Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στην τελευταία του συνεδρίαση υπό την προεδρία του Μάριο Ντράγκι.
Μετά από 8 χρόνια στην ηγεσία της Τράπεζας, ο απερχόμενος πρόεδρος έδωσε σήμερα την αποχαιρετιστήρια συνέντευξη τύπου, αναφέρει το newmoney.
Η Ελλάδα είναι ξεκάθαρα επιτυχία
Ερωτηθείς αν θεωρεί την Ελλάδα επιτυχία, ο πρόεδρος της ΕΚΤ απάντησε: «Η Ελλάδα είναι ξεκάθαρα μια επιτυχία.
Πρώτα απ’όλα, μια επιτυχία των αποφάσεων των ελληνικών κυβερνήσεων που ελήφθησαν σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΔΝΤ, και σε μικρότερο βαθμό με την ΕΚΤ. Στην πραγματικότητα, η επιτυχία βασίζεται στην προσπάθειες των Ελλήνων πολιτών, γιατί έπρεπε να πληρώσουν ένα τρομερό τίμημα, ειδικά στα πρώτα χρόνια της κρίσης». Ωστόσο ο Μάριο Ντράγκι πρόεσθεσε ότι η επιτυχία έχει διπλή ανάγνωση καθώς η Ελλάδα αποτελεί ρίσκο αν οι αποφάσεις που την έβγαλαν από την κρίση δε συνεχιστούν. Ωστόσο ο απολογισμός του ήταν θετικός «Είναι μια καλή εποχή για την Ελλάδα και σε σχέση με τέσσερα χρόνια πριν, (συμπίπτει με) μια καλή εποχή για την Ευρωζώνη».
Ο κ. Ντράγκι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου χαρακτήρισε ως μεγαλύτερο κίνδυνο για την ευρωζώνη την ύφεση, ενώ αναφέρθηκε και στους γεωπολιτικούς κινδύνους, καλώντας για άλλη μια φορά τις κυβερνήσεις να αναλάβουν δράση στο δημοσιονομικό πεδίο: Δηλαδή να χρηματοδοτήσουν την οικονομία και να αυξήσουν τις επενδύσεις ώστε τα αποτελέσματα να συνδυαστούν με αυτά της νομισματικής πολιτικής. Όταν ρωτήθηκε τι θα άλλαζε στη λειτουργία της Ευρωζώνης αν μπορούσε,απάντησε ότι χρειάζεται ένα κεντρικό δημοσιονομικό εργαλείο – ένας ενιαίος προϋπολογισμός ή ένα ταμείο ασφάλισης για περιόδους κρίσεων – άποψη που βρίσκει κάθετα αντίθετη τη Γερμανική σχολή.
Για τις επικρίσεις
Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΕΚΤ υπεραμύνθηκε της νομισματικής πολιτικής που εφαρμόζει η κεντρική τράπεζα, για την οποία έχει δεχθεί πολλές επικρίσεις, ακόμη και από μέλη του ΔΣ. «Δυστυχώς, όλα όσα συνέβησαν από τον Σεπτέμβριο έδειξαν ότι η αποφασιστικότητα του Διοικητικού Συμβουλίου να δράσει ήταν δικαιολογημένη».
Ερωτηθείς για την αντίδρασή του όταν ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης, Κλάας Κνοτ, αμφισβήτησε δημόσια την πολιτική του, ο κ. Ντράγκι απάντησε: «Δεν είχα καμία αντίδραση από την πλευρά μου, περασμένα ξεχασμένα. Και στη σημερινή συνεδρίαση το κεντρικό μήνυμα ήταν ένα κάλεσμα για ενότητα».
Ο ίδιος ωστόσο επιβεβαίωσε τις διαφωνίες στους κόλπους της ΕΚΤ για τη νομισματική πολιτική. «Είχαμε διαφωνίες στη νομισματική πολιτική. Άλλες ήταν δημόσιες, άλλες ιδιωτικές. Αυτό είναι στο πλαίσιο της συζήτησης για τη στήριξη της οικονομίας», σημείωσε.
Όσον αφορά την ανησυχία για τις επιπτώσεις των αρνητικών επιτοκίων, ο κεντρικός τραπεζίτης τόνισε ότι «οι εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις των αρνητικών επιτοκίων είναι μέχρι τώρα θετικές. Η ανάκαμψη της οικονομίας έχει εξουδετερώσει τις αρνητικές συνέπειες».
Η κληρονομιά του.
Στο ερώτημα ποια θεωρεί πως είναι η παρακαταθήκη του ως επικεφαλής της ΕΚΤ απάντησε – «Αν υπάρχει ένα πράγμα για το οποίο είμαι περήφανος είναι που πάντα υπηρετούσαμε την βασική μας αρμοδιότητα ως κεντρική τράπεζα: Ποτέ μην τα παρατάς».
Ήταν μια διαφορετική συνέντευξη τύπου με περισσότερες προσωπικές ερωτήσεις και απαντήσεις. Ερωτηθείς για ένα δώρο που έλαβε τον Μάρτιο του 2012 – ένα πρωσικό κράνος – απάντησε με μια γερμανική φράση: «Geschenkt ist geschenkt (Το δώρο είναι δώρο). Σκοπεύω να το κρατήσω».
Για Λαγκάρντ
Τη συνεδρίαση του Δ.Σ. παρακολούθησε και η διάδοχος του Ντράγκι, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία παραλαμβάνει την ΕΚΤ πιο διχασμένη από ποτέ. «Δεν έδωσα καμία συμβουλή στη κ. Λαγκάρντ, είναι πολύ καλή γνώστης της νομισματικής πολιτικής», τόνισε ο Ντράγκι, υπογραμμίζοντας έτσι τη συμμαχία των δυο ισχυρών Ευρωπαίων.«Θα έχει άπλετο χρόνο να σχηματίσει δική της άποψη για τη νομισματική πολιτική», είπε.
Για το μέλλον του
Ο απερχόμενος κεντρικός τραπεζίτης δέχθηκε πολλές ερωτήσεις για το επόμενό του βήμα. Κάποιες είχαν συγκεκριμένες αναφορές στην φημολογία ότι θα κινηθεί προς την ιταλική Προεδρία. Η απάντησή του ήταν σταθερή:
«Ρωτήστε τη σύζυγό μου», είπε. «Εκείνη θα ξέρει».