Ενώ η αγορά υποφέρει από δραματική έλλειψη ρευστότητας, η κυβέρνηση αποθεματοποιεί κεφάλαια εις βάρος της εθνικής οικονομίας και εξοντώνει κυριολεκτικά τη μεσαία τάξη.
του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου
Κάπου 8,5 δις ευρώ είναι η “καβατζα”της κυβέρνησης στην Τράπεζα της Ελλάδος και ίσως αυτός να είναι και ο λόγος που για μιαν ακόμη φορά καθυβρίζει τον διοικητή της κ. Γιαννη Στουρναρα.
Προφανως ο τελευταίος της χαλάει τη σούπα και άρα προσφέρεται στη γνωστή τακτική της ρετσινιάς, προσφιλή στα απολιθώματα του μαρξισμου -λενινισμού.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας ο λογαριασμός διαθεσίμων της Τράπεζας της Ελλάδος παρουσιάζει πλεόνασμα της τάξεως των 3 δις ευρώ τα οποία έρχονται να προστεθούν στα κεφάλαια των φορέων της γενικής κυβέρνησης και των ασφαλιστικών ταμείων που και αυτά βρίσκονται στο λογαριασμό του δημοσίου στην ΤτΕ. Προκύπτει έτσι το πόσο που προαναφέραμε και το οποίο είναι περίπου το ίδιο με τα λεφτά που το Δημόσιο χρωστάει στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας.
Έτσι η στιγμή που η ελληνική αγορά ασφυκτιεί από έλλειψη ρευστότητας και η ανεργία καλά κρατεί, η κυβέρνηση σωρεύει κεφάλαια που θα μπορούσαν να δώσουν οικονομικές ανάσες και το ερώτημα είναι γιατί το κάνει;
Η μια εκδοχή είναι ότι η κυβέρνηση επειδή διαισθάνεται ότι δεν θα μπορέσει να προχωρήσει στην αξιολόγηση και εν τέλει να αποφύγει να κάνει μεταρρυθμίσεις,πιθανότατα δημιουργεί ένα αποθεματικό ώστε τον προσεχή Ιούλιο να μπορέσει να ανταποκριθεί στην αποπληρωμή δόσεων δανείων προς τους πιστωτές ύψους 7,5 δις ευρώ.
Με άλλα λόγια, δεν πρέπει να αποκλείουμε τη δημιουργία τεχνητής κρίσεως το καλοκαίρι του 2017 που σημαίνει ότι οριστικά και αμετάκλητα θα έχουμε πλήρη καταβύθιση της οικονομίας. Αν όχι και χειρότερα.
Μια άλλη εκδοχή είναι ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια αυτά για εκλογικές παροχές στην περίπτωση προκήρυξης εκλογών ώστε να αφήσει καμένη γη σε αυτούς που θα την αντικαταστήσουν και θα τους υποχρεώσει να ζητήσουν από τους εταίρους δανειστές μας ένα τέταρτο μνημόνιο.
Μ’αλλα λόγια σε περίπτωση εκλογών θα αρχίσει να μοιράζει χρήμα σε ημέτερους και δημοσίους υπάλληλους με σκοπό να κρατηθεί σε ποσοστά που θα της επιτρέπουν να κάνει παιχνίδι μετά την εκλογική αναμέτρηση.
Όπως και να έχουν τα πράγματα όμως, στην παρούσα φάση της οικονομίας και της κοινωνικής κατάστασης, πρόκειται για έγκλημα εις βάρος της χώρας, σε μια στιγμή που έχει απόλυτη ανάγκη εξόδου από την ύφεση ώστε να αποφευχθεί και η πλήρης κατάρρευση της ελληνικής μεσαίας τάξης.
Μια μεσαία τάξη που σήμερα υπερφορολογείται, με αποτέλεσμα όπως ήδη έχουμε γράψει να επιταχύνεται και η κρατικοποίηση της μέσω των χρεών της προς το Δημόσιο.
Πρόκειται για ένα μοναδικό φαινόμενο στα διεθνή χρονικά που αποδεικνύει και τον κολλεκτιβίστικο χαρακτήρα πάνω στον οποίο θεμελιώθηκε η οικονομία μας.
Από την άλλη πλευρά η δραματική παράταση της διαπραγμάτευσης όπως προκύπτει από την πρόσφατη διαφωνία του πρωθυπουργού με τον Υπουργό Οικονομικών δημιουργείται μια αβεβαιότητα που θα πλήξει ακόμα περισσότερο το τραπεζικό σύστημα.
Υπογραμμίζουμε και υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΤτΕ οι καταθέσεις στις τράπεζες έχουν μειωθεί κατά 4 δις ευρώ που σημαίνει ότι το νέο χρήμα που έρχεται από το εξωτερικό στην ουσία αντικαθιστά φυγή καταθέσεων.
Στο πλαίσιο αυτό κορυφαία τραπεζικά στελέχη ομολογούν ότι ανησυχούν πολύ από τις εκροές καταθέσεων αλλά και από αδυναμία τους να ρυθμίσουν τα κόκκινα δάνεια,πράγμα πέρα για πέρα αρνητικό για την ύπαρξη στοιχειώδους ρευστότητας και κάποιας επενδυτικής ανακαμψης.
Συνεχίζεται έτσι ο οικονομικός Επιτάφιος και μη χειρότερα…