«Από τον Νοέμβριο του 2015 όταν είχε ξεκινήσει εκείνη η «λασπολογία» ότι προετοίμαζα πραξικόπημα για την έξοδο από την ευρωζώνη και τους έλεγα, φωνάξτε με, όπου θέλετε.
Κάθε φορά που έχουμε την «επέτειο» του δημοψηφίσματος η τρόικα εσωτερικού και τα «μέσα εσωτερικής αποβλάκωσης» με στοχεύουν, τόνισε ο Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Σκάι.
«Σε καμία περίπτωση δεν προετοίμαζα έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και είχα μόνιμη στάση ότι μια έξοδος θα ήταν καταστροφικό σενάριο. Έλεγα να μη φοβηθούμε τόσο το Grexit έτσι ώστε να δεχτούμε παράλογα πράγματα».
Ποιοι γνώριζαν για το σχέδιο
«Είχα κάνει μια σειρά από ομιλίες για το σχέδιο του παράλληλου συστήματος. Όταν παρουσίασα την ιδέα μου, οι αντιδράσεις ήταν θετικές γιατί ήταν ένα καλό σχέδιο που θα έπρεπε να έχουν υλοποιήσει πολλές χώρες.
Ένα βράδυ του Ιουνίου του 2013 παρουσίασα στο σπίτι του Αλέξη Τσιπρα, Γιάννη Δραγασάκη, Νίκου Παππά το σχέδιο. Τους έκανα μια πλήρη περιγραφή, τις τεχνικές προδιαγραφές αυτού του συστήματος. Εκείνο το βράδυ μου πρότειναν να αναλάβω το υπουργείο Οικονομικών».
«Για το παράλληλο σύστημα πληρωμών μιλούσα ένα χρόνο πριν σε δημόσιες ομιλίες μου. Παράλλληλο σύστημα πληρωμών θα έπρεπε να έχει κάθε χώρα», σημείωσε, μεταξύ άλλων.
«Για εμάς παράλληλο σύστημα πληρωμών ήταν να βρούμε δικούς μας τρόπους παροχής πληρωμών».
Υπήρξε καθολική αποδοχή
Σε συνέχεια της συνέντευξης ο Γιάνης Βαρουφάκης ανέφερε: «Αφου παρουσίασα το παράλληλο σύστημα πληρωμών δεν υπήρξε καμία αντίδραση. Υπήρξε μια κοινή αποδοχή. Μου δήλωσαν, μάλιστα, συγκινημένοι από αυτό που άκουσαν».
Και συνέχισε, λέγοντας: «Όταν η τρόικα μας »έστησε» στον τοίχο, όμως, τους είπα ότι πρέπει να «τρέξουμε» το παράλληλο σύστημα. Υπήρξε μόνο ένας που με στήριξε».
Σε συνέχεια της συνέντευξης ο Γιάνης Βαρουφάκης ανέφερε: «Αφου παρουσίασα το παράλληλο σύστημα πληρωμών στο υπουργικό δεν υπήρξε καμία αντίδραση. Υπήρξε μια κοινή αποδοχή. Μου δήλωσαν, μάλιστα, συγκινημένοι κάποιοι από αυτό που άκουσαν».
Ο πρώην υπουργός δήλωσε ότι έθεσε βέτο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, με όλους σχεδόν τους υπουργούς να τάσσονται κατά του σχεδίου του. «Ο Δραγασάκης έθεσε βέτο, δύο μειοψηφήσαμε» ανέφερε χαρακτηριστικά, αλλά δεν αποκάλυψε ποιος συνάδελφός του στήριξε το σχέδιο.
«Ένα μήνα πριν από τις εκλογές (του Ιανουαρίου του 2015) 14 Δεκεμβρίου του 2014, είχα πει ότι αν δεν είμαστε διατεθειμένοι σε περίπτωση ρήξης, να κλείσουμε το τηλέφωνο στον Ντράγκι όταν απειλήσει με κλείσιμο των τραπεζών τότε δεν υπάρχει λόγος να εκλεγούμε, και τότε πρέπει να βρούμε δικό μας σύστημα να παράξουμε τη δική μας ρευστότητα. Δεν θέλουμε τη ρήξη, αλλά και δεν πρέπει να τη φοβόμαστε» σχολίασε.
Όπως πρόσθεσε, όταν παρουσίασε το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση εξήγησε στο υπουργικό συμβούλιο πώς θα διασυνδεθεί αυτό το πρόγραμμα με το παράλληλο σύστημα πληρωμών, με τους συναδέλφους του να υποδέχονται το σχέδιο πολύ θετικά. Ερωτηθείς αν ήταν θετικοί στο επίμαχο σχέδιο οι κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης ανέφερε με νόημα «γιατί δεν τους ρωτάτε;»
Ο κ. Βαρουφάκης φάνηκε να αφήνει αιχμές για τον πρωθυπουργό, λέγοντας ότι «σε μια διαπραγμάτευση οποιουδήποτε τύπου πρέπει να διανοηθείς και το «όχι»’, τη ρήξη, ειδάλλως είσαι επαίτης και ικέτης.
«Η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως τρεις αλλαγές»
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών διεμήνυσε ότι η χώρα χρειάζεται άμεσα τρεις αλλαγές. «Η Ελλάδα χρειάζεται τρία πράγματα που θα έπρεπε να γίνουν »χθες»», υπογράμμισε:
-Δραστικές μειώσεις σε όλους φορολογικούς συντελεστές της τάξης του 18%. Φορος επιχειρήσεων 18%
-Χρειαζόμαστε άμεσα το δημόσιο εξωτραπεζικό σύστημα πληρωμών
– Παράλληλα, μια δημόσια εταιρεία διαχείρισης των κόκκινων δανείων και την μετατροπή του υπερταμείου και του ΤΑΙΠΕΔ σε αναπτυξιακή τράπεζα και τέλος στη μισθωτή εργασία με μπλοκάκι και ένα «ταβάνι» το πολύ 45% στο σύνολο των φόρων και των εισφορών των επιχειρήσεων.
«Αυτά πρέπει να νομοθετηθούν αύριο το πρωί χωρίς καμία διαπραγμάτευση», είπε χαρακτηριστικά.
«Καρφιά» στον Σόιμπλε
Κατά τη διάρκεια της αποκαλυπτικής συνέντευξης ο Γιάνης Βαρουφάκης εξαπέλυσε ευθείες βολές και προς το πρόσωπο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, λέγοντας: «Ο Σόιμπλε ενδιαφέρεται μόνο στο πώς να »μαστιγώνει» την Ελλάδα».
Τέλος, ο πρώην υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι υπερασπίζεται μέχρι τελευταίας ρανίδος το παράλληλο σύστημα πληρωμών μέχρι και σήμερα, με τον Γιώργο Αυτιά να σχολιάζει: «Ευτυχώς, που δεν εφαρμόστηκε γιατί θα είχαμε πέσει στον γκρεμό».
Άφησε δε, ακόμη ανοιχτό το ενδεχόμενο μετασχηματισμού του κινήματός του DiEM 24 σε κόμμα, αφήνοντας την απόφαση στα μέλη του κινήματος.