Νέες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό

Ορατές θα αρχίσουν να γίνονται από την 1η Ιουλίου οι πρόσφατες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό που προβλέπουν δραματικές μειώσεις στις συντάξεις, κατάργηση του ΕΚΑΣ, μειώσεις στο εφάπαξ, στα μερίσματα και στις συντάξεις χηρείας καθώς και τριπλασιασμό των εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες και αγρότες. Ωστόσο, από τα μέσα Σεπτεμβρίου έρχεται και νέος γύρος αλλαγών στις συντάξεις.

Τονίζεται ότι με το νέο ασφαλιστικό επέρχεται μείωση έως και 30% στις νέες συντάξεις, μείωση έως και 40% στις αναπηρικές συντάξεις, μείωση έως και 40% στις επικουρικές συντάξεις, μείωση έως και 15% στο εφάπαξ, μείωση 32% στο μέρισμα του Δημοσίου, μαχαίρι έως και 60% στις συντάξεις όσων εργάζονται σήμερα, αλλά και κατάργηση του ΕΚΑΣ από 1/1/2020.

Το νέο ασφαλιστικό προβλέπει εισφορά 7% στους μισθωτούς – εργοδότες για το ΕΤΕΑΠ, εισφορά 7% στους αυτοαπασχολουμένους για το ΕΤΕΑΜ, εισφορά 20% επί του εισοδήματος των επαγγελματιών και επιστημόνων, εισφορά 14% επί του εισοδήματος των αγροτών, εισφορά 6,9% επί του εισοδήματος των επαγγελματιών υπέρ του ΕΟΠΥΥ, εισφορά 7,1% επί των αποδοχών των μισθωτών υπέρ του ΕΟΠΥΥ, εισφορά 6% στις κύριες συντάξεις υπέρ του ΕΟΠΥΥ και εισφορά 6% στις επικουρικές υπέρ του ΕΟΠΥΥ.

Ειδικότερα οι σημερινοί ασφαλισμένοι όταν συνταξιοδοτηθούν θα έχουν έως 30% μικρότερες συντάξεις, 380.000 χαμηλοσυνταξιούχοι θα χάσουν το ΕΚΑΣ, 180.000 συνταξιούχοι θα δουν δραματικές μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις τους, 70.000 δικαιούχοι εφάπαξ θα το δουν να μειώνεται κατά 12% με 15%, 280.000 δικαιούχοι μερίσματος ΜΤΠΥ θα υποστούν μειώσεις 35%, 50.000 υψηλοσυνταξιούχοι θα υποστούν σοβαρές απώλειες εισοδήματος λόγω του πλαφόν, 612.778 ασφαλισμένοι αγρότες θα υποχρεωθούν να καταβάλλουν τριπλάσιες εισφορές, 140.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και 100.000 επιστήμονες θα επιβαρυνθούν εξαιτίας της αύξησης των εισφορών, ενώ 18.500 εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής ενημέρωσης από τα τέλη Ιουλίου θα μείνουν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, επικούρηση και πρόνοια καθώς καταργείται το Ταμείο τους (ΕΔΟΕΑΠ).

Το νέο Μνημόνιο

Οι παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό μέτωπο δεν σταματούν με τα προαναφερθέντα μέτρα, καθώς όπως αποκαλύπτεται στο νέο Μνημόνιο θα υπάρξουν και νέα μέτρα. Το συμπληρωμένο Μνημόνιο προβλέπει ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση πρέπει να αποδώσει εξοικονόμηση 3% του ΑΕΠ μέχρι το 2025.

Το Μνημόνιο επισημαίνει κάποιες εκκρεμότητες οι οποίες πρέπει να κλείσουν έως το Σεπτέμβριο στο ασφαλιστικό και οι οποίες σχετίζονται με τον περιορισμό των ελάχιστων εισφορών των ιδιοκτητών των τουριστικών καταλυμάτων, την κατάργηση των εξαιρέσεων στις κατώτερες εισφορές για την υγειονομική περίθαλψη και την προς τα κάτω αναθεώρηση των εκπτώσεων στις καταβολές των εφάπαξ. Επίσης προβλέπεται ότι έως τον Δεκέμβριο θα πρέπει να υπάρξει ενοποίηση κανόνων αναπηρίας και αναπηρικών συντάξεων, χωρίς αύξηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης.

Εντός του Σεπτεμβρίου θα πρέπει να ολοκληρωθεί και η μεταρρύθμιση των προνοιακών επιδομάτων όλης της γενικής κυβέρνησης, και στην βάση αυτή γίνεται ειδική αναφορά στα οικογενειακά επιδόματα και τα επιδόματα αναπηρίας. Στόχος είναι η εξοικονόμηση 0,5% του ΑΕΠ ετησίως, προκειμένου να επιτραπεί η εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, σε εθνική βάση.

Σε σχέση με τις αλλαγές στα εργασιακά το Μνημόνιο αναφέρει πως στόχος του νέου προγράμματος είναι η διαφύλαξη της προόδου που έχει γίνει στο παρελθόν και η βελτίωση της ισορροπίας μεταξύ ευελιξίας και δικαιοσύνης.

Όπως τονίζεται εντός του Ιουλίου η επιτροπή εμπειρογνωμόνων που έχει συσταθεί θα πρέπει να καταθέσει ένα σχέδιο έκθεσης για το θεσμικό πλαίσιο ων συλλογικών συμβάσεων, της συνδικαλιστικής δράσης και των ομαδικών απολύσεων, και μετά από διαβούλευση με το ILO αλλά και τους κοινωνικούς εταίρους, θα πρέπει να καταθέσει ένα τελικό κείμενο, βάσει του οποίου θα ευθυγραμμιστεί η εργατική νομοθεσία με τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές.