Μήνυμα στην Τουρκία ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλευθεί την υφαλοκρηπίδα της έστειλε ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, μετά τις αλλεπάλληλες έμμεσες απειλές Τούρκων αξιωματούχων προς Ελλάδα και Κύπρο.
«Οι ΗΠΑ είναι σαφείς: υποστηρίζουμε το δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλευθεί τους πόρους της» διεμήνυσε ο Αμερικανός πρέσβης μιλώντας στο Thessaloniki Summit 2018.
Πρόσθεσε, δε, ότι το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών επιμένει στο να κρατούν όλα τα μέρη ένα «φυσιολογικό επίπεδο» σχέσεων.
Αναφορικά με τη συμφωνία των Πρεσπών εκτίμησε ότι θα προχωρήσει κι ότι η ιστορία θα είναι «πολύ ευγενική» και «γενναιόδωρη» με τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα και της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ. Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θα δουλέψουν πολύ σκληρά για την εφαρμογή της συμφωνίας, σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους τους, ενώ συμπλήρωσε ότι τη θεωρεί (τη συμφωνία) κι «ως έναν τρόπο να αποκατασταθεί ο ιστορικός ρόλος που η Θεσσαλονίκη διαδραμάτισε επί εκατοντάδες χρόνια, ως η κοσμοπολίτικη πρωτεύουσα των δυτικών Βαλκανίων».
Στη διάρκεια συζήτησης με τον δημοσιογράφο της “Καθημερινής”, ο κ. Πάιατ σημείωσε ότι οι ΗΠΑ ήδη βλέπουν τη θετική επιρροή της συμφωνίας στη σταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής και επισήμανε την επιθυμία της αμερικανικής πλευράς να δει την πΓΔΜ να προοδεύει στην πορεία της προς το ΝΑΤΟ.
Πρόσθεσε πως οι ΗΠΑ σέβονται τις διαφορετικές απόψεις, που εκφράζονται στην Ελλάδα σχετικά με το ονοματολογικό της πΓΔΜ, τονίζοντας παράλληλα ότι η συμφωνία είναι πολύ σημαντική όχι μόνο από γεωπολιτική, αλλά και από οικονομική άποψη. Έκανε δε λόγο για τις ευκαιρίες που διαμορφώνονται για τη Βόρεια Ελλάδα, μεταξύ άλλων, στα πεδία του εμπορίου και της ενέργειας.
Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και τη συμμαχία μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, ο κ. Πάιατ υπογράμμισε ότι οι οι ΗΠΑ είναι πάντα υπέρ του σταθεροποιητικού ρόλου της χώρας μας στον γεωγραφικό χώρο όπου βρίσκεται, «ανάμεσα στην ανατολική Μεσόγειο και τις ΗΠΑ». Οι δύο χώρες, πρόσθεσε, μοιράζονται παρόμοιες αξίες και εκατοντάδες χρόνια πολιτισμικών επαφών. Οι ΗΠΑ, τόνισε, θα ήθελαν να καθίσουν στο τραπέζι της συζήτησης για την Ανατολική Μεσόγειο και για τις διάφορες εξελίξεις εκεί.
«Ο γεωπολιτικός ανταγωνισμός επανέρχεται στην περιοχή μετά από δεκαετίες. Η Ελλάδα είναι ο φυσικός μας εταίρος. Η βάση στη Σούδα αποτελεί τη ναυαρχίδα των στρατιωτικών και αμυντικών σχέσεων Ελλάδας και ΗΠΑ. Δεν είναι μόνο ο έκτος στόλος που βρίσκεται στην περιοχή (…) Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς αυτή στην κατεύθυνση. Όλα αυτά έχουν να κάνουν με στρατηγικά συμφέροντα που συγκλίνουν», είπε χαρακτηριστικά.