Χειρότερη απ’ ό,τι περίμεναν βρήκαν τα συνεργεία ελεγκτών της ΑΑΔΕ την κατάσταση στους τουριστικούς προορισμούς, καθώς η γενική αίσθηση -έστω καθ’ υπερβολήν- είναι ότι «κανένας δεν κόβει τίποτα».
Οι πρώτες εξορμήσεις, κατ’ εφαρμογήν του σχεδίου «Αιγαίο – Αργοσαρωνικός», είχαν κυρίως διερευνητικό χαρακτήρα, προκειμένου οι συντονιστές του επιχειρησιακού σχεδίου και η ηγεσία της ΑΑΔΕ να σχηματίσουν μια εικόνα από το μέτωπο του πολέμου των αποδείξεων. Οι αναφορές των κλιμακίων προκάλεσαν ιδιαίτερη αίσθηση, καθώς, ενώ είχε γίνει γνωστό από τον Τύπο ότι ξεκινάνε οι έλεγχοι στα νησιά, επαγγελματίες και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό προτίμησαν να ρισκάρουν. Τι έδειξαν οι πρώτοι έλεγχοι; Παραβατικότητα 45%-65%, αναφέρει το ependisinews!!!
Πληροφορίες της εφημερίδας “Ελευθερία του Τύπου” αναφέρουν ότι σε αυτό το πρώτο «κύμα» ελέγχων οι ελεγκτές επέδειξαν επιείκεια στις περιπτώσεις όπου οι παραβάσεις ήταν περιορισμένες, ενώ υπήρξαν πάμπολλες περιπτώσεις όπου οι παραβάτες όντας αντιμέτωποι με το «λουκέτο» παρακαλούσαν για μια δεύτερη ευκαιρία. Τα πρώτα «λουκέτα» μπήκαν, πάντως, και μάλιστα σε νησιά της «πρώτης γραμμής». Το… ποδαρικό έγινε στη Μύκονο, ενώ ύστερα από μια παρ’ ολίγον… εμπλοκή με τοπικό παράγοντα, «λουκέτο» μπήκε και σε επιχείρηση στον Πόρο.
Αν και δεν έχουν παρατηρηθεί τα φαινόμενα των προηγούμενων ετών, με τις επιθέσεις, τις απειλές και τους προπηλακισμούς, οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ λειτουργούν φέτος βάσει ειδικού σχεδίου, που καταστρώθηκε σε ειδικά σεμινάρια διαχείρισης κρίσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ειδικό σχέδιο προβλέπει πως όταν πέσει «σήμα» ότι σε μια περίπτωση ελέγχου υπάρχει περίεργο κλίμα, τότε σπεύδουν στο σημείο όλα τα κλιμάκια που είναι διασκορπισμένα στο νησί προκειμένου να συνδράμουν τους συναδέλφους τους, ενώ τα κλιμάκια της ΑΑΔΕ βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας -αν και όχι πάντα εύκολα- με τα τοπικά αστυνομικά τμήματα.
Κεντρικός στόχος της ΑΑΔΕ είναι να γίνουν τουλάχιστον 14.500 προληπτικοί έλεγχοι μέσα στο επόμενο τρίμηνο, με έμφαση στην έκδοση αποδείξεων, δηλαδή περίπου το 50% του ετήσιου στόχου των 35.000 προληπτικών ελέγχων. Οι έλεγχοι επεκτείνονται όμως και στο πεδίο των υγρών καυσίμων, όπου ειδικά το καλοκαίρι παρατηρείται έξαρση του λαθρεμπορίου. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, ετοιμάζονται τουλάχιστον 120 αιφνιδιαστικές έφοδοι και στον θαλάσσιο χώρο με τη συνδρομή των Θαλάσσιων Ομάδων Ελέγχου, με τα αντιλαθρεμπορικά σκάφη της Τελωνειακής Υπηρεσίας.