Ο Αντιπρόεδρος τουΕυρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, μίλησε εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς στην κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής (ECON) και της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων (EMPL) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.
Η συζήτηση με τίτλο«Οικονομικός διάλογος και ανταλλαγή απόψεων σχετικά με το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο 2018 -Ειδικές συστάσεις ανά χώρα», πραγματοποιήθηκε παρουσία του Αντιπροέδρου της Κομισιόν και Αρμόδιου Επιτρόπου για το ευρώ και τον Οικονομικό Διάλογο, Βάλντις Ντομπρόβκσκις, και της Αρμόδιας Επιτρόπου για την Απασχόληση και τα κοινωνικά θέματα Μάριαν Τύσσεν, αναφέρει το newmoney.
Απευθυνόμενος προς τον Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο Δημ. Παπαδημούλης ζήτησε να μάθει :
Πρώτον: Καθώς η χώρα μου,η Ελλάδα, βαδίζει προς την οριστική έξοδο από το τρίτο και τελευταίο μνημόνιο,θα ήθελα τη δική σας αξιολόγηση για τη συμφωνία πακέτο – συμπεριλαμβανομένων και των πρόσθετων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που υιοθέτησε ομόφωνα το Eurogroup πριν μια ακριβώς εβδομάδα, στις 21 Ιουνίου. Πώς ακριβώς το αξιολογείτε εσείς;
Και το δεύτερο: Θα ήθελα να σας ρωτήσω γιατί η Ευρωζώνη,κατά τη γνώμη σας, καθυστερεί και αναβάλλει διαρκώς τις αλλαγές που χρειάζεται για να θωρακιστεί απέναντι σε μια μελλοντική κρίση. Ναι, η Ευρωζώνη σήμερα είναι ισχυρότερη απ’ ότι ήταν πριν από οκτώ χρόνια, αλλά όχι αρκετά ισχυρή για να αντιμετωπίσει μια νέα κρίση. Και προτάσεις που έχουν κατατεθεί προς αυτή την κατεύθυνση, όπως η ολοκλήρωση της τραπεζικής ενοποίησης με την υιοθέτηση του EDIS, του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εγγύησης Καταθέσεων, ή ένας πιο ισχυρός ESM – ουσιαστικά ένα “Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο” με ισχυρή δυνατότητα ελέγχου και λογοδοσίας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ικανός να απορροφά συστημικά σοκ, διαρκώς παραπέμπονται στις ελληνικές καλένδες.
Στο Σχέδιο Συμπερασμάτων του Συμβουλίου για την επόμενη σύνοδο κορυφής, ούτε αυτά ούτε και η πρόταση για ένα κοινοτικό προϋπολογισμό των κρατών μελών της ευρωζώνης, δεν υπάρχουν στα συμπεράσματα. Γιατί καθυστερεί η ευρωζώνη να κάνει εκείνες τις αλλαγές ολοκλήρωσης και εμβάθυνσης που είναι απαραίτητες; Η αδράνεια έχει κόστος.Προς τι λοιπόν οι διαρκείς αναβολές;», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.
Η απάντηση Ντομπρόβσκις
«Όντως έχουμε να κάνουμε με ένα μείζον επίτευγμα. Η Ελλάδα βγαίνει πλέον από το πρόγραμμα. Εμείς από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χαιρετίζουμε τη συμφωνία της 21ης Ιουνίου.
Τρία είναι τα σημαντικά στοιχεία που θα ήθελα να επισημάνω για την Ελλάδα:
Πρώτον, είναι πολύ σημαντικό το να διατηρήσει την πορεία της την περίοδο μετά το πρόγραμμα και κυρίως τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν την εθνική οικονομία και κυρίως θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη στην οικονομία από τις αγορές – διότι τώρα θα στραφεί στις αγορές για να αναζητήσει χρηματοδότηση.
Δεύτερον, τα μέτρα για το χρέος. Το πακέτο απομείωσης του χρέους έχει πολύ μεγάλη σημασία. Η παράταση της διάρκειας αποπληρωμής και η αναβολή καταβολής του τόκου, είναι πολύ σημαντικά στον περιορισμό του κόστους και ταυτόχρονα, εξασφαλίζει πιο σταδιακή – πιο ομαλή δηλαδή, επάνοδο της Ελλάδας στις αγορές.
Έχουμε, με τη συνεχιζόμενη βέβαια τήρηση του προγράμματος μετά το πρόγραμμα της δημοσιονομικής προσαρμογής, τον όρο του πρωτογενούς πλεονάσματος 3% του 2022, έναν πιο σταδιακό και πιο ανεπτυγμένο, πιο μακροχρόνιο δηλαδή, διαμοιρασμό του κόστους χρονικά, μια παράταση δηλαδή, του κόστους του χρέους.
Τέλος, υπάρχει ένα ουσιώδες τελευταίο κομμάτι, 15 δισ. ευρώ αν δεν απατώμαι, που έχει να κάνει με ένα μαξιλάρι προστασίας για την Ελλάδα, έτσι ώστε να εξασφαλίσει μια σταδιακή και ομαλή επάνοδο στις αγορές. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα.
Μπορούμε να πούμε πλέον ότι η ελληνική οικονομία έχει επιστρέψει στην ανάπτυξη, έχει εξασφαλίσει τη δημοσιονομική σταθερότητα. Πάνω σε αυτό καλείται τώρα να χτίσει η Ελλάδα. Και ηπροσδοκία μου είναι πως η ελληνική οικονομία πλέον, μπορεί να μας προσφέρει ευχάριστες εκπλήξεις από δω και μπρος.
Για τις μεταρρυθμίσεις στο θεματολόγιο τώρα, και για το άνοιγμα του θεματολογίου της ΟΝΕ, δεν μπορώ βέβαια να προεξοφλήσω τα Συμπεράσματα του Συμβουλίου, που είναι εν εξελίξει αυτές τις μέρες, ωστόσο κάποιες παρατηρήσεις μπορώ να κάνω:
Έχουμε κάποια πρόοδο όσον αφορά την τραπεζική ένωση. Από εκεί περιμένουμε συγκεκριμένα βήματα και πιο συγκεκριμένα στοιχεία για το ταμείο που έχει ήδη περιγράψει η Επιτροπή και ελπίζουμε ότι το SingleResolutionFund θα το έχουμε λίγο πολύ ήδη έτοιμο τον Δεκέμβριο.
Από πλευράς Επιτροπής δεν βλέπουμε πρόοδο ως προς την εγγύηση καταθέσεων. Θα θέλαμε περισσότερη πρόοδο στον τομέα αυτόν, αλλά ξέρουμε ότι ήταν κι ένα θέμα το οποίο προξένησε αρκετές αντιδράσεις από την πρώτη φορά που κατέθεσε την πρότασή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το 2014.
Στα δημοσιονομικά και πάλι, έχουμε τη γαλλογερμανική πρωτοβουλία για έναν προϋπολογισμό της Ευρωζώνης. Εμείς ως Επιτροπή δεν καταθέσαμε πρόταση χωριστή για προϋπολογισμό της Ευρωζώνης, αλλά έχουμε χωριστά στοιχεία σημαντικά για προϋπολογισμό της Ευρωζώνης μέσα στο προσεχές πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, με την προστασία των επενδύσεων -με τη λειτουργία της σταθεροποίησης μάλλον- και στοιχεία, που θεωρούμε ότι είναι συμβατά με τη γαλλογερμανική πρωτοβουλία, αλλά και με πρωτοβουλίες άλλων κρατών μελών, καθώς τείνουν προς τον ίδιο στόχο: την εξασφάλιση εργαλείων που θα προσδώσουν ένα μεγαλύτερο περιθώριο απορρόφησης κλυδωνισμών.
Και άρα στις συζητήσεις για τον προϋπολογισμό, περιμένουμε ότι αυτά τα θέματα θα μπουν κυρίως σε όρους πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου. Γιατί μέσα από αυτό θα προχωρήσουν αυτές οι ιδέες και προτάσεις».