Στην ίδρυση ειδικής υπηρεσίας που πρόκειται να στελεχωθεί από ειδικούς προανακριτικούς υπαλλήλους υπό την εποπτεία του εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος προχωράει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Τα στοιχεία για τα έσοδα του κράτους το 2017, σύμφωνα με τα αποτελέσματα εκτέλεσης προϋπολογισμού, είναι άκρως απογοητευτικά παρά το γεγονός ότι είχαμε πρωτογενές πλεόνασμα 1,97 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με το τελευταίο ενημερωτικό σημείωμα του υπ. Οικονομικών, τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν στο δωδεκάμηνο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2017 σε 51,27 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 868 εκατ. ευρώ ή 1,7% έναντι του στόχου. Την ίδια στιγμή ο προϋπολογισμός για το 2018 έχει θέσει ως στόχο αυξημένα έσοδα κατά 951 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, με την αύξηση σχεδόν ισόποσα μοιρασμένη ανάμεσα σε άμεσους (478 εκατ. ευρώ) και έμμεσους φόρους (473 εκατ. ευρώ), αναφέρει το in.gr.
Όπως αναφέρει στο «Βήμα» αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας, το βάρος αύξησης των εσόδων του 2018 θα πέσει κυρίως στα μέτρα για την περιστολή της φοροδιαφυγής και την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών. Η νέα αυτή υπηρεσία ήταν μεταξύ των άρθρων του πολυνομοσχεδίου που ψηφίστηκαν πρόσφατα από τη Βουλή.
Οι υπάλληλοι θα έχουν το καθήκον να εκτελούν τις εισαγγελικές παραγγελίες του εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος με ειδικότερο σκοπό τη διερεύνηση τέλεσης εγκλημάτων φοροδιαφυγής ή απολύτως συναφών με τη φοροδιαφυγή οικονομικών αδικημάτων.
Η ίδρυση, όμως, της νέας υπηρεσίας θα ολοκληρωθεί μόνο όταν καθοριστεί εξειδικευμένη διαδικασία συνεργασίας της υπηρεσίας με την ΑΑΔΕ, η οποία έχει την αρμοδιότητα για την ολοκλήρωση του φορολογικού ελέγχου και τον ακριβή προσδιορισμό του οφειλόμενου φόρου.
Την ίδια στιγμή, έρχονται σαρωτικοί έλεγχοι από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων μέσα στο 2018, με στόχο αυτές να ξεπεράσουν τις 24.750 περιπτώσεις. Τουλάχιστον 12.650 έλεγχοι θα πραγματοποιηθούν από την ειδική Υπηρεσία Ερευνας και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ), ενώ 450 έλεγχοι αφορούν μεγάλες περιπτώσεις φοροδιαφυγής. Επίσης, θα πραγματοποιηθούν 4.200 στοχευμένοι επιτόπιοι έλεγχοι για έκδοση αποδείξεων και 8.000 έλεγχοι στη διακίνηση προϊόντων, ενώ στο στόχαστρο θα βρεθούν και υποθέσεις που βρίσκονται στο όριο παραγραφής.