«Με τις συμφωνίες που υπέγραψε η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της τρίτης ανακεφαλαιοποίησης και του νόμου που ψήφισε τον Δεκέμβριο του 2015 για τη συγκρότηση των ΔΣ των τραπεζών, ο κλάδος υπέστη νέες σοβαρές πιέσεις, αν όχι πισωγυρίσματα», δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδος (ΟΤΟΕ), Σταύρος Κούκος, μιλώντας στο 32ο Πανελλαδικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας.
Σύμφωνα με τον κ. Κούκο, «οι σημαντικότερες εγχώριες τράπεζες οδηγήθηκαν σε νέα συρρίκνωση. Μείωσαν ακόμα περισσότερο το δίκτυο και το προσωπικό τους σε χρονικά περιθώρια και σε έκταση πρωτοφανή για τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Υποχρεώθηκαν να εκποιήσουν κερδοφόρες θυγατρικές στο εξωτερικό και στο εσωτερικό. Επαναξιολόγησαν τα μέλη των ΔΣ με στενά και μονοσήμαντα κριτήρια, πριμοδότησαν ξένους τεχνοκράτες.
Εκπαραθυρώθηκαν οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων που μετέφεραν στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών το σφυγμό και τις προτεραιότητες βασικών κλάδων της οικονομίας. Κατήργησαν τους εκπροσώπους των εργαζομένων στα διοικητικά συμβούλια».
Όπως είπε, «ουσιαστικά, τα ΔΣ των τραπεζών παραδόθηκαν σε ξένους, που δεν είχαν καμία γνώση της ελληνικής πραγματικότητας και αγοράς. Αντικαταστάθηκε το 59% των μελών των ΔΣ. Από τα μη εκτελεστικά το 73% έδωσε τη θέση του, κυρίως, σε ξένους».
«Με την τρίτη ανακεφαλαιοποίηση, οι εγχώριες τράπεζες αναγκάστηκαν να εκχωρήσουν διευρυμένα μερίδια σε ξένους επενδυτές. Μερίδια εμφανώς αναντίστοιχα με την κεφαλαιακή εισφορά τους, αφού απαγορεύτηκε στους εγχώριους μετόχους, ασφαλιστικά Ταμεία και ΤΧΣ, να συμμετάσχουν στην ανακεφαλαιοποίηση αυτή» σχολίασε ο κ. Κούκος, επισημαίνοντας ότι ξένα funds απέκτησαν πρόσβαση σε ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο επιχειρηματικών δανείων.
«Καθορίζουν, έτσι, τις τύχες κρίσιμων τομέων της οικονομίας» υπογράμμισε ο ίδιος. Τόνισε δε ότι οι τράπεζες δεν συγκρότησαν ένα κεντρικό πολυμετοχικό σχήμα αποτελεσματικής διαχείρισης δανείων, με βάση την αντίστοιχη ευρωπαϊκή εμπειρία, όπως εξαρχής υποστήριξε η ΟΤΟΕ.
«Υποχρεώνονται, αντίθετα, να εκχωρήσουν σημαντικό μέρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους σε εξωτραπεζικές εταιρείες διαχείρισης, αγοράς και αναχρηματοδότησης δανείων. Οι εργαζόμενοι του κλάδου έχουν ήδη πληρώσει πολύ ακριβά την οικονομική κρίση. Σε έκταση και σε μεγέθη που δεν έχουν προηγούμενο στην Ε.Ε.» σημείωσε ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ.
Παράλληλα, συμπλήρωσε: «η χώρα έχει ήδη μία από τις υψηλότερες σχέσεις κατοίκων/τραπεζοϋπάλληλο στην Ε.Ε.: Αντιστοιχούν 259 κάτοικοι ανά τραπεζοϋπάλληλο έναντι 178 κατοίκων που είναι ο μέσος όρος της ευρωζώνης. Εχει, δηλαδή, ξεπεράσει χώρες που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο ψηφιοποίησης του τραπεζικού συστήματος, όπως είναι η Γαλλία, η Γερμανία, οι σκανδιναβικές χώρες, η Σλοβενία… ».
Μεταξύ άλλων, ο κ. Κούκος παρατήρησε ότι, παρά την εντατικοποίηση της εργασίας του δραστικά μειωμένου προσωπικού στο δίκτυο, μεγάλο κομμάτι της πελατείας διαμαρτύρεται για το κλείσιμο καταστημάτων. «Στην Ελλάδα», όπως ανέφερε, «υπάρχουν γεωγραφικές ιδιαιτερότητες (νησιωτικότητα, δυσπρόσιτες περιοχές). Υπάρχει, επίσης, ακριβό ιντερνετ, καθώς και ελλείψεις σε ψηφιακές δεξιότητες και υποδομές ανα την επικράτεια». «Τα παραπάνω εκ των πραγμάτων προϋποθέτουν κατάλληλα αποκεντρωμένα και στελεχωμένα δίκτυα καταστημάτων» σημείωσε ο κ. Κούκος.
«Η ΟΤΟΕ, μπροστά σε αυτήν την πραγματικότητα δεν επαναπαύεται. Μαζί με τα συνδικάτα του κλάδου στην Ε.Ε., επεξεργαζόμαστε εξειδικευμένες προτάσεις και πρωτοβουλίες, ώστε η μετάβαση των τραπεζών στην ψηφιακή εποχή να γίνει ομαλά και υπεύθυνα» δήλωσε ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ.
Τέλος, ο κ. Κούκος είπε ότι η επανεκκίνηση της οικονομίας χρειάζεται μία ισχυρή αναπτυξιακή ώθηση, για την οποία κομβικό ρόλο έχουν και οφείλουν να παίξουν οι τράπεζες. «Εμπορικές και συνεταιριστικές, με τις τελευταίες να παίζουν ιδιαίτερο και αναντικατάστατο ρόλο στις τοπικές κοινωνίες. Χρειάζεται μία ισχυρή συμμαχία των δυνάμεων της εργασίας, της υγιούς επιχειρηματικότητας, των τραπεζών και της κοινωνίας. Μία συμμαχία με ξεκάθαρους ρόλους, κοινά αποδεκτούς κανόνες, σχέδιο και προοπτική, ώστε να αντιμετωπίσουμε ολοκληρωμένα και με κοινωνική ευαισθησία τα γνωστά πλέον σε όλους πραγματικά προβλήματα των εγχώριων τραπεζών, της οικονομίας και της χώρας, να λύσουμε με κοινωνική ευαισθησία και προστασία της πρώτης κατοικίας το φλέγον ζήτημα των κόκκινων δανείων και να προχωρήσουμε ομαλά και συντεταγμένα στη νέα ψηφιακή εποχή», διευκρίνισε ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ.