Απομακρύνεται οριστικά η υπερψήφιση του νέου εκλογικού νόμου από 200 βουλευτές – αριθμός που απαιτείται για να ισχύσει στις αμέσως επόμενες εκλογές – μετά την ανακοίνωση από την πλευρά της Χρυσής Αυγής, ότι θα αποχωρήσει κατά την διάρκεια της ψηφοφορίας.
Στους 179 οι βουλευτές που τάσσονται υπέρ, στους 102 οι κατά.
Αποκλείεται το ενδεχόμενο ψήφισης του εκλογικού νομοσχεδίου με τουλάχιστον 200 βουλευτές, καθώς η Χρυσή Αυγή δήλωσε ότι θα απέχει από την σχετική ψηφοφορία.
Με τον τρόπο αυτό, υπέρ της κατάργησης του μπόνους των 50 εδρών συγκεντρώνονται 179 βουλευτές από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΚΚΕ και Ένωση Κεντρώων, καθώς και ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος, αλλά και ο κ. Θανάσης Θεοχαρόπουλος.
Κατά τάσσονται οι 102 βουλευτές από ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Χάρης Θεοχάρης και Λεωνίδας Γρηγοράκος, ενώ ο κ. Στάθης Παναγούλης θα δηλώσει «παρών».
Υπενθυμίζεται ότι για να ισχύσουν άμεσα οι διατάξεις, πρέπει να ψηφιστούν από τουλάχιστον 200 βουλευτές.
Πρακτικά, από τις ερχόμενες εκλογές θα ισχύσει η ρύθμιση για την ψήφο στα 17 έτη.
Έντονες ήταν εξάλλου και οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για την παράταση κατά μια ημέρα της διαδικασίας συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου (θα ψηφιστεί την Πέμπτη 21 Ιουλίου) με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ Ν. Δένδια να δηλώνει ότι είναι ουσιαστικό το θέμα της προσαρμογής του προγράμματος των εργασιών της Βουλής στο εκάστοτε πρόγραμμα του Πρωθυπουργού κι αυτό «όχι μόνο δεν είναι ορθό και υποδηλώνει αντίληψη περιφρόνησης του Κοινοβουλίου, αλλά μας δημιουργεί και μια αντίληψη καθόλου κατανοητή», όπως είπε.
Αλλά και εκ μέρους του ΠαΣοΚ ο Αν. Λοβέρδος τόνισε ότι «είμαστε εδώ για να συζητήσουμε έναν εκλογικό νόμο που τον εισηγείται ένας υπουργός ο οποίος διαφωνεί με αυτόν, όπως είναι». «Τι είναι η Βουλή; Τσιφλίκι της κυβέρνησης», διερωτήθηκε ο κ. Λοβέρδος.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ Αθ. Παφίλης έκανε λόγο για «υποκρισία στον τύπο και την ουσία», ενώ ο εκ μέρους του Ποταμιού ο Σπ. Δανέλλης υπογράμμισε ότι «η νοοτροπία που υπαγόρευσε αυτή την μεθοδολογία δεν συνάδει με την οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης και κουλτούρας συνεννόησης».
Όσον αφορά την ουσία του νομοσχεδίου ο εισηγητής της ΝΔ Μ. Βορίδης είπε ότι «αυτό που συζητάμε είναι όλο κι όλο δυο αριθμοί: η ηλικία από 18 σε 17 και η κατάργηση των 50 εδρών που γίνεται μηδέν».
«Από όσα αποτελούν μεγάλα σημεία συζήτησης (κατάτμηση περιφερειών, ψήφος ομογενών, χρηματοδότηση κομμάτων, λειτουργία κομμάτων κλπ.) η κυβέρνηση επέλεξε μόνο αυτό, ενώ είχε την δυνατότητα, καθώς ο πρόεδρος της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης είχε θέσει στον πρωθυπουργό την ψήφο των κατοίκων του εξωτερικού και την κατάτμηση των περιφερειών για συγκλίσεις, ώστε αυτό να μην είναι σήμερα μια διχαστική διαδικασία».
Όπως είπε, όμως, ο κ. Τσίπρας «επέλεξε αυτή την ευκαιρία να την πετάξει». Διερωτήθηκε δε αν «κυβερνιέται η χώρα με αυτό το εκλογικό σύστημα;». Η απάντηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι κατηγορηματική: Όχι! Επικαλέστηκε μάλιστα το αποτέλεσμα του Σεπτεμβρίου 2015 βάσει του οποίου αν υπήρχε απλή αναλογική θα είχαμε ή κυβέρνηση των δυο πρώτων κομμάτων (ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ) ή κυβέρνηση 4 μικροτέρων κομμάτων.
«Η Αριστερά θέλει ταυτότητα στην διακυβέρνησή της. Πώς θα την επιτύχετε αυτή την ταυτότητα με 4 κόμματα; Είναι προφανές το πού οδηγούμαστε», υπογράμμισε αναφερθείς στην ακυβερνησία, ενώ κατέληξε λέγοντας πως «τώρα που η ΝΔ προελαύνει και ο Μητσοτάκης θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός θυμηθήκατε ότι τώρα πρέπει να εισάγετε αυτή την ρύθμιση». Επανέλαβε δε ότι «δεν θα εφαρμοστεί ποτέ ο εκλογικός νόμος διότι θα καταργηθεί από την κυβέρνηση της ΝΔ».
Από την Χρυσή Αυγή ο Ι. Λαγός είπε ότι «θέμα ακυβερνησίας δεν υπάρχει διότι και οι μεν και οι δε είστε μαριονέτες της Μέρκελ». «Ό,τι εκλογικό νόμο και να φέρετε η Χ.Α. γιγαντώνει και αυξάνει τα ποσοστά της», ανέφερε δηλώνοντας ότι το κόμμα του θα πάρει μέρος στην συζήτηση αλλά θα αποχωρήσει κατά την ψηφοφορία διότι η Χ.Α. «δεν θα γίνει ουρά ούτε του ΣΥΡΙΖΑ ούτε της ΝΔ», όπως είπε.
Αποσαφηνίζοντας την θέση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ο Κ. Σκανδαλίδης τόνισε ότι «δεν θα αλλάξει με απλή αναλογική και ακυβερνησία η χώρα, αλλά μέσα από μια νέα εθνική στρατηγική που μπορεί να οδηγήσει τα πράγματα μπροστά».
Ενώ ο Κ. Μπαργιώτας από το Ποτάμι διερωτήθηκε «πού σταματάει η δημοκρατικότητα και πού αρχίζει ο μικροκομματισμός;», σημειώνοντας ότι ο εκλογικός νόμος «πρέπει να εξασφαλίζει την κυβερνητική σταθερότητα και την δυνατότητα να κυβερνηθεί η χώρα ειδικά σε μια κρίσιμη φάση σαν αυτή που βρίσκεται».