Την ανάγκη να κλείσουν το γρηγορότερο δυνατό οι εκκρεμότητες προκειμένου να επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα υπογράμμισε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Όπως είπε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης «ενθαρρύναμε τους Έλληνες να ολοκληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προκειμένου να επιστρέψουν οι θεσμοί το γρηγορότερο δυνατό».
Έκανε θετική αναφορά στα αποτελέσματα της οικονομίας υπογραμμίζοντας ότι θα ξεπεραστούν οι στόχοι του 2016 για τα δημοσιονομικά καθώς και ότι η οικονομία ανακάμπτει γρηγορότερα από ό,τι αναμενόταν.
Τόνισε ότι «υπάρχει σαφής κατανόηση πως η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι στόχος όλων».
Απ’ την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Πιερ Μοσκοβισί υπογράμμισε την ανάγκη επίτευξης μιας καθολικής συμφωνίας πάνω στα εκκρεμή ζητήματα, τις μεταρρυθμίσεις και τα δημοσιονομικά, ενώ τόνισε ότι απαιτείται η δημιουργία ενός μηχανισμού που να διασφαλίζει και τις δύο πλευρές, καθώς και τους στόχους του προγράμματος.
Όπως είπε, «είχαμε καλή συζήτηση, που μας επιτρέπει να δούμε τα επόμενα βήματα με αισιοδοξία».
Ο κ. Μοσκοβισί σημείωσε ότι η Ελλάδα πέτυχε θαυμαστά επιτεύγματα το 2016 και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η επιστροφή των θεσμών θα λάβει χώρα γρήγορα.
«Μπορούμε να τα καταφέρουμε αν όλοι καταβάλουν προσπάθειες», συμπλήρωσε και πρόσθεσε ότι «δεν είμαστε μακριά».
Ρέγκλινγκ: Πρέπει να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις
Πάρθηκαν οι νομικές αποφάσεις για να αρχίσει η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμών μέτρων, δήλωσε ο επικεφαλής του ESM. Εκτίμησε ότι είναι πολύ σημαντικά για την μείωση του επιτοκιακού ρίσκου και την βιωσιμότητα του χρέους και περιέγραψε τις βασικές κινήσεις που θα γίνουν.
Σύμφωνα με το DSA θα μειωθεί περίπου 20 ποσοστιαίες μονάδες το χρέος με ορίζοντα το 2060 και κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες το μεικτό κόστος εξυπηρέτησης.
Βελτιώνουμε τις συνθήκες σε ότι αφορά το χρέος και αυτό θα βοηθήσει να επιστρέψει η χώρα στις αγορές, ανέφερε.
Επανέλαβε ωστόσο ότι η επιτυχία του προγράμματος θα κριθεί από την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και γι’ αυτό είναι σημαντική η ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης.