Τη σφραγίδα της ειδικής περίπτωσης απέσπασε από τις αγορές η ελληνική έξοδος από το Τρίτο Μνημόνιο και η είσοδος στην Ενισχυμένη Επιτήρηση (2018-2022).
Παρά τους πανηγυρικούς τόνους και το διάγγελμα του πρωθυπουργού οι αντιδράσεις των αγορών και του διεθνούς Τύπου δεν θύμιζαν σε τίποτα τις αντίστοιχες εξόδους των άλλων χωρών της Ευρωζώνης που βγήκαν από τα μνημόνια (Ιρλανδία, Πορτογαλία, Κύπρος), αναφέρει το protothema.
Το χρηματιστήριο Αθηνών κατρακύλησε στα επίπεδα που βρισκόταν το Νοέμβριο του 2017 με το γενικό δείκτη να υποχωρεί κατά 1,04% στις 705,20 μονάδες. Ειδικότερα ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με μείωση 2,44% στις 698,21 μονάδες.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου παρέμεινε και χθες σε απαγορευτικά υψηλά επίπεδα: 4, 271%. Η πορεία των αποδόσεων παγώνει για την ώρα τις σκέψεις που υπήρχαν στο υπουργείο Οικονομικών για την έκδοση ενός 10ετούς ομολόγου που θα συνόδευε την “έξοδο από τα μνημόνια”.
Το κλίμα δεν θύμιζε γιορτή και ο αέρας αισιοδοξίας που συνόδευε την έξοδο των άλλων κρατών απουσίαζε. Ούτε ράλι στο χρηματιστήριο, ούτε μαζικές αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης (το επίπεδο επενδυσιμότητας απέχει 5-6 βαθμίδες), ούτε πτώση στις αποδόσεις των 10ετων τίτλων δεν είδαμε τις τελευταίες εβδομάδες.
Επιπλέον, από χθες η Ελλάδα βρίσκεται οριστικά εκτός της ποσοτικής χαλάρωσης (QE) από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και θα συνεχίσει και χωρίς τη φτηνή ρευστότητα στις τράπεζες που προσέφερε το waiver.
Αμέσως μετά τον ανασχηματισμό ο κ. Τσακαλώτος, που θεωρείται βέβαιο ότι θα παραμείνει στο υπουργείο Οικονομικών, θα αναλάβει την κρίσιμη διαπραγμάτευση με την τρόικα (νυν Θεσμοί) για την πρώτη αξιολόγηση της Ενισχυμένης Επιτήρησης.
Οι Θεσμοί θα έρθουν στην Αθήνα στις 10 Σεπτεμβρίου και για την ώρα παραμένει άγνωστο αν οι συναντήσεις θα γίνουν στο υπουργείο οικονομικών ή σε κάποιο άλλο χώρο (π.χ. σε κάποιο ξενοδοχείο). Τα κλιμάκια με επικεφαλής την Κομισιόν θα παραμείνουν το πολύ μία εβδομάδα στην Αθήνα και θα ελέγξουν την πορεία των δαπανών και των εσόδων καθώς και την τήρηση των προαπαιτούμενων του πρώτου τριμήνου της μετα-μνημονιακής περίοδου.
Στη συνέχεια το υπουργείο Οικονομικών θα καταθέσει το προσχέδιο του Προϋπολογισμού στη Βουλή την 1η Οκτωβρίου και στις 15 Οκτωβρίου θα το υποβάλει προς έγκριση στην Κομισιόν στο πλαίσιο της διαδικασίας του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.
Οι κρίσιμες όμως αποφάσεις για την εφαρμογή, τη χρονική μετάθεση ή την αναστολή των περικοπών στις συντάξεις που έχουν ψηφιστεί στις για να ισχύσουν από 1.1.2019 ενδέχεται σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες να μετατεθούν για το Νοέμβριο.
Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα συμπεριλάβει κανονικά τις περικοπές στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού περιμένοντας και τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού τον Οκτώβριο έτσι ώστε να τροποποιήσει -ανάλογα με την πορεία των εσόδων και την πορεία της διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς- την τελική διάταξη που θα τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή στο τελικό σχέδιο του Προϋπολογισμού του 2019.