Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα η συνάντηση της Εφης Αχτσιόγλου με τους εκπροσώπους των Θεσμών, καθώς σήμερα ξεκινά δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.
Ηδη, η κυβέρνηση έχει στα χέρια της το κείμενο της συμφωνίας-το επικαιροποιημένο μνημόνιο- καθώς πιέζει ο χρόνος προκειμένου να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση πριν από το EuroWorking Group της 28ης Νοεμβρίου, ώστε να υπάρξει η επικύρωση από το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα σχετικά με το χρέος.
Τα εργασιακά είναι το πρώτο θέμα που συζητούν οι δύο πλευρές σήμερα και σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής» η Αθήνα φαίνεται να έχει αποδεχθεί να μην επανέλθει άμεσα η επέκταση των συλλογικών συμβάσεων.
Οι ομαδικές απολύσεις
Πηγές του ΑΠΕ αναφέρουν ότι το ΔΝΤ επιμένει στην αύξηση του ορίου για τις ομαδικές απολύσεις, με την ελληνική πλευρά να αντιδρά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Ως εναλλακτική λύση, το υπουργείο Εργασίας προτείνει προέγκριση των ομαδικών απολύσεων, θέμα για το οποίο σημαντικό ρόλο αναμένεται να παίξει η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που πρόκειται να εκδοθεί για την υπόθεση των ομαδικών απολύσεων στην ΑΓΕΤ Ηρακλής, αν και οι δανειστές, σύμφωνα με τις πληροφορίες, πιέζουν και υποστηρίζουν ότι το ζήτημα της διοικητικής έγκρισης πρέπει να συζητηθεί, ανεξαρτήτως της απόφασης.
Ο κατώτατος μισθός
Σε ό,τι αφορά τον κατώτατο μισθό, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι δεν έχει τεθεί ζήτημα για το ύψος του, αλλά για τον τρόπο καθορισμού του.
Η ελληνική πλευρά τάσσεται υπέρ της επαναφοράς του στους κοινωνικούς εταίρους, ενώ οι θεσμοί, όπως επισημαίνουν οι πληροφορίες, έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους στο σημείο αυτό.
Μέτωπο στα δημοσιονομικά
Το δημοσιονομικό μέτωπο που αποτελεί το δεύτερο μεγάλο θέμα συζητήσεων της σημερινής ημέρας θα τεθεί επί τάπητος στο ραντεβού που έχει οριστεί για τις 3:30 μ.μ.
Πέρα από το δημοσιονομικό κενό του 2017 και του 2018 στο νέο Μεσοπρόθεσμο και άλλα μέτωπα παραμένουν. Η συμφωνία όμως θα πρέπει να περιλαμβάνει και το νέο Μεσοπρόθεσμο, και εκεί τα μέτωπα φέρεται να παραμένουν. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι τριβές συνεχίζονται και στο θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων που θα ισχύουν μετά το 2018.
Ο αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ εξήγησε ότι η θέση της ελληνικής πλευράς συνεχίζει να είναι ότι οι αποφάσεις για τα πρωτογενή πλεονάσματα και τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου θα πρέπει να κλειδώσουν μαζί με τις αποφάσεις για το χρέος που αναμένεται να ληφθούν εντός του έτους.
Οι διαπραγματεύσεις στην Αθήνα, σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής σχεδιασμό, αναμένεται να συνεχιστούν έως και την Τρίτη. Και στη συνέχεια σχεδιάζεται σειρά διαβουλεύσεων εξ αποστάσεως με στόχο να τηρηθεί το ορόσημο της 28ης Νοεμβρίου.
Έως τότε θα πρέπει να έχουν λειανθεί όχι μόνο οι διαφορές μεταξύ Ελλάδος και θεσμών, αλλά και η απόσταση που χωρίζει τις θέσεις του ΔΝΤ με την ΕΕ. Και τούτο καθώς το Ταμείο, αν είναι να μετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, θα πρέπει να συντάξει το δικό του μνημόνιο (MEFP). Όπως εξηγούσε αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ, αυτήν τη στιγμή συζητείται το κοινοτικό μνημόνιο, δηλαδή το MOU. Ωστόσο το μνημόνιο αυτό θα πρέπει να είναι γραμμένο με τέτοιον τρόπο ώστε να μπορεί να “κουμπώσει” μέσα στις επόμενες εβδομάδες με μνημόνιο του ΔΝΤ (MEFP).
Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΟΙΚ, το σημερινό πρόγραμμα των διαπραγματεύσεων περιλαμβάνει και ραντεβού για ζητήματα Παιδείας, ενώ προς το παρόν απουσιάζει από τη σημερινή ατζέντα το θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού.
Μετά την αναχώρηση των θεσμών και τη λήξη της 2ης αποστολής στην Αθήνα – που προς το παρόν έχει οριστεί για την προσεχή Τρίτη – θα υπάρχει περιθώριο μόνο μέσω τηλεδιασκέψεων για το μεγάλο “ορόσημο” της 28ης Νοεμβρίου, όταν συνεδριάζει το EWG και προγραμματίζεται να φτάσουν στην Αθήνα οι κ.κ. Μοσκοβισί και Κερέ.
Τελικός στόχος είναι η πολιτική συμφωνία μαζί με το πακέτο για το χρέος στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, ενώ παραμένει ως σκέψη και σχέδιο νέας καθόδου τον Δεκέμβριο αν υπάρξουν δυσκολίες.
Θα ακολουθήσει το ραντεβού για την Παιδεία, με τον Κώστα Γαβρόγλου. Υπενθυμίζεται ότι οι δανειστές έχουν ζητήσει να αποσυρθεί ο νόμος Φίλης, εκφράζοντας ενστάσεις στο ζήτημα των απολύσεων στα ιδιωτικά σχολεία.