Ξεμένουν από… χρήμα τα Ταμεία

Ακρως αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού, καθώς δείχνουν ότι παρά τις περικοπές και τις αυξήσεις εισφορών, τα μεγαλύτερα ασφαλιστικά Ταμεία θα ξεμείνουν, αν δεν πάρουν πρόσθετη επιχορήγηση.

Στην πραγματικότητα πίσω από τα πλεονάσματα του Προϋπολογισμού κρύβεται μια βόμβα, η οποία για να μην απασφαλιστεί, το αρχικό κονδύλι για την στήριξη του ασφαλιστικού συστήματος θα πρέπει για μια ακόμα χρονιά να αναθεωρηθεί προς τα πάνω.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα φαίνεται ότι αντιμετωπίζει ο ΟΑΕΕ, καθώς με τη συμπλήρωση του 8μήνου έχει ήδη απορροφήσει το 85,7% της αρχικής πίστωσης, δηλαδή 715 εκατ. ευρώ, ξεπερνώντας κατά 35 εκατ. ευρώ τη δαπάνη του αντίστοιχου περσινού χρονικού διαστήματος.

Μπορεί ο ΟΑΕΕ να καλύψει όλες τις ανάγκες του για το τελευταίο 4μηνο του έτους με τα περίπου 120 εκατ. ευρώ που απομένουν από την αρχική πίστωση του Προϋπολογισμού; Προφανώς όχι. Είναι, άλλωστε, ενδεικτικό ότι ενώ και πέρσι είχαν προβλεφθεί αρχικά 834 εκατ. ευρώ- όσα και φέτος δηλαδή- στη συνέχεια ο πήχης ανέβηκε στα 954 εκατ. ευρώ, αλλά τελικά το Ταμείο χρειάστηκε 1,004 δις ευρώ για να καλύψει τις ανάγκες του.

Ορατό είναι το πρόβλημα και στο ΙΚΑ, το οποίο έχει απορροφήσει το 74% της αρχικής του πίστωσης, λαμβάνοντας ήδη 1,640 δις ευρώ από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Τι σημαίνει αυτό; Ότι από τα περίπου 205 εκατ. ευρώ που χρειαζόταν κάθε μήνα, το Ταμείο θα πρέπει να «πέσει» στα 145 εκατ. ευρώ, ενδεχόμενο μάλλον απίθανο. Είναι ενδεικτικό ότι πέρσι, από τα 2,505 δις ευρώ της αρχικής πίστωσης, ο τελικός «λογαριασμός» του ΙΚΑ στον Κρατικό Προϋπολογισμό έφτασε στα 2,935 δις ευρώ.

Ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Ταμεία είναι η εξαιρετικά χαμηλή εισπραξιμότητα των εισφορών τους. Σύμφωνα με παράγοντα της κοινωνικής ασφάλισης, ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ είναι ζήτημα να εισπράττουν το 50%, ενώ ακόμα χειρότερες είναι οι επιδόσεις στον ΟΓΑ όπου η εισπραξιμότητα δεν ξεπερνά το 30%.

Από τη μια η οικονομική στενότητα και από την άλλη η προσδοκία μιας νέας ρύθμισης οφειλών- με «πάγωμα» των χρεών που θα δημιουργηθούν ως το τέλος του έτους- παρά την «κόκκινη» κάρτα από τους δανειστές, απειλούν να ανοίξουν μια «τρύπα» στο σύστημα που μόνο για φέτος υπολογίζεται στα 600 εκατ. ευρώ, καθώς ο στόχος είναι η εισπραξιμότητα να φτάσει στο 65-70%.

Στην περίπτωση, δε, που η εικόνα δεν αλλάξει την επόμενη χρονιά, των ανατροπών στον υπολογισμό και καταβολή των εισφορών, θα ανοίξει μια ακόμα «τρύπα» 700 εκατ. ευρώ.




Δημοσιεύθηκε την
Κατηγοριοποιημένα ως Συντάξεις