Στην τελική ευθεία βρίσκεται η νέα πάγια ρύθμιση που θα δώσει τη δυνατότητα σε εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε περισσότερες και μικρότερες δόσεις.
Τι επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθεί η υπουργική απόφαση που θα θέτει σε ισχύ το νέο καθεστώς.
Την ίδια στιγμή, θα ενεργοποιηθεί και η ηλεκτρονική εφαρμογή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) στην οποία οι οφειλέτες θα μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους για ένταξη στη νέα ρύθμιση.
Στη νέα πάγια ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν όλα τα χρέη προς την εφορία που θα βεβαιώνονται μετά την ημερομηνία κατά την οποία θα τεθούν σε ισχύ οι διατάξεις για τη νέα πάγια ρύθμιση, είτε γίνουν ληξιπρόθεσμες είτε όχι.
Η πάγια ρύθμιση
Η νέα μορφή της πάγιας ρύθμισης οφειλών προς τη φορολογική διοίκηση που προβλέπεται στον τελευταίο φορολογικό νόμο προβλέπει έως 24 δόσεις για τις τακτικές φορολογικές οφειλές (π.χ. φόρος εισοδήματος ή ΕΝΦΙΑ) και έως 48 δόσεις για τις έκτακτες φορολογικές οφειλές (π.χ. φόρος κληρονομιάς).
Στη νέα μορφή της πάγιας ρύθμισης μπορούν να ενταχθούν όλες οι οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση οι οποίες είναι ληξιπρόθεσμες και μη ρυθμισμένες από την 1η Νοεμβρίου και μετά.
Πολλοί φορολογούμενοι περιμένοντας τη νέα μορφή της πάγιας ρύθμισης άφησαν απλήρωτες σημαντικές φορολογικές υποχρεώσεις, όπως είναι η τρίτη δόση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων ή δυο δόσεις του ΕΝΦΙΑ 2019.
Άλλοι φοβούμενοι τις αυξημένες προσαυξήσεις προχώρησαν στη ρύθμιση των παραπάνω οφειλών με την υφιστάμενη μορφή της πάγιας ρύθμισης, δηλαδή σε έως 12 δόσεις.
Στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχουν σκέψεις να δοθεί η δυνατότητα σε όσους ρύθμισαν τις φορολογικές τους οφειλές μετά την 1η Νοεμβρίου 2019 να μπορούν να τις εντάξουν στη νέα μορφή της πάγιας ρύθμισης, δηλαδή σε έως 24 ή 48 δόσεις.
Οι δόσεις
Ο μέγιστος αριθμός των δόσεων ορίζεται με βάση εισοδηματικό κριτήριο.
Οι φορολογούμενοι που θα επιλέγουν για τακτικές φορολογικές οφειλές, όπως είναι ο φόρος εισοδήματος, περισσότερες από 12 δόσεις θα επιβαρύνονται με αυξημένο επιτόκιο κατά μια εκατοστιαία μονάδα.
Το ίδιο θα γίνεται και για όσους επιλέγουν να εξοφλήσουν έκτακτες φορολογικές οφειλές, όπως είναι ο φόρος κληρονομιάς, σε περισσότερες από 24 δόσεις.
Οι κατασχέσεις
Οι φορολογούμενοι που βρίσκονται υπό τη «δαμόκλειο σπάθη» κατασχέσεων και πλειστηριασμών ήταν τον Νοέμβριο 1.821.683 από 1.793.173 τον προηγούμενο μήνα.
Οι οφειλέτες που δεν θα ενταχθούν στη νέα ρύθμιση ή οι παλαιοί που δεν θα εκμεταλλευτούν τη δυνατότητα που τους δίνεται, θα βρεθούν σύντομα αντιμέτωποι με τις συνέπειες του νόμου.
Για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο που δεν έχουν υπαχθεί σε νομοθετική ρύθμιση μπορεί να ληφθούν κατά την κρίση του Προϊσταμένου της αρμόδιας για την επιδίωξη της οφειλής Υπηρεσίας, τα μέτρα που προβλέπονται στο άρθρο 9 του ΚΕΔΕ και είναι:
– κατάσχεση κινητών, είτε στα χέρια του οφειλέτη, είτε κινητών και απαιτήσεων, γενικώς, του οφειλέτη που βρίσκονται στα χέρια τρίτου,
– κατάσχεση ακινήτων.
Εκτός των ανωτέρω είναι δυνατή, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η λήψη σε βάρος του οφειλέτη του Δημοσίου, διοικητικών, ασφαλιστικών και δικαστικών μέτρων.