Ο αποβιώσας αντιπρόεδρος του ΙΝΑΔΕ και καινοτόμος επιχειρηματίας, πίστευε ότι η Δυτική Ελλάδα μπορούσε να γίνει η Σίλλικον Βάλλεϋ της Ευρώπης.
Του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου
Κάθε φορά που με τον Γιάννη Ταλούμη πιάναμε κουβέντα, μπαίναμε στον δρόμο της απόλαυσης. Ο άνθρωπος ήταν ευφυής, παθιασμένος με την γνώση, την καινοτομία, την πνευματική ανάπτυξη.
Ώρες ατελείωτες μου εξηγούσε πως η Πάτρα, το Αίγιο, το Αγρίνιο, ο Πύργος, η Καλαμάτα, η Λευκάδα και η Ολυμπία ήσαν ευλογημένες περιοχές με τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης τις οποίες όμως, το κυρίαρχο ελληνικό περιβάλλον θα έλεγε κανείς ότι δεν ήθελε να αξιοποιήσει.
«…Η Δυτική Ελλάδα, μου επαναλάμβανε συχνά – πυκνά ο Γιάννης έχει απ’ όλα. Διαθέτει κλίμα που εμπνέει. Βρίσκεται στην καρδιά ενός πολιτισμού από τον οποίον ξεκίνησε ο ορθός λόγος. Βρέχεται από θάλασσα και απέναντί της έχει την Ιταλία, μια άλλη πηγή φωτός και έμπνευσης….».
«…Είναι τυχαίο, μου επαναλάμβανε ο Γιάννης Ταλούμης, το γεγονός ότι στην ευρύτερη περιοχή της Αχαΐας αναπτύχθηκαν οι πρώτες μεγάλες ελληνικές βιομηχανίες; Είναι σύμπτωση η ανάδειξη εδώ πολιτικών όπως ο Μιχαλακόπουλος, ο Γούναρης, οι Γεώργιος και Ανδρέας Παπανδρέου, ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος, ο Κωστής Στεφανόπουλος, οι Ζαϊμηδες και άλλοι;….».
Παθιασμένος με την πληροφορική, τις τηλεπικοινωνίες και τα Δίκτυα, ο Γιάννης Ταλούμης τόνιζε με έμφαση ότι «…η πληροφορία διαφέρει από όλες τις άλλες προηγμένες τεχνολογίες. Έχει μια μοναδική ιδιότητα να αποδομεί τις αγορές και να μεταβάλλει την παραδοσιακή σχέση μισθού – εργασίας. Από χρόνια τώρα, μεγάλα τιμήματα της οικονομικής ζωής κινούνται με διαφορετικούς ρυθμούς και αργά αλλά σταθερά διαλύουν τις παλαιές δομές της παραγωγής, της δημιουργίας και της κατανάλωσης.
Εμφανίζονται έτσι αγαθά και υπηρεσίες, που δεν ανταποκρίνονται στις παλαιές οδηγίες των ιεραρχιών και των αγορών. Στο πλαίσιο αυτό, η Δυτική Ελλάδα, από κάθε άποψη θα μπορούσε να γίνει φορέας αλλαγής για το σύνολο της χώρας…».
Αυτός ήταν και ο λόγος που μαζί με τους Κώστα και Φωκίωνα Ζαΐμη, τον Γιάννη Ταλούμη, τον Πέτρο Μαντά και άλλους εκλεκτούς της Δυτικής Ελλάδας ιδρύσαμε το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Δυτικής Ελλάδας, στο οποίο ο Γιάννης, μόνιμος αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του, προσέφερε πολλά.
Ένας από τους στόχους του Ινστιτούτου, ήταν και είναι να μελετά πως τα πληροφοριακά και τεχνολογικά αγαθά, σε συνδυασμό με την πολιτιστική παράδοση και το ανθρώπινο κεφάλαιο της Δυτικής Ελλάδας, μπορούν να αποτελέσουν την αφετηρία για μια άλλη ανάπτυξη σε ολόκληρη τη χώρα.
«…Οι δυνατότητες και οι ευκαιρίες υπάρχουν. Γεωργία, τουρισμός, υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και τεχνολογία που παράγει γνώση, είναι οι πηγές αυτής της αναπτυξιακής διαδικασίας…», έλεγε ο Γιάννης Ταλούμης. Και με τον τρόπο του, χάραξε αυτές τις «νέες λεωφόρους» της ανάπτυξης που τόσο οραματιζόταν. Εξάλλου, τα οράματα του τα είχε δείξει και στην επιχειρηματική του δραστηριότητα.
Ως πρωτεργάτης των Δικτύων στην Ελλάδα και από τα ιστορικά στελέχη της εγχώριας αγοράς Πληροφοριακής και Τηλεπικοινωνιών, είχε δώσει αδρά δείγματα γραφής.
Η εταιρεία που ίδρυσε, η Stat Telecommunications, υπήρξε από τους «σκαπανείς» των Δικτύων στην Ελλάδα και τους «πιονέρους» των πρώτων πρωτοποριακών υπηρεσιών, όπως η Τηλεδιάσκεψη, η οποία τώρα είναι πασίγνωστη και διαδεδομένη. Στο τέλος της μακρόχρονης επαγγελματικής του πορείας ίδρυσε την 3net με δραστηριότητες πάλι στις τηλεπικοινωνίες.
Τέλος, πάντα πρόθυμος να συμμετέχει στα κοινά ο Γιάννης Ταλούμης ήταν αντιπρόεδρος του Τεχνολογικού Πάρκου «Ακρόπολις» και ενεργό μέλος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Ελλάδας (Σ.Ε.Π.Ε.), με σημαντική δραστηριότητα στην Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών. Δυναμική παρουσία στο χώρο του νέου επιχειρείν, ο Γιάννης θα λείψει…
Και πολύ μάλιστα, τώρα που τον χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ άλλοτε…Ελπίζω και εύχομαι από καρδιάς τα δυο αγόρια του να συνεχίσουν στον δρόμο που άνοιξε.