Σε πανηγυρικό κλίμα υπεγράφησαν το πρωί στο υπουργείο Οικονομικών δύο νέες δανειακές συμβάσεις μεταξύ του Δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για τη χρηματοδότηση δύο σημαντικών δράσεων για την ελληνική οικονομία. Η πρώτη αφορά την παροχή χρηματοδότησης ύψους 180 εκατ. ευρώ για το έργο κατασκευής του αεροδρομίου στο Καστέλι της Κρήτης και η δεύτερη παροχή 150 εκατ. ευρώ που θα καλύψει μέρος της εθνικής συμμετοχής στο ΕΣΠΑ για επενδύσεις προτεραιότητας. Με αυτό τον τρόπο η ΕΤΕπ ενισχύει ακόμα περισσότερο τη θέση της στην Ελλάδα έχοντας εξελιχθεί ο κύριος χρηματοδότης εμβληματικών έργων μέσα στην κρίση με τα οποία αναθερμαίνεται η οικονομία, αναφέρει το protothema.
Το νέο δάνειο για επενδύσεις προτεραιότητας στην Ελλάδα υπεγράφη στο Υπουργείο Οικονομικών στην Αθήνα από τον κ. Andrew McDowell, Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, τον κ. Χρήστο Σταϊκούρα, Υπουργό Οικονομικών και Διοικητή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, και τον κ. Γιάννη Τσακίρη, Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Αντίστοιχα τη δανειακή σύμβαση για το Καστέλι υπέγραψαν οι κ.κ. McDowell, Σταϊκούρας καθώς και ο Υπ. Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής. Στην τελετή παρέστησαν επίσης ο Υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Αδωνις Γεωργιάδης καθώς και ο υφυπ. Υποδομών και Μεταφορών κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης.
Το αεροδρόμιο στο Καστέλι
Σε ο,τι αφορά το αεροδρόμιο στο Καστέλι το 28ετές δάνειο της ΕΤΕπ προς το Ελληνικό Δημόσιο θα χρηματοδοτήσει την εθνική συμμετοχή στο έργο κόστους 517 εκατ. ευρώ.
Ο Υπουργός Οικονομικών και Διοικητής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, δήλωσε σχετικά: «Η σημερινή συμφωνία αποτελεί σημαντικό ορόσημο στην ιστορία της αεροπορίας στην Ελλάδα, καθώς θα επιτρέψει την πλήρη αξιοποίηση του τουριστικού δυναμικού της ωραίας Κρήτης. Είμαι ευτυχής που η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στηρίζει το νέο αεροδρόμιο του Ηρακλείου, το οποίο θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις απασχόλησης κατά την κατασκευή του και τη λειτουργία του και θα καλωσορίζει θερμά εκατομμύρια επισκεπτών της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια».
Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής, δήλωσε: «Σήμερα είμαστε πραγματικά χαρούμενοι γιατί ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο ξεκινάει. Το νέο αεροδρόμιο του Ηρακλείου, στην περιοχή του Καστελίου. Ένα έργο πολύ σημαντικό για ολόκληρη την Κρήτη, αλλά και συνολικά για τον τουρισμό μας. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αποτελεί σταθερό σύμμαχο μας όχι μόνο σήμερα, αλλά και σε άλλες σημαντικές περιπτώσεις: στην κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων σε όλη τη χώρα, αλλά και σε ένα πρόγραμμα καίριων δράσεων για την οδική ασφάλεια. Η συνεργασία μας είναι εξαιρετική και η συνεισφορά της πραγματικά πολύτιμη.
Ο κ. Andrew McDowell, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, δήλωσε: «Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αναγνωρίζει τη σημασία των νέων επενδύσεων για την αύξηση της δυναμικότητας εξυπηρέτησης επιβατών, την ενίσχυση της ασφάλειας και τη στήριξη της ανάπτυξης του τουριστικού τομέα στην Ελλάδα. Το δάνειο ύψους 180 εκατ. ευρώ που χορηγεί η ΕΤΕπ θα επιτρέψει να ξεκινήσει τελικά η κατασκευή του νέου αεροδρομίου του Ηρακλείου, ύστερα από χρόνια προγραμματισμού και καθυστερήσεων. Η ΕΤΕπ χαιρετίζει τη δέσμευση που έχει αναληφθεί για ανάπλαση της περιοχής του υπάρχοντος αεροδρομίου του Ηρακλείου, από την οποία θα προκύψουν οικονομικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά οφέλη. Αυτή η ανάπλαση αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των όρων του δανείου μας».
Η κατασκευή του νέου αεροδρομίου αναμένεται να διαρκέσει μία πενταετία. Με την ολοκλήρωση του θα παύσει και η λειτουργία του υφιστάμενου αεροδρομίου Ηρακλείου το οποίο έχει εξελιχθεί σε δεύτερο στην κίνηση στη χώρα. Ο αριθμός των επιβατών στο υπάρχον αεροδρόμιο έχει ακολουθήσει αυξητική πορεία από το 2012 και σήμερα υπερβαίνει τα 8,1 εκατομμύρια ετησίως. Ο αριθμός αυτός είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που αναμενόταν όταν κατασκευάστηκε το αεροδρόμιο και από τον αριθμό επιβατών που μπορούν να εξυπηρετηθούν επαρκώς σήμερα. Ως εκ τούτου το νέο αεροδρόμιο θα έχει αυξημένη λειτουργική δυναμικότητα και θα προσφέρει στους επιβάτες μεγαλύτερη άνεση και βελτιωμένες υπηρεσίες.
Σημειώνεται πως το έργο θα περιλαμβάνει έναν αυτοκινητόδρομο μήκους 18 χλμ. και οδούς πρόσβασης μήκους 6 χλμ.
Επενδύσεις προτεραιότητας
Σε ο,τι αφορά το νέο δάνειο ύψους 150 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των νέων επενδύσεων προτεραιότητας, εντάσσεται στο πλαίσιο της συνολικής εγκεκριμένης χρηματοδότησης ύψους 1,7 δισ ευρώ που εγκρίθηκε το 2014 απ’ την ΕΤΕπ για την κάλυψη της εθνικής συμμετοχής της Ελλάδας στο επενδυτικό πρόγραμμα, το οποίο συγχρηματοδοτείται από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία. Στόχοι του προγράμματος είναι η αύξηση της ενεργειακής απόδοσης και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μικρών επιχειρήσεων, η επιτάχυνση της έρευνας και καινοτομίας και η στήριξη πρωτοβουλιών στους τομείς της υγείας, της παιδείας, του πολιτισμού και της ανάπλασης αστικών περιοχών στη χώρα. Στο πλαίσιο αυτό το επενδυτικό πρόγραμμα αναμένεται να συμβάλει στην υλοποίηση νέων έργων στους τομείς της έξυπνης ενέργειας, της ενεργειακής απόδοσης και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη χώρα και στη βελτίωση της διαχείρισης υδάτων και αποβλήτων. Θα στηρίξει σημαντικά τη δράση για το κλίμα μειώνοντας τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και βοηθώντας τα έργα να προσαρμοστούν στις μεταβαλλόμενες και πιο ακραίες κλιματικές συνθήκες. Επίσης θα επιτρέψει στο επενδυτικό πρόγραμμα να παρέχει αυξημένη στήριξη προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, βοηθώντας, μεταξύ άλλων, επιχειρήσεις να αναπτύξουν νέες αγορές και να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους. Θα συμβάλει επίσης στη βελτίωση των δεξιοτήτων και στη ενίσχυση των ικανοτήτων των επιχειρήσεων. Εξάλλου τα τελευταία χρόνια το επενδυτικό πρόγραμμα έχει στηρίξει έργα μικρής κλίμακας σε σχολεία, νοσοκομεία και κέντρα υγείας ανά την Ελλάδα, καθώς και την αναζωογόνηση και οικονομική ανάπτυξη κοινοτήτων στο σύνολο της χώρας.
Ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας, Υπουργός Οικονομικών και Διοικητής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, δήλωσε σχετικά: «Οι νέες επενδύσεις στους τομείς της δράσης για το κλίμα, των μικρών επιχειρήσεων, της καινοτομίας, καθώς και στον κοινωνικό τομέα είναι καίριας σημασίας για την επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης, τη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας και παιδείας και τη δημιουργία νέων επιχειρηματικών ευκαιριών στην Ελλάδα. Αυτές οι επενδύσεις είναι απαραίτητες για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας, τη στήριξη των επιχειρήσεων ώστε να μπορούν να δημιουργούν θέσεις απασχόλησης και να αναπτύσσονται, και τη διασφάλιση της ελκυστικότητας της Ελλάδας για ξένες επενδύσεις. Η παροχή νέας στήριξης από την ΕΤΕπ, που συμφωνήθηκε σήμερα, αποτελεί συνέχεια επιτυχών επενδύσεων σε έργα που μεταμορφώνουν τη χώρα και αποδεικνύει τη θέληση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων να στηρίξει μακροπρόθεσμα την Ελλάδα. Χωρίς την εξαίρετη συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και της ΕΤΕπ, η υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος ύψους 18,6 δισ. ευρώ δεν θα ήταν εφικτή και πολλά έργα στη χώρα δεν θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία».
Ο κ. Γιάννης Τσακίρης, Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, δήλωσε σχετικά: «H συμβολή της ΕΤΕπ στη συγχρηματοδότηση της εθνικής συμμετοχής στο ΕΣΠΑ έχει ξεκινήσει από την προηγούμενη προγραμματική περίοδο 2007-2013 και συγκριμένα το 2010. Συνεχίζουμε και σε αυτή την προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ καταδεικνύοντας την εμπιστοσύνη της ΕΤΕπ στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, έχοντας και τον ρόλο του συντονιστή σε θέματα επενδύσεων, χρηματοδοτήσεων και ανάπτυξης, θα παίξει ακόμη σημαντικότερο ρόλο σε αυτή την προσπάθεια.»
Ο κ. Andrew McDowell, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, δήλωσε: «Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είναι ευτυχής που στηρίζει αυτό το εθνικό πρόγραμμα με τη σημερινή υπογραφή νέου δανείου, ύψους 150 εκατ. ευρώ, το οποίο θα εξασφαλίσει νέους χρηματοδοτικούς πόρους για τα πιο πρόσφατα έργα, εκ των οποίων σχεδόν το 1/5 έχει σχέση με το κλίμα».
Η δανειακή σύμβαση ύψους 150 εκατ. ευρώ που υπεγράφη σήμερα αποτελεί την πιο πρόσφατη στήριξη που παρέχει η ΕΤΕπ στο Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης με την Ελλάδα. Η ΕΤΕπ παρέχει συνολικά 1,7 δις. ευρώ για την εθνική συμμετοχή της Ελλάδας στο επενδυτικό πρόγραμμα, το οποίο συγχρηματοδοτείται από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία.