιμης πρόσβασης των ελληνικών ομολόγων στις αγορές, το καλοκαίρι του 2018. Αυτός ο στόχος καθορίζει τις επιλογές μας και όχι τα ρεπορτάζ των τελευταίων ημερών”».