Οκτώ χρόνια μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers και τη χρηματοπιστωτική κρίση, οι τράπεζες της Ευρώπης έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια αξίας 1,2 τρισ. ευρώ και πιθανώς θα μείνουν με αυτά για δεκαετίες, σύμφωνα με την KPMG.
Η αναιμική οικονομική ανάπτυξη σε ολόκληρη την περιοχή καθιστά δυσκολότερο για τις τράπεζες να «ξεφορτωθούν» τοξικά περιουσιακά στοιχεία που πλήττουν την κερδοφορία, τη στιγμή που τα ιδρύματα αντιμετωπίζουν νέα πίεση από τους σκληρούς κανόνες για τα κεφάλαια και τα πρόστιμα για κακοδιαχείριση, τόνισε η KPMG σε σημερινή της έκθεση.
Οι τράπεζες θα χρειαστούν «δεκαετίες και όχι χρόνια» μέχρι να μειώσουν την έκθεσή τους, πρόσθεσε.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, το κείμενο της KPMG τονίζει πως τα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια είναι κατά μέσο όρο 1,2% στην Ευρώπη, έναντι περίπου 3% στις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Η αντιστροφή της κερδοφορίας των ευρωπαϊκών τραπεζών δεν είναι ”χαμένη υπόθεση”, αλλά σίγουρα θα χρειαστεί πολλή δουλειά», εξήγησε ο Marcus Evans της KPMG, σε ανακοίνωσή του. «Είναι σαφές πως όλες οι τράπεζες της Ευρώπης ακόμη παλεύουν με τον νέο κόσμο των χαμηλών ή αρνητικών επιτοκίων και τα αυξανόμενα κεφαλαιακά και ρυθμιστικά κόστη», πρόσθεσε.
Η συνολική αξία των τοξικών δανείων στην Ευρώπη έχει αυξηθεί από περίπου 1,5% από το 2008 και μετά, σε πάνω από 5% από το 2013 και μετά, σύμφωνα με την έκθεση. Αυτό επηρεάζει αρνητικά την κερδοφορία λόγω των μη πληρωμένων τόκων, των αυξανόμενων προβλέψεων και τις απώλειες όταν οι τράπεζες «ξεφορτώνονται» το κακό χρέος, υπογραμμίζει η KPMG.