Συγκεκριμένες προθεσμίες για αξιολογητές και αξιολογούμενους προβλέπει πρόσφατη εγκύκλιος του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης για την αξιολόγηση του έτους 2018.
Ειδικότερα από έως 30 Ιουνίου 2019, θα πρέπει να διενεργηθούν στην ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή οι απαιτούμενες ενέργειες, σχετικά με τη διαδικασία αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων.
Καθώς έχει παρέλθει η πρώτη ημερομηνία – «σταθμός» εντός της οποίας έπρεπε να έχουν συμπληρωθεί (έως 12 Απριλίου) στην ηλεκτρονική εφαρμογή τα απαραίτητα στοιχεία για τη διεξαγωγή των διαδικασιών αξιολόγησης για την αξιολογική περίοδο 2018, οι επόμενες κρίσιμες προθεσμίες έχουν ως εξής, σύμφωνα με την εγκύκλιο:
– Έως 3 Μαΐου 2019 ο κάθε αξιολογούμενος – υπάλληλος ή προϊστάμενος οργανικής μονάδας – συμπληρώνει τα στοιχεία της Έκθεσης Αξιολόγησης που τον αφορούν και υποβάλλει την έκθεση αξιολόγησης.
– Κατά το χρονικό διάστημα από 6 Μαΐου έως 7 Ιουνίου 2019, κάθε χρήστης της εφαρμογής που έχει οριστεί ως Αξιολογητής Α’, θα πρέπει να προβεί στην αξιολόγηση των υφισταμένων του, ως πρώτος ιεραρχικά προϊστάμενος. Ο Αξιολογητής Α’ θα πρέπει, αφού λάβει υπόψη τις τυχόν απόψεις-αντιρρήσεις του αξιολογούμενου, να συμπληρώσει τη βαθμολογία στα αντίστοιχα πεδία και να προχωρήσει στην υποβολή της Έκθεσης Αξιολόγησης το αργότερο μέχρι τις 7 Ιουνίου 2019.
– Κατά το χρονικό διάστημα από 10 έως 30 Ιουνίου 2019, κάθε χρήστης που έχει οριστεί ως Αξιολογητής Β’, θα πρέπει να προβεί στην αξιολόγηση των υφισταμένων του, ως δεύτερος ιεραρχικά προϊστάμενος. Ο Αξιολογητής Β’ θα πρέπει να προχωρήσει στην υποβολή της Έκθεσης Αξιολόγησης το αργότερο μέχρι τις 30 Ιουνίου 2019.
Ειδικότερα στην εγκύκλιο σημειώνεται:
Με τη θέση σε ισχύ του ν. 4590/2019 (A’ 17/7-2-2019) που αφορά στην «Ενδυνάμωση Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (Α.Σ.Ε.Π.), ενίσχυση και αναβάθμιση Δημόσιας Διοίκησης και άλλες διατάξεις» επέρχονται ορισμένες αλλαγές στο σύστημα αξιολόγησης του προσωπικού του δημοσίου τομέα. Συγκεκριμένα, με το άρθρο 43 του ως άνω νόμου τροποποιούνται επιμέρους ρυθμίσεις του συστήματος αξιολόγησης που εισήγαγε ο ν.4369/2016 (Α΄ 33).Ειδικότερα, με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 43 του ν. 4590/2019 αντικαθίσταται το πρώτο εδάφιο της περίπτωσης α΄ της παρ. 2 του άρθρου 16 του ν. 4369/2016 και ορίζεται ότι η έκθεση αξιολόγησης πρέπει να υποβάλλεται υποχρεωτικά εντός του πρώτου τετραμήνου κάθε έτους που ακολουθεί την αξιολογική περίοδο, αντί του μέχρι σήμερα προβλεπόμενου τριμήνου. Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του νόμου, με την εν λόγω ρύθμιση επιδιώκεται να δοθεί στον αξιολογητή επαρκής χρόνος, προκειμένου να ασκήσει με εγκυρότητα και αξιοπιστία την υποχρέωση αξιολόγησης των υφισταμένων του. Περαιτέρω, ορίζεται ότι, ειδικά για την αξιολογική περίοδο του έτους 2018, η αξιολόγηση διενεργείται από 1η Μαρτίου έως 30 Ιουνίου 2019. Η ως άνω προθεσμία ισχύει και για τους αξιολογητές που απέβαλαν την ιδιότητά τους αυτή πριν από τις 30 Ιουνίου, λόγω τοποθέτησης, μετάθεσης, μετακίνησης, απόσπασης, μετάταξης ή διορισμού σε άλλη υπηρεσία
Περαιτέρω, με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 43 του ν. 4590/2019 αντικαθίσταται η παρ. 8 του άρθρου 15 του ν. 4369/2016 και αυξάνεται από πέντε (5) σε έξι (6) μήνες το χρονικό διάστημα που πρέπει να υφίσταται η ιεραρχική σχέση αξιολογούμενου και αξιολογητή προκειμένου να είναι δυνατή η σύνταξη έκθεσης αξιολόγησης. Σκοπός των εν λόγω ρυθμίσεων, σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του ν. 4590/2019, είναι να παρέχεται περισσότερος χρόνος, προκειμένου ο ιεραρχικά προϊστάμενος να διαμορφώσει ασφαλή και αντικειμενική κρίση για τον υφιστάμενο του. Στο ίδιο πλαίσιο, με την παρ. 5 του άρθρου 43 αντικαθίσταται το πρώτο εδάφιο της περίπτωσης ε΄ της παρ. 2 του άρθρου 16 του ν.4369/2016 και ορίζεται ότι το ελάχιστο χρονικό διάστημα για τη σύνταξη έκθεσης αξιολόγησης είναι έξι (6) μήνες, με την επιφύλαξη των περιπτώσεων που αξιολογητές είναι ο Υπουργός, ο Αναπληρωτής Υπουργός, ο Υφυπουργός, ο Γενικός ή Ειδικός Γραμματέας, το μονομελές όργανο διοίκησης ή ο πρόεδρος συλλογικού οργάνου διοίκησης ή ο Διευθυντής του Γραφείου του Υπουργού, Αναπληρωτή Υπουργού ή Υφυπουργού. Για τις περιπτώσεις αυτές εξακολουθεί να ισχύει το χρονικό διάστημα των κατ΄ ελάχιστο τριών (3) μηνών υπηρεσίας για τη σύνταξη έκθεσης αξιολόγησης.
Τέλος, με τις διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 43 του ν. 4590/2019 αντικαθίσταται το δέκατο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 21 του ν.4369/2016 και ρυθμίζεται το θέμα της Ειδικής Επιτροπής Αξιολόγησης για τους υπαλλήλους όλων των φορέων – κι όχι μόνο των Ν.Π.Δ.Δ. όπως προβλεπόταν με την παλαιότερη διάταξη- που δεν διαθέτουν δικό τους Υπηρεσιακό Συμβούλιο με την υπαγωγή τους στην Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης του φορέα από τον οποίο εποπτεύονται. Με την εν λόγω ρύθμιση – λαμβάνοντας υπόψη και την εμπειρία από την πρώτη εφαρμογή του συστήματος αξιολόγησης – επιδιώκεται ουσιαστικά να αποσαφηνιστούν οι αρμοδιότητες στις περιπτώσεις ορισμένων φορέων για τους οποίους δεν υπήρχε ρητή πρόβλεψη στο νόμο.