Σφοδρές αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι μεθοδεύσεις της καταρρέουσας Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των Ελλήνων του Εξωτερικού.
Η Νέα Δημοκρατία, σχολιάζοντας το μοντέλο-έκτρωμα που φέρεται να προωθεί η Κυβέρνηση κάνει λόγο για εμπαιγμό των εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων του εξωτερικού.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνει λόγο για «μια εξόφθαλμα αντισυνταγματική ρύθμιση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού».
«Οι Έλληνες του εξωτερικού δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Καλούμε την Κυβέρνησηνα μην διανοηθεί να καταθέσει στη Βουλή σχέδιο νόμου που καταστρατηγεί τη συνταγματική αρχή της ισότητας ψήφου», τονίζει η Πειραιώς, που επαναφέρει στο τραπέζι τη ρύθμιση που έχει καταθέσει τρεις φορές με τροπολογία για το συγκεκριμένο ζήτημα.
Αναλυτικά, η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας αναφέρει:
«Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Καθημερινής, η Κυβέρνηση ετοιμάζεται να προωθήσει μια εξόφθαλμα αντισυνταγματική ρύθμιση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Αν ισχύει το συγκεκριμένο σχέδιο της Κυβέρνησης, οι ψήφοι των κατοίκων του εξωτερικού θα προσμετρώνται, όχι στο σύνολο της Επικράτειας, όπως όλων των Ελλήνων πολιτών, αλλά αποκλειστικά και μόνο για την εκλογή τριών βουλευτών.
Οι Έλληνες του εξωτερικού δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Καλούμε την Κυβέρνηση να μην διανοηθεί να καταθέσει στη βουλή σχέδιο νόμου που καταστρατηγεί τη συνταγματική αρχή της ισότητας ψήφου.
Η Νέα Δημοκρατία έχει φέρει τρεις φορές μέχρι σήμερα τροπολογία με μία πλήρη, συγκεκριμένη, και άμεσα εφαρμόσιμη ρύθμιση. Αυτή δίνει τη δυνατότητα στους Έλληνες του εξωτερικού που είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους -ισότιμα με όλους τους Έλληνες– το κόμμα της επιλογής τους. Η Νέα Δημοκρατία θα καταθέσει και τέταρτη φορά την ίδια πρόταση η οποία μπορεί κάλλιστα να εφαρμοσθεί από τις επόμενες κιόλας εκλογές.
Η Κυβέρνηση αντί να εμπαίζει τους εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες που έφυγαν στα χρόνια της κρίσης οφείλει να τους δώσει λόγο υπερψηφίζοντας την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας, και όχι να εφευρίσκει τρόπους για να αποφύγει την κρίση τους».
Η κυβέρνηση φέρνει μοντέλο-έκτρωμα για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση που θα πάρει την μορφή νομοσχεδίου το επόμενο δεκαήμερο δίνει μεν το δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού, όμως η ετυμηγορίατους δεν θα προσμετράται στο αποτέλεσμα της επικράτειας.
Στην πράξη η κυβέρνηση προωθεί δύο παράλληλες, ξεχωριστές εκλογικές διαδικασίες.
Μια για την ελληνική επικράτεια από την οποία θα εκλέγονται 297 και όχι 300 βουλευτές και άλλη μια με ξεχωριστά ψηφοδέλτια και διαφορετικούς υποψηφίους όπου θα ψηφίζουν οι Έλληνες κάτοικοι εξωτερικού μέσω των προξενείων.
Η πρόταση που ανέδειξε η «Καθημερινή» φανερώνει και την μεθόδευση της Κυβέρνησης που επιθυμεί να μην προσμετρείται η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα καθώς θεωρεί ότι η ετυμηγορία τους θα είναι καταδικαστική για τους χειρισμούς της Kυβέρνησης.
Εκτός αυτού το μοντέλο – έκτρωμα προκαλεί ήδη ισχυρές αντιδράσεις και από αρκετά μέλη της αρμόδιας επιτροπής που συγκροτήθηκε υπό την προεδρία του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών, Κώστα Πουλάκη, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πάγιο αίτημα της ψήφου των αποδήμων.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι ενστάσεις επικεντρώνονται κυρίως στην συνταγματική αρτιότητα της πρότασης καθώς υποστηρίζεται πως παραβιάζεται προδήλως η αρχή της ισότητας και της αναλογικότητας.
Αυτό γιατί 10 εκατομμύρια ψηφίσαντες στην επικράτεια θα επιλέγουν 297 βουλευτές και περίπου ένα εκατομμύριο Έλληνες του εξωτερικού θα εκλέγουν μόλις τρεις βουλευτές!
Στην πράξη, η ψήφος των Ελλήνων θα διαφοροποιηθεί σε δύο ταχυτήτων.
Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι για να ισχύσει άμεσα οποιαδήποτε αλλαγή του εκλογικού νόμου πρέπει να λάβει τουλάχιστον 200 θετικές ψήφους στην Βουλή.