Την ενίσχυση της αβεβαιότητας στις αγορές της Ευρωζώνης εξαιτίας της απόφασης των Βρετανών να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση παραδέχτηκε ο Πρόεδρος της EKT, Mario Draghi στην πρώτη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της τράπεζας μετά το βρετανικό δημοψήφισμα. Συμπεριέλαβε, μάλιστα, το δημοψήφισμα στα πιθανά εμπόδια για την ανάκαμψη της οικονομίας μαζί με τους γεωπολιτικούς κινδύνους. Σημείωσε, ωστόσο, πως τόσο οι αγορές, όσο και ο τραπεζικός κλάδος αντέδρασαν επιδεικνύοντας αρκετή ανθεκτικότητα στο Brexit.
Σε ό,τι αφορά την επίδραση που θα έχει το Brexit στην Ευρωζώνη, το προφανές “κανάλι” είναι αυτό του εμπορίου, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΕΚΤ. Στην περίπτωση της γεωπολιτικής αβεβαιότητας και πιο συγκεκριμένα των εξελίξεων στην Τουρκία, το “κανάλι” δεν είναι ευδιάκριτο αλλά δεν αποκλείεται να σχετίζεται με την υπονόμευση της εμπιστοσύνης.
Ξεχωριστά, ο Draghi ανέφερε πως η ΕΚΤ θα είναι σε θέση να αξιολογήσει καλύτερα τις μακροοικονομικές συνθήκες τους προσεχείς μήνες. “Το Συμβούλιο κατέληξε ότι για την ώρα δεν έχει αρκετές πληροφορίες για να λάβει αποφάσεις” για αυτό και δεν συζητήθηκε η λήψη συγκεκριμένων μέτρων, είπε. Σε κάθε περίπτωση, η ΕΚΤ είναι έτοιμη να δράσει με ό,τι εργαλείο διαθέτει εντός του πλαισίου εντολής της, εάν κριθεί απαραίτητο.
Πάντως, η δημοσιονομική στάση της νομισματικής αρχής αναμένεται να είναι ήπια επεκτατική το 2016 και ουδέτερη το επόμενο έτος. Τα επιτόκια αναμένεται να παραμείνουν στα τρέχοντα ή χαμηλότερα επίπεδα για παρατεταμένο διάστημα. Ο Draghi υπεραμύνθηκε των πολιτικών που έλαβε η ΕΚΤ από τον Ιούνιο του 2014, λέγοντας πως βελτίωσαν σημαντικά τις συνθήκες δανεισμού. “Θεωρούμε τα προγράμματα QE, TLTRO αρκετά επιτυχημένα”, είπε.
Ως προς την πορεία του πληθωρισμού, ο Draghi εκτίμησε πως οι τιμές ενέργειας θα ωθήσουν το γενικό επίπεδο τιμών αργότερα το 2016, ενώ περαιτέρω ώθηση θα δοθεί το 2017 και το 2018 χάρη στα μέτρα της ΕΚΤ αλλά και την αναμενόμενη οικονομική ανάκαμψη. Ο ίδιος διευκρίνισε πως το Brexit δεν φαίνεται να είχε σημαντικό αντίκτυπο στις προοπτικές του πληθωρισμού. Ωστόσο το επίπεδο του πληθωρισμού θα παραμένει πολύ χαμηλό τους επόμενους μήνες.
Σε σχέση με τις τράπεζες, ο Draghi τόνισε πως το πρόβλημα δεν είναι η φερεγγυότητά τους αλλά η αδύναμη κερδοφορία τους. Η λύση στο πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα πρέπει να στηριχτεί σε τρεις πυλώνες:
-τη συνεπή προσέγγιση στο θέμα της εποπτείας
-την ανάπτυξη μιας πλήρως λειτουργικής αγοράς NPLs
-τις κυβερνητικές δράσεις που θα επιτρέψουν τη δημιουργία μιας αγοράς για τα NPLs (νομοθετικό πλαίσιο που θα διευκολύνει την αγορά και πώληση των δανείων)
Για την Ιταλία, ειδικότερα, ανέφερε πως το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι μεγάλο και θα χρειαστεί χρόνο. “Το υψηλό επίπεδο των NPLs καθιστά τις τράπεζες ιδιαίτερα ευάλωτες στις αγορές”, είπε ο Draghi. “Υπάρχει ενδιαφέρον για γρήγορη επίλυση του προβλήματος, αλλά από τη φύση του χρειάζεται χρόνο για να επιλυθεί”.
Ο επικεφαλής της ΕΚΤ τόνισε την ανάγκη να συνεχίσουν να λειτουργούν καλά τα “κανάλια” του τραπεζικού δανεισμού αλλά και να ενταθούν οι μεταρρυθμίσεις.