Έξτρα φόρους για εκατοντάδες χιλιάδες φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από τις οικογένειές τους και για περίπου 400.000 εν ενεργεία και συνταξιούχους λειτουργούς του Δημοσίου κρύβουν οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που θα κληθούν να υποβάλουν στον δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους περισσότεροι από 8,2 εκατομμύρια φορολογούμενοι, αναφέρει ο “Ελεύθερος Τύπος”.
Όπως προκύπτει από την απόφαση που υπέγραψε ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), Γιώργος Πιτσιλής για τον τύπο, το περιεχόμενο και τον τρόποσυμπλήρωσης, υποβολής και εκκαθάρισης των εντύπων Ε1 των δηλώσεων:
– Όσοι φοιτητές σπουδάζουν μακριά από τους τόπους διαμονής των οικογενειών τους και νοικιάζουν φοιτητική στέγη, εφόσον το 2018 απέκτησαν οποιουδήποτε ύψους εισόδημα θα φορτωθούν με το τεκμήριο διαβίωσης της ενοικιαζόμενης κατοικίας, θα πάψουν να θεωρούνται εξαρτώμενα μέλη των οικογενειών τους και θα υποχρεωθούν να εμφανίσουν στην εφορία εξωπραγματικού ύψους εισοδήματα, με κίνδυνο ακόμη και να πληρώσουν φόρο εισοδήματος.
– Οι περίπου 400.000 εν ενεργεία και συνταξιούχοι δημόσιοι λειτουργοί που υπάγονται στα ειδικά μισθολόγια και έλαβαν τον Δεκέμβριο του 2018 ή λαμβάνουν στους πρώτους μήνες του 2019 αναδρομικά ποσά, οφείλουν να δηλώσουν τα ποσά αυτά ως αυτοτελώς φορολογούμενα με 20% στις δηλώσεις εισοδήματος που θα υποβάλουν φέτος για το 2018 και θα κληθούν να πληρώσουν επ’ αυτών ειδική εισφορά αλληλεγγύης 2,2%- 10%.
Στα αξιοσημείωτα της διαδικασίας υποβολής και εκκαθάρισης των φετινών φορολογικών δηλώσεων περιλαμβάνεται το ότι οι σύζυγοι, είτε υποβάλλουν τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος από κοινού είτε χωριστά, θα λάβουν ξεχωριστά εκκαθαριστικά σημειώματα.
Η απόφαση
Αναλυτικά, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην απόφαση του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για τον τύπο, το περιεχόμενο, τη συμπλήρωση, την υποβολή και την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων:
Σε κάθε περίπτωση κατά την οποία ενήλικο εξαρτώμενο τέκνο του φορολογούμενου μισθώνεικατοικία ή οποιουδήποτε τύπου κατάλυμα, διαφορετική από αυτήν της κύριας κατοικίας τηςοικογένειας (φοιτητής που σπουδάζει σε διαφορετικό τόπο, τέκνο που υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία κ.λπ.), μόνο εφόσον δεν έχει δική του υποχρέωση υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος επιτρέπεται η κατοικία αυτή να δηλώνεται ως δευτερεύουσα από το γονέα, που είναι υπόχρεος να περιλάβει τα εισοδήματα του εξαρτώμενου μέλους του στη δική του δήλωση.
Έτσι, μόνο στην περίπτωση αυτή το τεκμήριο διαβίωσης θα βαρύνει τον γονέα και όχι το τέκνο. Η δυνατότητα αυτή θα παρέχεται ακόμη και στην περίπτωση που το μισθωτήριοσυντάσσεται στο όνομα του τέκνου. Συνεπώς, όσοι από τους φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από τα σπίτια των οικογενειών τους και νοικιάζουν φοιτητική στέγη απέκτησαν το 2018 κάποιο πολύ μικρό εισόδημα (π.χ. από τόκους καταθέσεων στο όνομά τους ή από περιστασιακή απασχόληση) επειδή υποχρεούνται να υποβάλουν φέτος δική τους φορολογική δήλωση θα υποχρεωθούν να δηλώσουν αυτοί ως τεκμήριο τη φοιτητική κατοικία. Ετσι, θα επιβαρυνθούν αυτοί με το τεκμήριο διαβίωσης της κατοικίας, με αποτέλεσμα να εμφανίσουν αναγκαστικά ετήσιο τεκμαρτό εισόδημα υψηλότερο του πενιχρού πραγματικού εισοδήματός τους και πολύ μεγαλύτερο των 3.000 ευρώ, που είναι το όριο ετησίου εισοδήματος μέχρι το οποίο θεωρούνται εξαρτώμενα τέκνα.
Σε κάθε τέτοια περίπτωση, δηλαδή, ο φοιτητής θα πάψει να θεωρείται εξαρτώμενο τέκνο και στη φορολογική δήλωση που θα υποβάλει το άνω των 3.000 ευρώ τεκμαρτό του εισόδημα θα φορολογηθεί ως προερχόμενο από μισθωτή εργασία. Το τεκμαρτό αυτό εισόδημα, όμως, δεν θα είναι αφορολόγητο αν ο φοιτητής δεν έχει μεριμνήσει να έχει καταβάλει εντός του 2018μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών ή άλλων ηλεκτρονικών μεθόδων πληρωμής,δαπάνες για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών συνολικού ύψους 10% επί του εισοδήματος αυτού!
Σε περίπτωση που δεν θα έχει προνοήσει να καλύψει το ποσοστό αυτό, θα κληθεί φέτος με το εκκαθαριστικό της φορολογικής του δήλωσης να πληρώσει φόρο 22% επί του «ακάλυπτου» ποσού.