Έχουμε ανοικτά όλα τα μέτωπα στα εθνικά θέματα και το Φθινόπωρο είναι σίγουρο, ότι θα δρομολογήσει εξελίξεις και μάλιστα, σοβαρές και επί της ουσίας. Έχουμε ανοικτό το μέτωπο του τουρισμού και της οικονομίας με το οποίο είναι ταυτόσημο και δεν αποδίδει κατ’ ελάχιστο τα αναμενόμενα.
Της Θάλειας Χούντα – δημοσιογράφου
Δυστυχώς όμως, έχουμε ανοικτό και το μέτωπο με τον κορωνοϊό, στον οποίο αποδεικνύεται από τα καθημερινά δεδομένα, ότι δώσαμε χώρο ύπαρξης. Πρωτόγνωρες και πολύ δύσκολες ήταν οι χειμερινές εμπειρίες μας από τον κορωνοϊό, από τις οποίες όμως εξήλθαμε νικητές και με τις ελάχιστες απώλειες, σε σχέση με τα υπόλοιπα Κράτη.
Ήταν λογικό και αναμενόμενο με την λήξη των μέτρων, να δημιουργηθεί ένα κλίμα άνεσης και χαλάρωσης, όπως ήταν λογικό και αναμενόμενο, ότι η νεολαία μας θα ήταν η πρώτη, που θα σηματοδοτούσε την όποια επιστροφή στις συνθήκες καθημερινότητας προ Φεβρουαρίου.
Οι επίσημες κρατικές φωνές «χαλάρωσαν» και αυτές και μόνο οι ειδικοί επιστήμονες φρόντιζαν, να μας θυμίζουν τα μελλούμενα σε σχέση με τα πεπραγμένα. Ήρθε όμως το Ελληνικό καλοκαίρι και τίποτα δεν ήταν ικανό, να σταματήσει την ροή των πραγμάτων.
Στο μυαλό όλων έμοιαζε, να έχει εντυπωθεί μόνο η θετική εικόνα και οι αριθμοί του χειμώνα και τίποτα άλλο. Εξ’ άλλου, όλοι είχαμε συμβάλλει για την εικόνα αυτή και νιώσαμε, ότι μας άξιζε να το γλεντήσουμε.
Ο Ιούλιος αποδείχτηκε απλά καταστροφικός και ο Αύγουστος συνεχίζει, μέχρι τώρα, στο ίδιο μοτίβο. Ένα μοτίβο που δεν έχει πάρει τίποτα από τον ήλιο και την λάμψη του καλοκαιριού, ένα μοτίβο που μόνο το βλέπαμε στις τηλεοράσεις για άλλες χώρες, ένα μοτίβο που δεν προμηνύει θετικά αποτελέσματα.
Ο Πρωθυπουργός πλέον αναγκάστηκε, να προσφύγει στο «φιλότιμο» όλων μας και αυτό από μόνο του δεν είναι καλό. Το φιλότιμο που μόνο εμείς σε όλο τον κόσμο το έχουμε σαν λέξη, σαν έννοια, σαν ιδέα, επιστρατεύεται μόνο σε πολύ δύσκολες καταστάσεις και μόνο αφού έχουν εξαντληθεί όλα τα άλλα διαθέσιμα μέσα.
Εν προκειμένω, δεν θεωρώ, ότι έχουμε εξαντλήσει τα πάντα προ του φιλότιμου αλλά σαν φράση εκπεφρασμένη από τα πλέον επίσημα χείλη σηματοδοτεί την πορεία που έχει πάρει ο κορωνοϊός.
Και για να αποδώσουμε στον καθένα αυτό που του αναλογεί, το φιλότιμο που ήταν πχ στις Τράπεζες, όταν την προηγούμενη εβδομάδα δεν ήταν υποχρεωτική η χρήση μάσκας;
Που ήταν στα σούπερ μάρκετ; Που ήταν σε τόσα άλλα μέρη της καθημερινότητάς μας; Το να «παίζουν» κάποιοι με τις λέξεις, δεν αποφέρει κανένα κέρδος και σίγουρα, συνολικό κέρδος. Υπήρξε επίσημη χρήση της «αυστηρής σύστασης» ή της σκέτης «σύστασης» αλλά επί της ουσίας, αυτό δεν ήταν τίποτα.
Αν είσαι σίγουρος από την επιστήμη σου ή από την θέση πολιτικής ευθύνης που κατέχεις για την πορεία των πραγμάτων, ενημερώνεις ευθέως τον κόσμο και χωρίς μισόλογα. Άρα, ο Πρωθυπουργός έπρεπε, να χρησιμοποιήσει αυτή την λέξη σε άλλα πρόσωπα και σε προγενέστερο χρόνο απ’ όταν την απηύθυνε στον Ελληνικό λαό.
Εμείς, είμαστε και πάλι ενώπιον της ατομικής ευθύνης μας έναντι του εαυτού μας, της οικογένειάς μας και του κοινωνικού συνόλου του οποίου είμαστε μέλη. Εμείς πρέπει, να αναλάβουμε την πρωτοβουλία των ενεργειών μας, έχοντας σαν δεδομένα, ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει και αν δεν αλλάξουμε συνήθειες, το τέλος της διαδρομής μας είναι γνωστό.
Ας μην κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας και ας μην πλάθουμε εικονική πραγματικότητα. Αυτή είναι η εποχή μας και πρέπει να συνεχίσουμε με θάρρος αλλά και σύνεση. Το φιλότιμο, ας το χρησιμοποιήσουμε αλλού …