Στο 2ο επιστημονικό συμπόσιο για την Παιδική και εφηβική σκλήρυνση, που διοργανώθηκε από την επίκουρη Καθηγήτρια Νευρολογίας του Αιγινήτειου Νοσοκομείου, Μαίρη Αναγνωστούλη και τον καθηγητή παιδιατρικής Γεώργιο Χρούσο, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στις ψυχολογικές παραμέτρους της νόσου.
Η παιδική και εφηβική σκλήρυνση είναι ευτυχώς μία πολύ σπάνια νόσος, αφορά λιγότερο από 500 παιδιά σε όλη την Ελλάδα, χωρίς να υπάρχουν επίσημες επιδημιολογικές μελέτες. 10.000 παιδιά νοσούν στην Αμερική, επισημαίνει η Δρ. Ίλια Θεοτοκά, κλινική ψυχολόγος ψυχοθεραπεύτρια, πρόεδρος του Σωματείου ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ.
Η διάγνωση της νόσου και η ανακοίνωση της στην οικογένεια του παιδιού αποτελεί ένα γεγονός ιδιαίτερα σοκαριστικό. Αυθόρμητα ερωτήματα έρχονται στο μυαλό όπως: γιατί σε μένα; Τι θα γίνει σήμερα; Τι θα γίνει σε ένα μήνα τι θα γίνει σε πέντε χρόνια; Τι θα γίνει με το σχολείο του; Πως θα του το πούμε; Σε ποιόν θα το πούμε και σε ποιόν όχι;
Το παιδί και οι γονείς βιώνουν αισθήματα πένθος για την απώλεια της υγείας, όπως άρνηση, θυμό, επιθετικότητα, στη συνέχεια τα αισθήματα αυτά, με την ανάλογη ψυχολογική καθοδήγηση, δίνουν τη θέση τους στο αίσθημα της αποδοχής της συμφιλίωσης με την νόσο και της ανάπτυξη στρατηγικών ψυχολογικών και πρακτικών για την καθημερινή διαχείριση.
Η πρόκληση για τα παιδιά και τους γονείς είναι να δεχθούν αυτή την αλλαγή στη ζωή τους και να προσαρμοστούν σε αυτή την αλλαγή.
Το να απευθυνθούν σε ψυχολόγο, να μιλήσουν για τα δικά τους συναισθήματα και να μιλήσουν και τα ίδια τα παιδιά για το πως νιώθουν αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την καλή έκβαση και της νόσου και της ψυχολογικής τους κατάστασης. Κάποια σύντομες οδηγίες που μπορούμε να δώσουμε είναι οι εξής:
-Μιλήστε για τα συναισθήματά σας.
-Πείτε πως νιώθετε στους αγαπημένους ανθρώπους μοιραστείτε τις εμπειρίες σας με ανθρώπους που μπορούν να σας καταλάβουν.
-Δείτε ότι και άλλοι έχουν παρόμοια προβλήματα και πιθανώς και χειρότερα.
-Δεν φταίει κανείς για το ότι αυτό συνέβη στο παιδί σας.
-Ζητήστε βοήθεια από ειδικά κέντρα που μπορούν να παρέχουν ψυχολογική υποστήριξη. Τόσο η ατομική όσο και η ομαδική ψυχοθεραπεία έχουν αποδείξει επιστημονικά ότι είναι πολύ αποτελεσματικές.
-Διατηρήστε την καθημερινότητα όσο το δυνατόν ανέπαφη.
-Ασχοληθείτε με τη νόσο όσο πραγματικά χρειάζεται, μην την κάνετε το κύριο θέμα στη ζωή σας.
-Ενθαρρύνετε το παιδί να ακολουθεί τις συνηθισμένες του δραστηριότητες απλά κάνοντας μόνο κάποιες προσαρμογές εκεί όπου χρειάζεται.
-Φροντίστε να περνάτε ευχάριστο χρόνο με τα παιδιά και την οικογένεια, σε δραστηριότητες που απολαμβάνετε και σας χαλαρώνουν.
-Στο ερώτημα γιατί σε μένα; πείτε: γιατί όχι σε μένα; Μπορώ να το διαχειριστώ και θα το διαχειριστώ, ότι δε σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό.
*Το επιστημονικό μη κερδοσκοπικό σωματείο ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ, στα πλαίσια του συνεδρίου για την παιδική και εφηβική σκλήρυνση, παρέχει σε γονείς παιδιών και εφήβων με πολλαπλή σκλήρυνση:
2 ΔΩΡΕΑΝ Συνεδρίες ομαδικής ψυχοθεραπείας στο γραφείο της Δρ. Ίλιας Θεοτοκά κλινικής ψυχολόγου – ψυχοθεραπεύτριας, και Προέδρου του σωματείου ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
Oι συνεδρίες αυτές θα λάβουν χώρα την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ, ώρα 10.00 πμ
Καψάλη 5, Κολωνάκι. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Επικοινωνία : iliatheotoka@yahoo.com , 210 7251214