Τις δύσκολες ώρες που η χώρα μας αλλά και ο κόσμος όλος περνά, απέναντι στις πρωτόγνωρες συνθήκες που έχει δημιουργήσει η Πανδημία, δεν μπορεί κανείς παρά να σταθεί με σεβασμό στην υπεύθυνη και αξιοπρεπή στάση του κάθε μέσου πολίτη. Που δε λυγίζει, δεν απελπίζεται και δεν παύει να ελπίζει.
Του Πολύκαρπου Αδαμίδη
Την ίδια ωστόσο στιγμή δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε πως μια κάποια λύση, δε φαίνεται στον ορίζοντα. Και αυτό είναι το πιο ανησυχητικό. Οι έρευνες για το εμβόλιο σε όσο προχωρημένο στάδιο κι αν βρίσκονται δεν μπορούν να παρακάμψουν τα πρωτόκολλα.
Που δεν έχουν μπει από καπρίτσιο και για να μας βασανίσουν. Αποτελούν δικλείδες ασφαλείας. Για να μη γίνει η θεραπεία χειρότερη, από την ασθένεια. Τι σημαίνει αυτό;
Πρακτικά ακόμα και αν η έρευνα που η Γερμανική εταιρεία, CureVac-που έλαβε τις προηγούμενες ημέρες και χρηματοδότηση 80 εκατομμυρίων Ευρώ από την Ευρωπαική Επιτροπή- οδηγήσει στη δοκιμή πρώτης φάσης, με περιορισμένο αριθμό εθελοντών, το καλοκαίρι, απομένουν τρία ακόμα στάδια για να κυκλοφορήσει το εμβόλιο στην αγορά.
Τα στάδια αυτά αφορούν δοκιμές σε διαρκώς διευρυμένο αριθμό ασθενών για να καταγραφούν τυχόν παρενέργειες και να επιβεβαιωθεί η αποτελεσματικότητα του εμβολίου.
Κι όταν ολοκληρωθούν τα στάδια αυτά ο χρόνος που θα απαιτηθεί για να δράσει το εμβόλιο θα είναι ένας μήνας. Τι γίνεται εν τω μεταξύ με όσους νοσούν και όσους θα νοσήσουν μέχρι τότε;
Ακούστηκε κατά κόρον τις προηγούμενες ημέρες ότι ο ιός είναι κυρίως θανατηφόρος σε ηλικιωμένα άτομα και άτομα με υποκείμενα νοσήματα. Ποια όμως άτομα μπορεί να θεωρηθούν ηλικιωμένα; Ειδικά σήμερα που έχει αυξηθεί τόσο το προσδόκιμο ζωής.
Που είναι μια κατάκτηση του πολιτισμού μας και πρέπει να τη διαφυλάξουμε. Όπως επίσης τι εννοούμε με τον βολικό όρο υποκείμενο νόσημα; Γιατί από τη στιγμή που περιλαμβάνει ακόμα και την υπέρταση, τον σακχαρώδη διαβήτη και τα χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, ουσιαστικά μιλάμε για ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού και της κοινωνίας. Είναι όρος αυτός για να αξιολογήσουμε τη θνητότητα, επί των περιστατικών και να επαναπαυθούμε;
Οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό δίνουν τον αγώνα τους. Αγώνας σπουδαίος και ιερός. Προσφέρει ανακούφιση και ανθρώπινη μεταχείριση στους ασθενείς. Κορυφαία συνεισφορά. Απαιτείται όμως λύση. Και η λύση δεν μπορεί να είναι άλλη από την ανακάλυψη της αγωγής αυτής, με εύρεση ή αξιοποίηση φαρμάκων ή και συνδυαστικά, που θα αντιμετωπίζει τη δράση του Κορωνοιού και θα θεραπεύει.
Υπάρχουν κορυφαία ερευνητικά κέντρα σε όλο τον κόσμο και επιστήμονες με αδρή χρηματοδότηση από κυβερνήσεις και φαρμακευτικές. Σενάρια προσομοίωσης σε συνθήκες κρίσης από παρόμοιο ιό φαίνεται να έχουν συζητηθεί εδώ και χρόνια στη διεθνή βιβλιογραφία.
Η δυστοκία μέχρι τώρα προβληματίζει. Καλούνται οι επιστήμονες και οι ερευνητές να φανούν αντάξιοι της φήμης τους. Και των μέσων που επί χρόνια τους διατίθενται. Όλα για έναν σκοπό γίνονται.
*Ο Πολύκαρπος Αδαμίδης είναι δικηγόρος, LL.M (Harvard’ 95), ΔΝ, αναπληρωτής Καθηγητής Κοινοτικού Δικαίου, Προμηθειών και Διεθνών Σχέσεων στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων