ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΟΚ
Ο χειρότερος Μάιος από το 2010, τουλάχιστον, ήταν για το λιανεμπόριο ο φετινός, καθώς ο τζίρος υποχώρησε κατά 8% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2015. Σύμφωνα με την “Καθημερινή”, η κάθετη πτώση του κύκλου εργασιών δεν φαίνεται να οφείλεται σε εποχικούς ή συγκυριακούς παράγοντες, αφού καταγράφεται ακόμη και στα καταστήματα τροφίμων, μικρά και μεγάλα.
Στα σούπερ μάρκετ, για παράδειγμα, η μείωση του κύκλου εργασιών ξεπερνάει το 7%, όπως και σε κρεοπωλεία, παντοπωλεία και μικρά καταστήματα τροφίμων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, η συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος και στη αύξηση των έμμεσων φόρων που έχουν επέλθει σε σχέση με πέρυσι. Με άλλα λόγια, και οι καταναλωτές έχουν λιγότερα χρήματα λόγω των φορολογικών επιβαρύνσεων και τα προϊόντα είναι ακριβότερα λόγω της αύξηση τους ΦΠΑ.
Τι λένε τα στοιχεία
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η υποχώρηση του τζίρου στο λιανεμπόριο κατά 8% οφείλεται από τη υποχώρηση του κύκλου εργασιών σε διάφορους κλάδους: Στα πρατήρια καυσίμων κατά 16,7%, στα μεγάλα καταστήματα τροφίμων κατά 7,2%, στα καταστήματα ένδυσης υπόδησης κατά 5,6%, στα βιβλιοχαρτοπωλεία κατά 4,7%, στα φαρμακεία κατά 2,8%. Μεγάλη είναι και η υποχώρηση στις πωλήσεις μεμονωμένων καταστημάτων τροφίμων (μανάβικα, κρεοπωλεία, κ.λ.π.) κατά 7,4%.
Εξόχως απογοητευτικά είναι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και σε ότι αφορά των όγκο πωλήσεων. Ο δείκτης όγκου στο λιανεμπόριο (κύκλος εργασιών σε σταθερές τιμές) υποχώρησε κατά 6,4% τον Μάιο του 2016 σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Όπως αναφέρει η “Καθημερινή”, η κατηγορία καυσίμων και λιπαντικών αυτοκινήτων καταγράφει επίσης τη μεγαλύτερη πτώση σε ετήσια βάση, 7,1%, ενώ αξιοσημείωτη είναι η υποχώρηση του όγκου πωλήσεων στα σούπερ μάρκετ (κατά 6,2%), στα καταστήματα ειδών ένδυσης- υπόδησης (κατά 6,8%), όπως και στα μεμονωμένα καταστήματα τροφίμων κατά 6,8%.