Ο Ομπάμα δεν θα μεσολαβήσει για ένα νέο οικονομικό διακανονισμό ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, επεσήμανε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Έρνεστ και ξεκαθάρισε ότι θα ζητήσει τη συνέχιση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων που είναι καλές για την μακροπρόθεσμη οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα.
Οι ΗΠΑ προσγειώνουν ανώμαλα την κυβέρνηση που πόνταρε σε παρέμβαση του Μπ. Ομπάμα ώστε να πειστούν οι δανειστές για άμεση διευθέτηση του ελληνικού χρέους. Κυβερνητικοί κύκλοι, υπουργοί, βουλευτές αλλά και μέσα ενημέρωσης που στηρίζουν την κυβέρνηση είχαν τις προηγούμενες ημέρες προετοιμάσει το έδαφος για μια ηχηρή παρέμβαση του Αμερικανού προέδρου από την οποία θα μπορούσαν να υπάρχουν σημαντικά οφέλη για την ελληνική οικονομία. Η παρέμβαση του Λευκού Οίκου έρχεται να «ψαλιδίσει» αυτές τις προσδοκίες, κάτι που βεβαίως προκαλεί νέο πονοκέφαλο στην κυβέρνηση. Το Μαξίμου πόνταρε στην επίσκεψη αυτή, τόσο για επικοινωνιακούς όσο και για ουσιαστικούς λόγους.
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου χαρακτήρισε «ιστορική» την επέισκεψη του Αμερικανού Προέδρου και ανέφερε ότι: «Ο Μπαράκ Ομπάμα πραγματοποιεί το δικό του ιστορικό ταξίδι στην Ελλάδα, για πρώτη φορά ως Πρόεδρος».
«Θα ανέμενα ότι ο Πρόεδρος θα περάσει κάποιο χρόνο σ’ αυτό το ταξίδι επαινώντας την ελληνική κυβέρνηση για την επιτυχία που είχε στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχει δεσμευτεί να κάνει. Επίσης, θα τους ενθαρρύνει να συνεχίσουν την πορεία των μεταρρυθμίσεων που είναι καλές για τη μακροπρόθεσμη οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα. Αυτό είναι βέβαιο ότι θα είναι σημαντικό μέρος της συζήτησης που θα έχει εκεί ο πρόεδρος» είπε.
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου αναφέρθηκε στη μακροχρόνια σχέση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας, αλλά και τη σημαντική παρουσία της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας, που ενδιαφέρονται αρκετά ότι θα εξακολουθεί να υπάρχει μία ισχυρή σχέση μεταξύ των δύο χωρών. «Πολλοί Αμερικανοί ταξιδεύουν στην Ελλάδα για διακοπές και τουρισμό και να απολαμβάνουν την ευκαιρία να επισκεφθούν τη χώρα. Νομίζω ότι είναι μια ένδειξη των βαθιών πολιτιστικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών μας. Υπάρχει, επίσης, μια σημαντική οικονομική σχέση. Και ο Πρόεδρος ενδιαφέρεται να υπογραμμίσει όλα αυτά, καθώς πραγματοποιεί το δικό του ιστορικό ταξίδι στην Ελλάδα, για πρώτη φορά ως Πρόεδρος» κατέληξε ο κ. Έρνεστ.
«Ο πρόεδρος Ομπάμα θα επιβεβαιώσει την απόλυτη δέσμευση των ΗΠΑ για την επιτυχία της Ελλάδας»
Οι ΗΠΑ δεσμεύονται απόλυτα για την επιτυχία της Ελλάδας και αυτή τη δέσμευση θα επιβεβαιώσει ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, κατά την επίσκεψη του στην Αθήνα, τόνισε ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος επισκέφθηκε την υφυπουργό Μακεδονίας-Θράκης Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, συνοδευόμενος από τη γενική πρόξενο στη Θεσσαλονίκη Ρεμπέκα Φονγκ.
Σύμφωνα με την υφυπουργό, ο Αμερικανός πρέσβης είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να είναι επιτυχής αν η Ελλάδα δεν είναι επιτυχής. Εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη στάση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου στα θέματα ασφάλειας της περιοχής και διαβεβαίωσε ότι για τον Λευκό Οίκο έχει ιδιαίτερα μεγάλη σημασία η προστασία της Ελληνικής Δημοκρατίας γιατί αποτελεί πυλώνα σταθερότητας σε μια ιδιαίτερα νευραλγική γεωγραφική περιοχή. Δήλωσε πως οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τη μεγάλη προσπάθεια που έχει γίνει από τους Έλληνες για να ξεπεραστεί η κρίση και την αντιμετώπιση του προσφυγικού. Ο ίδιος, προσωπικά, διαπίστωσε ότι οι Έλληνες πολίτες έδωσαν από το υστέρημα τους για να βοηθήσουν εκείνους που έχουν ανάγκη ξεπερνώντας κάθε ξενοφοβική και ακροδεξιά ρητορική.
Η υφυπουργός, από την πλευρά της, έθεσε το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και δήλωσε: «Με τον κ. πρέσβη μίλησα ως εκπρόσωπος της Μακεδονίας και της Θράκης και ως Ελληνίδα πολίτης. Τόνισα τα βάρη που έχει επωμιστεί ο ελληνικός λαός και τις δυσκολίες που συναντούν οι Έλληνες λόγω της μεγάλης φορολογίας που τους έχει επιβληθεί και εξαιτίας του δημοσίου χρέους. Τόνισα ότι έχουμε επωμιστεί ως χώρα το μεγαλύτερο βάρος του προσφυγικού, χωρίς να έχουμε τις υποδομές, χωρίς την οικονομική δυνατότητα και με την άρνηση πολλών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για κοινή διαχείριση της κρίσης. Εξήγησα στον κ. πρέσβη ότι κάποιες επιλογές της ΕΕ καθιστούν πλέον αβάσταχτο το βάρος στις πλάτες του ελληνικού λαού και δύσκολη την καθημερινή επιβίωση των πολιτών, και τόνισα την ανάγκη να προχωρήσουμε σύντομα σε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και σε πράξεις ουσιαστικής ενίσχυσης και ανόρθωσης της οικονομίας μας».