Το Λονδίνο διεκδικεί τα πρωτεία για δεύτερη συνεχή χρονιά στην ολοκληρωμένη συγκριτική αξιολόγηση 30 κορυφαίων σε παγκόσμιο επίπεδο οικονομικών κέντρων, προμηνύοντας την ικανότητά του να αντέξει τον ανταγωνισμό μετά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε.
Στην κατάταξη Cities of Opportunity της PwC η Σιγκαπούρη έρχεται δεύτερη, το Τορόντο τρίτο και ακολουθούν το Παρίσι και το Άμστερνταμ ολοκληρώνοντας την πρώτη πεντάδα. Συνολικά τέσσερις πόλεις της πρώτης δεκάδας του δείκτη είναι ευρωπαϊκές.
Η μελέτη Cities of Opportunity 7 της PwC παρέχει μια ισορροπημένη συγκριτική αξιολόγηση της κοινωνικής και οικονομικής υγείας 30 πόλεων που συγκαταλέγονται μεταξύ των σημαντικότερων παγκόσμιων οικονομικών κέντρων. Η μελέτη καταγράφει τις επιδόσεις των πόλεων βάσει 10 δεικτών, μεταξύ αυτών και των μεταφορών και υποδομών, της ευκολίας διεξαγωγής επιχειρηματικής δραστηριότητας, της δημογραφικής σύνθεσης και της ποιότητας ζωής, της τεχνολογικής ετοιμότητας και του κόστους ζωής.
Παρακάτω παρουσιάζονται οι πόλεις που καταλαμβάνουν τις τρεις πρώτες θέσεις σε κάθε δείκτη της μελέτης Cities of Opportunity:
Πνευματικό κεφάλαιο και καινοτομία: Λονδίνο, Σαν Φρανσίσκο, Παρίσι
Τεχνολογική ετοιμότητα: Σιγκαπούρη, Λονδίνο, Άμστερνταμ και Νέα Υόρκη (μαζί στην τρίτη θέση)
Εξωστρέφεια: Λονδίνο, Παρίσι, Πεκίνο
Μεταφορές και υποδομές: Σιγκαπούρη, Ντουμπάι, Στοκχόλμη
Υγεία και ασφάλεια: Τόκιο, Τορόντο, Σίδνεϊ
Αειφορία και φυσικό περιβάλλον: Στοκχόλμη και Σίδνεϊ (μαζί στην πρώτη θέση), Σεούλ και Τορόντο (μαζί στην τρίτη θέση)
Δημογραφική σύνθεση και ποιότητας ζωής: Νέα Υόρκη και Παρίσι (καταλαμβάνοντας από κοινού την πρώτη θέση), Λονδίνο
Οικονομική ισχύς: Λονδίνο, Νέα Υόρκη, Πεκίνο
Ευκολία διεξαγωγής επιχειρηματικής δραστηριότητας: Σιγκαπούρη, Χονγκ Κονγκ, Λονδίνο
Κόστος ζωής: Γιοχάνεσμπουργκ, Τορόντο, Λος Άντζελες
Η έκθεση δείχνει ότι οι πόλεις δεν κερδίζουν μόνο με τις οικονομικές τους επιδόσεις αλλά και όταν πετυχαίνουν σε μια σειρά κοινωνικών τομέων, μεταξύ άλλων και τη συνολική ποιότητα ζωής, την ποιότητα ζωής της τρίτης ηλικίας, τη στέγαση και την ετοιμότητα αντιμετώπισης καταστροφών –καθένας από τους οποίους διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ανάδειξη των κορυφαίων πόλεων.
Δεδομένου ότι η μεθοδολογία και τα δεδομένα της μελέτης αφορούν κυρίως τα δύο χρόνια που προηγήθηκαν της απόφασης του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρίσει από την Ε.Ε., η ψήφος του Brexit δεν έχει επηρεάσει τη θέση του Λονδίνου στον φετινό δείκτη. Παρ’ όλα αυτά, τα στοιχεία που προκύπτουν από τις εκτεταμένες μετρήσεις της μελέτης παρέχουν μια πρώτη εικόνα για τα διεθνή πλεονεκτήματα της πόλης αλλά και τους τομείς στους οποίους θα αντιμετωπίσει ανταγωνισμό μετά την έξοδο από την Ε.Ε. Το μήνυμα θα λάβουν και οι ανταγωνίστριες πόλεις τόσο εντός όσο και εκτός ευρωπαϊκών συνόρων οι οποίες αναζητούν ευκαιρίες να διεκδικήσουν τη θέση του Λονδίνου καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο σχεδιάζει την αποχώρηση του από την Ε.Ε.
Ο Bob Moritz, Πρόεδρος της PricewaterhouseCoopers International, σχολιάζει:
«Περισσότερος από τον μισό παγκόσμιο πληθυσμό ζει σε πόλεις, οι οποίες αποτελούν τις μηχανές παγκόσμιων ή περιφερειακών οικονομιών. Η καλή ποιότητα ζωής σε αυτές τις πόλεις δεν είναι πολυτέλεια αλλά αποτελεί βασική προϋπόθεση για να μπορέσουν οι πόλεις και οι επιχειρήσεις να εξασφαλίσουν και να διατηρήσουν ταλαντούχα στελέχη. Υψηλές επιδόσεις επιτυγχάνουν εκείνες οι πόλεις που διαθέτουν προγραμματισμό και φροντίζουν όλους τους τομείς της μακροχρόνιας ποιότητας ζωής των κατοίκων τους. Η ύπαρξη των απαραίτητων υποδομών –κοινωνικών, οικονομικών και φυσικών– συμβάλλει στην ενίσχυση των κοινωνιών συνεπώς και στην ανθεκτικότητα μιας πόλης ό,τι κι αν αυτή χρειαστεί να αντιμετωπίσει».
Η πολύπλευρη αξιολόγηση μεγάλων κέντρων οικονομικής δραστηριότητας και εμπορίου, πνευματικού κεφαλαίου και πολιτισμού που πραγματοποιείται με τη μελέτη Cities of Opportunity αναδεικνύει τις σύνθετες προκλήσεις σε οικονομικό επίπεδο και σε επίπεδο πολιτικής που αντιμετωπίζουν οι πόλεις.
-Το Λονδίνο διατηρεί την πρώτη θέση για δεύτερη φορά, ενώ το προβάδισμά του από τους κοντινούς ανταγωνιστές του διευρύνεται. Η πόλη συγκαταλέγεται μεταξύ των τριών κορυφαίων πόλεων σύμφωνα με 6 δείκτες της μελέτης μεταξύ αυτών και τους ακόλουθους: πνευματικό κεφάλαιο και καινοτομία, τεχνολογική ετοιμότητα, εξωστρέφεια, δημογραφική σύνθεση και ποιότητα ζωής, οικονομική ισχύς και ευκολία διεξαγωγής επιχειρηματικής δραστηριότητας. Οι επιπτώσεις που ενδέχεται να έχει στο Λονδίνο η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. θα γίνουν αισθητές εν καιρώ. Τα ερωτηματικά που προκύπτουν σε σχέση με τις επιπτώσεις αυτές αφορούν, μεταξύ άλλων, την κινητικότητα του ταλέντου και τη μετανάστευση, το εμπόριο, τις επενδύσεις και το ρυθμιστικό πλαίσιο.
-Η Σιγκαπούρη, η πόλη-κράτος που φημίζεται για τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της, έρχεται δεύτερη –ανεβαίνοντας από την τρίτη θέση στην οποία βρισκόταν το 2014. Εκτός από την πρωτιά της σε τρεις δείκτες –τεχνολογική ετοιμότητα, μεταφορές και υποδομές και ευκολία στη διεξαγωγή επιχειρηματικής δραστηριότητας– η πόλη παρουσιάζει καλές επιδόσεις και στον τομέα της φορολογίας. Μια ανάλυση του συνολικού εταιρικού συντελεστή φορολογίας, του συντελεστή φορολογίας φυσικών προσώπων και της αποδοτικότητας των φόρων δείχνει ότι η Σιγκαπούρη μαζί με το Ντουμπάι και το Χονγκ Κονγκ έχουν συνολικά τους χαμηλότερους φόρους και τη μεγαλύτερη αποδοτικότητα.
-Το Τορόντο, που έρχεται τρίτο στην κατάταξη, συγκαταλέγεται μεταξύ των 10 κορυφαίων πόλεων στους 7 από τους 10 δείκτες και έχει πολύ καλές επιδόσεις σε κατηγορίες που σχετίζονται με τις καθημερινές ανάγκες και ανησυχίες των κατοίκων, κατακτώντας τη δεύτερη θέση στην υγεία και ασφάλεια, τη δεύτερη θέση στο κόστος ζωής και την τρίτη θέση στον δείκτη αειφορία και φυσικό περιβάλλον (μαζί με τη Σεούλ).
-Το Παρίσι έχει σκαρφαλώσει στην τέταρτη θέση από την έκτη όπου βρισκόταν το 2014 παρά τη δεκαετία οικονομικής πίεσης και, πιο πρόσφατα, τις τρομοκρατικές επιθέσεις. Το Παρίσι σημείωσε υψηλές επιδόσεις σε όλο το φάσμα της αξιολόγησης, όντας η μόνη πόλη που συμπεριλήφθηκε στην πρώτη δεκάδα στους 9 από τους 10 δείκτες. Επανήλθε στην πρώτη θέση στη δημογραφική σύνθεση και την ποιότητα ζωής, μαζί με τη Νέα Υόρκη. Το Παρίσι επίσης ανέκτησε τη δεύτερη θέση στον δείκτη της εξωστρέφειας μετά την πτώση του στην 7η θέση το 2014.
-Το Άμστερνταμ συμπεριλαμβάνεται για πρώτη φορά φέτος στη μελέτη κατακτώντας την πέμπτη θέση. Η πόλη εξασφάλισε μια θέση στην πρώτη πεντάδα σε τρεις δείκτες (πνευματικό κεφάλαιο και καινοτομία, τεχνολογική ετοιμότητα και αειφορία και φυσικό περιβάλλον). Επίσης, εξασφάλισε μια θέση στην πρώτη δεκάδα σε 4 ακόμη δείκτες (εξωστρέφεια, υγεία και ασφάλεια, δημογραφική σύνθεση και ποιότητα ζωής και οικονομική ισχύς) απειλώντας τους παραδοσιακούς αστικούς κολοσσούς.
-Στην έκτη θέση, η Νέα Υόρκη εξακολουθεί να αποτελεί κομμάτι της παγκόσμιας αστικής ελίτ, όμως έχει πέσει από τη δεύτερη θέση που κατείχε το 2014 και τις πρωτιές που είχε κατακτήσει στις εκδόσεις πριν το 2014. Η πόλη έχει χαμηλή αξιολόγηση σε αρκετά από τα καινούργια κριτήρια ενώ έχει μείνει πίσω λόγω της ανόδου άλλων πόλεων στις ήδη υφιστάμενες παραμέτρους. Χρειάζεται να βελτιώσει τη αειφορία και το φυσικό περιβάλλον, την υγεία και ασφάλεια (#16 και στους δύο δείκτες) αλλά και το κόστος ζωής (#25). Στα θετικά, η πόλη ήρθε πρώτη (μαζί με το Παρίσι) στη δημογραφική σύνθεση και την ποιότητα ζωής, δεύτερη στην οικονομική ισχύ και τρίτη στην τεχνολογική ετοιμότητα (μαζί με το Άμστερνταμ).
-Η Στοκχόλμη, έβδομη στην κατάταξη, σημείωσε πολύ καλές επιδόσεις στους δείκτες αειφορία και φυσικό περιβάλλον (#1 μαζί με το Σίδνεϊ) και μεταφορές και υποδομές (#3). Επιπλέον, η πόλη ξεπέρασε όλες τις υπόλοιπες σε δύο νέες παραμέτρους, την ποιότητα ζωής της τρίτης ηλικίας και τον επιχειρηματικό κίνδυνο που σχετίζεται με το νερό.
-Το Πεκίνο, που διατηρεί συνολικά τη 19η θέση του, σημείωσε πολύ καλές επιδόσεις σε δύο δείκτες της μελέτης: εξωστρέφεια (#3) και οικονομική ισχύς (#3).
-Οχτώ διαφορετικές πόλεις έρχονται πρώτες σε έναν τουλάχιστον δείκτη. Μία από αυτές, συγκεκριμένα το Γιοχάνεσμπουργκ, έρχεται πρώτη στην ανταγωνιστικότητα του κόστους, όμως δεν καταφέρνει να μπει στην πρώτη δεκάδα.
Παρ΄όλο που η ανάγκη για ανθεκτικότητα στον κίνδυνο δεν είναι καινούργια, οι πιθανότητες καταστροφής έχουν εκτιναχθεί, με τις πόλεις να αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο από ακραίες καιρικές συνθήκες, τρομοκρατία, πυρηνικά ατυχήματα και άλλες απειλές που οφείλονται στον ανθρώπινο παράγοντα καθώς και ασθένειες. Στη φετινή έρευνα φαίνεται ότι οι πιο ευάλωτες πόλεις μπορεί να είναι ταυτόχρονα και οι πιο ανθεκτικές. Το Τόκιο ήρθε πρώτο στην έκθεση σε κίνδυνο και στην ικανότητα αντιμετώπισής του, αφήνοντας πίσω όλες τις άλλες πόλεις στον δείκτη ετοιμότητα αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών. Το Άμστερνταμ βρίσκεται στη δεύτερη θέση του δείκτη που μετρά την ευπάθεια σε καταστροφές αλλά και την πέμπτη θέση όσον αφορά την ετοιμότητά της.
Ο Hazem Galal, επικεφαλής του τομέα Πόλεις και Τοπικές Κυβερνήσεις, σχολιάζει:
«Οι σταθερές επιδόσεις πόλεων όπως το Λονδίνο, το Παρίσι, η Σιγκαπούρη και η Νέα Υόρκη που συμπεριλαμβάνονται στην πρώτη δεκάδα της κατάταξης Cities of Opportunity δείχνει ότι η επιτυχία δεν έρχεται μόνο με την οικονομική ευημερία. Η καλή ποιότητα ζωής στις πόλεις παίζει σημαντικό ρόλο στην ικανότητά τους να προσελκύουν και να διατηρούν ταλαντούχα στελέχη που είναι διαθέσιμα σε παγκόσμιο επίπεδο. Η σταθερή αστική ανταγωνιστικότητα αυτών των πόλεων στηρίζεται στη διαρκή συνεργασία μεταξύ των επιχειρήσεων, των υπεύθυνων χάραξης πολιτικής και των πολιτών που τις συνθέτουν».
Επειδή καμία πόλη δεν είναι ίδια με την άλλη, σύμφωνα με τη μελέτη κάθε πόλη χρειάζεται να αναπτύξει τη δική της στρατηγική για να συνειδητοποιήσει τις δυνάμεις, τις αδυναμίες και τις ταυτότητες της και στη συνέχεια να προσαρμόσει την ανάπτυξη στο ιδιαίτερο προφίλ της, αξιοποιώντας τις ευκαιρίες και αντιμετωπίζοντας προκλήσεις, όπως είναι η παροχή οικονομικής στέγης, δημιουργώντας ένα αποτελεσματικό σύστημα αστικών συγκοινωνιών και μειώνοντας την έκθεση σε καταστροφές.
Μεθοδολογία
1. Η έκθεση Cities of Opportunity 7 της PwC αξιολογεί 30 πόλεις με βάση 10 δείκτες, μεταξύ αυτών και των δεικτών μεταφορές και υποδομές, ευκολία διεξαγωγής επιχειρηματικής δραστηριότητας, δημογραφική σύνθεση και ποιότητα ζωής, τεχνολογική ετοιμότητα και κόστος ζωής. Εκτός από τη συνολική αξιολόγηση, η έκθεση κατατάσσει τις πόλεις με βάση καθέναν από αυτούς τους 10 δείκτες.
2. Brexit και βαθμολογία Λονδίνου. Η αξιολόγηση του Λονδίνου, όπως για όλες τις πόλεις που συμμετείχαν στην έρευνα, βασίζεται σε μια μεθοδολογία που χρησιμοποιεί δεδομένα κυρίως από το 2014-2015, συνεπώς η πρόσφατη ψήφος του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ε.Ε. (Ιούνιος 2016) δεν έχει επηρεάσει τα δεδομένα και τα αποτελέσματα της έκθεσης Cities of Opportunity. Στις μελλοντικές εκδόσεις θα γίνει προσπάθεια να αποτυπωθεί τυχόν βραχυπρόθεσμος και μακροπρόθεσμος αντίκτυπος της ψήφου υπέρ της εξόδου από την Ε.Ε. Όμως, μέχρι στιγμής η πόλη παραμένει η πιο διεθνής πόλη του Ηνωμένου Βασιλείου και ένα ισχυρό χρηματοοικονομικό κέντρο με πλούσιο ανθρώπινο κεφάλαιο και ευέλικτη παράδοση που αποτελεί ιδανική βάση για περαιτέρω ανάπτυξη.
3. Για να ενισχύσουμε την ακρίβεια και την αξιοπιστία των 10 δεικτών, αυξήσαμε τις παραμέτρους που λαμβάνουμε υπόψη από 59 που ήταν στην προηγούμενη έκθεση σε 67 στη φετινή έκθεση και στην πορεία προσθέσαμε και 15 εντελώς καινούργιες παραμέτρους ενώ καταργήσαμε ή τροποποιήσαμε άλλες 12. Το Άμστερνταμ, η Μπογκοτά και το Λάγος συμμετέχουν στην έρευνα για πρώτη φορά φέτος, συνεπώς δεν είναι εφικτή η άμεση σύγκριση μεταξύ των διαφόρων εκδόσεων για όλα τα αποτελέσματα.
4. Η έκθεση Cities of Opportunity 7 βασίζεται σε δημόσια διαθέσιμα δεδομένα που προέρχονται από τρεις βασικές πήγες: παγκόσμιους πολυμερείς οργανισμούς που ασχολούνται με την ανάπτυξη, όπως είναι η Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εθνικές στατιστικές υπηρεσίες, όπως η National Statistics στο Ηνωμένο Βασίλειο και το Census Bureau στις ΗΠΑ, καθώς και προμηθευτές δεδομένων. Τα δεδομένα συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια του τρίτου και τέταρτου τριμήνου του 2015.
5. Οι πόλεις που περιλαμβάνονται στην έκθεση είναι οι ακόλουθες: Άμστερνταμ, Πεκίνο, Βερολίνο, Μπογκοτά, Σικάγο, Ντουμπάι, Χονγκ Κονγκ, Τζακάρτα, Γιοχάνεσμπουργκ, Κουάλα Λουμπούρ, Λάγος, Λονδίνο, Λος Άντζελες, Μαδρίτη, Πόλη του Μεξικό, Μιλάνο, Μόσχα, Βομβάη, Νέα Υόρκη, Παρίσι, Ρίο ντε Τζανέιρο, Σαν Φρανσίσκο, Σάο Πάολο, Σεούλ, Σανγκάη, Σιγκαπούρη, Στοκχόλμη, Σίδνεϊ, Τόκιο και Τορόντο.