ΟΠΑΠ: “Επανάσταση” στην ψυχαγωγία και νέες θέσεις εργασίας

Από τα κλασικά προποτζίδικα περασμένων δεκαετιών, που ακροβατούσαν μεταξύ καφενείων βαλκανικού τύπου και καπνιστηρίων, παραπέμποντας σε μια εικόνα κάθε άλλο παρά φιλόξενη για την έλκυση (καινούριων) πελατών, στα υπερσύγχρονα Gaming Hall, PlayOpap, Bingo Halls και στις κλασικές… σάλες των εκσυγχρονισμένων προποτζίδικων.

Μέσα στη διαδικασία ολιστικής μετάλλαξης του ΟΠΑΠ, με νέες υπηρεσίες, καινούρια παιχνίδια, εκσυγχρονισμό υποδομών, είναι και η ολική επαναπροσέγγιση της… βιτρίνας, δηλαδή των καταστημάτων που αποτελούν τον «καθρέφτη» αλλά και το όχημα για να περάσουν όλες οι νέες υπηρεσίες στο κοινό.

Έτσι λοιπόν, η νέα γενιά καταστημάτων του ΟΠΑΠ θα περιλαμβάνει τέσσερα διαφορετικά concept, με πρόσθετες υπηρεσίες, ελεγχόμενο αλκοόλ, ροφήματα αλλά και συσκευασμένα τρόφιμα.

Θα ιδρυθούν αυτόνομα καταστήματα αποκλειστικά για Bingo, καθώς επίσης και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, που θα «παντρεύουν» τη λειτουργία καφετέριας με το παλαιό, κλασικό προποτζίδικο.

Απώτερος στόχος της διοίκησης του ΟΠΑΠ είναι τα πρακτορεία του οργανισμού να πάψουν να αποτελούν «ξερά» γραφεία κατάθεσης δελτίων, να πάψουν να είναι «φαστ φουντ» στοιχηματικών υπηρεσιών και τυχερών παιγνίων και να γίνουν τόποι σύναξης και συνάθροισης.

Σκοπός είναι ο πελάτης να μπορεί να απολαύσει μια συνολική εμπειρία που θα σχετίζεται με τα αθλητικά δρώμενα, να ενημερώνεται, να παρακολουθεί αγώνες, να συνδιαλέγεται και να απολαμβάνει υπηρεσίες που θα συγκλίνουν με ένα μπαρ ή μια καφετέρια.

Για το λόγο αυτό, θα δημιουργηθούν και καταστήματα όπου θα επιτρέπεται η διάθεση αλκοόλ έως βαθμού 15% (δηλαδή μέχρι μπύρα ή κρασί, αλλά όχι «βαριά» ποτά τύπου ουίσκι ή βότκα), ενώ σερβίρονται ροφήματα και συσκευασμένα σνακς.

Επίσης, σε κάποια από τα καταστήματα του ΟΠΑΠ θα εξακολουθεί να γίνεται παροχή υπηρεσιών πληρωμών (π.χ. τηλεφωνίας, ύδρευσης κ.λπ.), ταχυδρομικών υπηρεσιών (π.χ. ταχυμεταφορών) κ.α.

Επίσης, μέσω του εκσυγχρονισμού των καταστημάτων του ΟΠΑΠ και μέσω της εφαρμογής της τελευταίας λέξης της τεχνολογίας, πολλά ποντάρουν οι ιθύνοντες του οργανισμού στο λεγόμενο… Self service Betting Terminal.

Όλα αυτά, για τους τέσσερις τύπους καταστημάτων του ΟΠΑΠ που θα δημιουργηθούν από το 2017, αναφέρονται στο νέο κανονισμό που ενέκρινε η Επιτροπή Εποπτείας & Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) και δημοσιεύτηκαν στο ΦΕΚ την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου.

Οι τέσσερις τύποι καταστημάτων του ΟΠΑΠ

Πρακτορεία τύπου Α’ – «Σούπερ μάρκετ»

Πρόκειται για το κλασικό – παραδοσιακό πρακτορείο ΟΠΑΠ, που όμως δε θα φιλοξενήσει παιγνιομηχανές VLTs και για το λόγο αυτό, θα «ανοίξουν» οι άλλες υπηρεσίες που θα παρέχει.

Είναι ισόγειος κλειστός χώρος ενίοτε με δικό του εσωτερικό πατάρι. Τα εν λόγω πρακτορεία θα είναι αμιγείς χώροι διεξαγωγής τυχερών παιγνίων, όμως θα παρέχουν και υπηρεσίες πρόσβασης ταχυδρομικών υπηρεσιών, πώλησης ενεργοποιημένων ή μη πακέτων σύνδεσης κινητής ή και καρτοκινητής τηλεφωνίας, πακέτων συνδρομητικής τηλεόρασης, διάθεσης πακέτων παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς και δικτύου ιδρυμάτων πληρωμών και ηλεκτρονικού χρήματος.

Θα γίνεται εξόφληση λογαριασμών ρεύματος, νερού, τηλεφωνίας και συναφών υπηρεσιών, αγοράς εισιτηρίων θεαμάτων, μέσων μαζικής μεταφοράς και συναφών υπηρεσιών και αποστολής δεμάτων.

Επίσης θα παρέχουν ροφήματα, καφέδες, αναψυκτικά, χυμούς, μπύρες καθώς και έτοιμα φαγητά, σφραγισμένα. Τα πρακτορεία τύπου Α’ πρέπει να έχουν απόσταση τουλάχιστον 200 μέτρων μεταξύ τους.

Πρακτορεία τύπου Β’ – Κλασικό πρακτορείο με ελεγχόμενη προσθήκη VLT

Αυτά τα πρακτορεία θα είναι αποκλειστικά καταστήματα όπου θα διεξάγονται τυχερά παίγνια με την ελεγχόμενη προσθήκη παιχνιδομηχανημάτων τύπου VLT.

Σ’ αυτά τα καταστήματα δε θα υπάρχουν οι υπόλοιπες… υπηρεσίες των καταστημάτων τύπου Α’, όπως φαγητά, αλκοόλ, ή υπηρεσίες πληρωμών κ.λπ. Τα πρακτορεία τύπου Β’ πρέπει να έχουν απόσταση τουλάχιστον 200 μέτρων μεταξύ τους.

Πρακτορεία τύπου Γ’ – «Φωλιά» του Bingo Lotto

Ισόγειος κλειστός χώρος στον οποίο θα διεξάγεται, αποκλειστικά, το τυχερό παίγνιο Bingo Lotto σε χώρους υγειονομικού ή μη ενδιαφέροντος.

Πρόκειται για πρακτορεία (Bingo Halls) όπου θα παίζεται αποκλειστικά το Bingo Lotto ενώ δε θα φιλοξενείται κανένα άλλο τυχερό παιχνίδι του ΟΠΑΠ.

Επίσης, αναλόγως με το μέγεθος του καταστήματος και την απόφαση του πράκτορα, θα μπορεί να βάλει υπηρεσίες υγειονομικού ενδιαφέροντος, ποτά, αναψυκτικά, σνακς, συσκευασμένα φαγητά κ.λπ. Τα πρακτορεία τύπου Γ’ πρέπει να έχουν απόσταση τουλάχιστον 500 μέτρων μεταξύ τους.

Πρακτορεία τύπου ΣΤ’ – Εξελιγμένες Gaming Hall

Αυτά τα πρακτορεία ως Gaming Hall, θα γίνουν οι κύριοι φορείς του brand των VLTs και ουσιαστικά πρόκειται για τη νέα αιχμή καταστημάτων του οργανισμού, μετά την εξασφάλιση της άδειας για την εφαρμογή 16.500 VLTs στην ελληνική επικράτεια.

Τα PlayOpap θα έχουν εντελώς άλλο «στήσιμο» από τα παραδοσιακά πρακτορεία, θα μοιάζουν περισσότερο με λέσχες αμερικανικού τύπου, ενώ θα μπορούν να φιλοξενήσουν έως 25 παιχνιδομηχανές.

Παράλληλα, όμως, θα μπορούν να λειτουργούν και ως παραδοσιακά πρακτορεία ΟΠΑΠ, παρέχοντας όλες τις υπηρεσίες ενός κλασικού προποτζίδικου, δηλαδή Στοίχημα, Τζόκερ, Κίνο, Προπό, Σκρατς κ.ο.κ.

Τα εν λόγω καταστήματα δε θα μπορούν να συνδέονται εσωτερικά με οποιοδήποτε άλλο κατάστημα. Τα πρακτορεία τύπου ΣΤ’ πρέπει να έχουν απόσταση τουλάχιστον 200 μέτρων μεταξύ τους.

Ωράρια λειτουργίας

Σε όλες τις κατηγορίες των καταστημάτων, το ωράριο λειτουργίας ορίζεται από 09.00 το πρωί έως τις 12:00 τα μεσάνυχτα, εκτός από τα καταστήματα PlayOpap, δηλαδή τα Gaming Hall με τα VLTs που θα λειτουργούν μέχρι της 02.00 και τα Σαββατοκύριακα και πριν από αργίες έως τις 04:00 το πρωί.

Το σίριαλ με τα VLT’s

Θυμίζουμε ότι ο ΟΠΑΠ είχε αποκτήσει το δικαίωμα 10ετούς εκμετάλλευσης για τη λειτουργία 35.000 VLTs καταβάλλοντας 560 εκατ. ευρώ το 2011. Από αυτά, τα 16.500 θα τα ανέπτυσσε μέσω του δικού του δικτύου και τα υπόλοιπα 18.500 από παραχωρησιούχους, ύστερα από διεθνή διαγωνισμό.

Στα μέσα του 2015 ο τότε πρόεδρος της ΕΕΕΠ άλλαξε τον κανονισμό για την εφαρμογή των VLTs βάζοντας πολλούς περιοριστικούς όρους, κάτι που οδήγησε τον οργανισμό στην αναστολή του project και την προσφυγή στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο του Λονδίνου, διεκδικώντας από το Ελληνικό Δημόσιο 1,3 δισ. ευρώ.

Τελικά, φέτος το καλοκαίρι, η νέα διοίκηση της ΕΕΕΠ άλλαξε εκ νέου τον κανονισμό με τον ΟΠΑΠ να ανακοινώνει ότι αποσύρει την προσφυγή στη Διεθνή Διαιτησία, ενώ άφησε μόνο μια απαίτηση 100 εκατ. ευρώ.

Έτσι, μετά από αρκετές περιπέτειες, ακυρώσεις, εγκρίσεις, διεθνή δικαστήρια κ.α. τα VLT’s μπαίνουν στις… ράγες τους πρώτους μήνες του 2017. Η αγορά των VLT’s, σύμφωνα με εκτιμήσεις, μπορεί να φέρει πάνω από 200 εκατ. ευρώ έσοδα ετησίως στα κρατικά ταμεία, ενώ θα αποτελέσει γερό «χτύπημα» στον παράνομο τζόγο.

Περιορισμοί

Σύμφωνα με το νόμο 4002/2011 που διέπει την αγορά των τυχερών παιγνίων για τη συμμετοχή σε παίγνια που διεξάγονται με παιγνιομηχανήματα απαιτείται η έκδοση Ατομικής Κάρτας Παίκτη (οι προδιαγραφές καθορίζονται από την ΕΕΕΠ) και επιτρέπεται μόνο η είσοδος για άτομα ηλικίας άνω των 21 ετών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες χώρες παγκοσμίως στην οποία έχει εισαχθεί η ατομική κάρτα παίκτη. Η έκδοση της κάρτας προϋποθέτει την πλήρη ταυτοποίηση του παίκτη και χωρίς αυτήν είναι αδύνατη η συμμετοχή του.

Πηγή: Liberal.gr