Τεράστιο έλλειμμα ηγεσίας και ανύπαρκτη ανταγωνιστικότητα κάνουν προβληματική την όποια έξοδο από την κρίση τονίζει ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ.
Ο πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανίας {ΣΕΒ} κ. Οδυσσέας Κυριακόπουλος συνήθως είναι φειδωλός σε λόγια και κυρίως σε εύκολες καταγγελίες. Αυτή τη φορά όμως μιλώντας στην παρουσίαση του βιβλίου του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου {1994-2001}, δεν μάσησε τα λόγια του. Προφανώς δε γιατί εκαλείτο να μιλήσει για το μέλλον της χώρας που είναι και ο τίτλος του βιβλίου που συνέγραψε ο τεως υπουργός.
Του Αθαν.Χ.Παπανδρόπουλου
«Αντιμέτωποι με το μέλλον» {εκδόσεις Παπαζήση} είναι ο τίτλος ενός βιβλίου που μας θέτει μπροστά σε μια τεράστια πρόκληση», είπε ο κ. Οδ. Κυριακόπουλος. «Η χώρα, πρόσθεσε, έχασε μια απίθανη ευκαιρία να γίνει παράδειγμα προς μίμηση την περίοδο 1997-2005, όταν τα κεφάλαια ήσαν φθηνά και υπεράφθονα. Κυκλοφορούσαν δε άνετα και στη χώρα.
Αντ’ αυτού, προτίμησε να εξυπηρετήσει το πελατειακό σύστημα και αντί να παράγει εισόδημα προς διανομή, μοίραζε παραγωγικό χρήμα προς κατανάλωση… Αντί να εξυγιάνουμε το ασφαλιστικό μας σύστημα, το επιβαρύναμε με 135 δισ. ευρώ και το 2000 πετάξαμε στα σκουπίδια μια σημαντική μεταρρύθμιση του…
Σήμερα λοιπόν το ασφαλιστικό απορροφά το 24% του ΑΕΠ και η βιωσιμότητα του θα γινεται ολο και πιο προβληματική λόγω της υψηλής ανεργίας και της φθίνουσας δημογραφίας».
Αναφερόμενος επίσης στην σημερινή κυβερνητική πολιτική, ο Οδυσσέας Κυριακόπουλος επεσήμανε με έμφαση ότι ρίχνει βάρος στην υπερφορολόγηση των πολιτών και αφήνει στην άκρη τις επενδύσεις που μόνον αυτές ωστόσο μπορούν να φέρουν δουλειές και εισοδήματα.
«Σε μια χώρα οπου 5 εργαζόμενοι στους 10 είναι απλήρωτοι τέσσερεις μήνες, η ανεργία βρίσκεται στο 20% και η αδήλωτη εργασία καλπάζει, η κυβέρνηση για ιδεολογικούς λόγους και μόνον, ενδιαφέρεται να επιβαρύνει την εργασία και να καταργήσει τις ενδοεπιχειρησιακές συμβάσεις, με αποτέλεσμα να αποθαρρύνει αναπτυξιακές προσπάθειες και επενδυτικούς σχεδιασμούς.
Πάει περίπατο έτσι και η ανταγωνιστικότητα της χώρας σε μια εποχή όπου στην παγκόσμια οικονομία έρχονται τα πάνω κάτω». Με απλά λόγια έτσι, ο Οδ. Κυριακόπουλος ιχνογράφησε μια κατάσταση που μόνον αισιοδοξία δεν εμπνέει για το μέλλον.
Και αυτό συμβαίνει σε μια εποχή όπου στην Ευρώπη νεα σύννεφα αβεβαιότητας κάνουν την εμφάνιση τους, τόσο σε γεωπολιτικό όσο και σε γεωοικονομικό επίπεδο. Αυτά τα σύννεφα εξάλλου είναι και το κύριο αντικείμενο του βιβλίου του Γιάννου Παπαντωνίου, στο οποιο θα αναφερθούμε ξεχωριστά.
Κατά τα άλλα, τόσον ο συγγραφέας όσο και ο τέως πρόεδρος του ΣΕΒ, συμφωνούν ότι Ελλάδα και Ευρώπη έχουν σοβαρά προβλήματα ηγεσίας από τα οποία πολλά άλλα έπονται.