Αθόρυβα μεν αλλά με εξαιρετική ένταση, πραγματοποιείται σε παγκόσμιο επίπεδο μια πραγματική επανάσταση, στην οποία οι κερδισμένοι και οι χαμένοι θα κριθούν από την ικανότητά τους να αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα και τις ποικίλες πτυχές της.
Το νέο και διασυνδεδεμένο κόσμο που αναδύεται μπροστά μας, αντί να τον ξορκίζουμε, θα πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε για να τον καταλάβουμε. Και αυτό διότι, όπως επισημαίνεται σε μια σύντομη αλά περιεκτική έκθεση της εταιρίας Erickson, στην εποχή μου τίποτε δεν παραμένει ακίνητο. Τα πάντα βρίσκονται σε κίνηση και μάλιστα με μεγάλη ταχύτητα. Και αυτή η τελευταία δημιουργεί χάσματα, που φυσικά είναι να προκαλούν αναταραχές και διαμαρτυρίες.
Του ΑΘ. Χ. Παπανδρόπουλου
Στα επόμενα 10 χρόνια, πρόκειται να βιώσουμε περισσότερες αλλαγές απ’ ότι στα προηγούμενα 100. Έως το 2025, θα υπάρχουν έξι φορές περισσότερες διασυνδεδεμένες συσκευές απ’ ότι άνθρωποι, και ο οποιοσδήποτε και το οτιδήποτε πρόκειται να είναι συνδεδεμένοι από όπου και αν βρίσκονται σε πραγματικό χρόνο.
Χρειάστηκαν 100 χρόνια για να συνδέσουμε 1 δισεκατομμύριο τοποθεσίες και μόλις 25 για να συνδέσουμε 5 δισεκατομμύρια ανθρώπους. Ήδη σήμερα, το 91% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει πρόσβαση σε κινητές επικοινωνίες, η διακίνηση βίντεο κυριαρχεί στην κίνηση που παράγεται από τα smartphones και τα tablets, και σε λίγα χρόνια, περισσότεροι από τους μισούς ανθρώπους πάνω στον πλανήτη θα ωφελούνται από ευρυζωνική κάλυψη LTE. Ταυτόχρονα έχει αρχίσει η διασύνδεση μηχανών και συσκευών κάθε είδους, τόσο μεταξύ τους όσο και με τους ανθρώπους.
Είμαστε μάρτυρες μιας θεμελιώδους αλλαγής στην τεχνολογία, του ίδιου μεγέθους – αν όχι μεγαλύτερου – με τη βιομηχανική επανάσταση και τις σημαντικές καινοτομίες εκείνης της εποχής, όπως ήταν η ατμομηχανή, η ηλεκτρική ενέργεια και η κατασκευή χάλυβα. Η διαφορά όμως τώρα είναι ότι ο ρυθμός των αλλαγών του τι βιώνουμε είναι συγκριτικά ραγδαίος.
Αναδύεται λοιπόν μια νέα Διαδικτυωμένη Κοινωνία στην οποία μετασχηματίζεται ριζικά ο τρόπος με τον οποίο συνεργαζόμαστε, παράγουμε, καινοτομούμε, κυβερνούμε και αναπτυσσόμαστε. Οι Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (Τ.Π.Ε.) και ειδικά αυτές της ευρυζωνικότητας, της κινητικότητας και του υπολογιστικού νέφους αποτελούν τον καταλύτη αυτής της τεράστιας αλλαγής.
Πιστεύουμε πως στα επόμενα 25 χρόνια, οι εξελίξεις στο χώρο των Τ.Π.Ε. πρόκειται να μας βοηθήσουν ουσιαστικά να αντιμετωπίσουμε τη φτώχεια, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την κλιματική αλλαγή και άλλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.
Είναι σαφές λοιπόν ότι ο διασυνδεδεμένος κόσμος από τη μια πλευρά δίνει νέο και σημαντικό περιεχόμενο στην πολιτική, από την άλλη όμως αλλάζει και τους τρόπους άσκησής της. Και στο επίπεδο αυτό, ως φαίνεται, αναφύονται πολλά προβλήματα, τα οποία οριοθετούν και τη σημερινή πολιτική πραγματικότητα.
Από την άποψη αυτή λοιπόν, αργά ή γρήγορα, το εγχώριο πολιτικό σύστημα εκ των πραγμάτων θα χρειαστεί να προσαρμοστεί στην εποχή του.
Υπό αυτή την έννοια, η νέα Κυβέρνηση, αντί να κρύβεται πίσω από το δάκτυλό της σε θέματα όπως η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού και οι αλλαγές στην εκπαίδευση, θα έπρεπε να πρωτοπορεί και να απομακρύνεται από πρακτικές του παρελθόντος.
Το ίδιο όμως, συνολικά θα πρέπει να κάνουν και οι δυνάμεις της προόδου στη χώρα. Το πολιτικό τοπίο μετασχηματίζεται και όσο θα διαρκεί η εξέλιξη αυτή, θα έρχονται στο προσκήνιο και οι ευκαιρίες για νέα πρόσωπα να ανοίξουν δρόμους για διαφορετικές πολιτικές προσεγγίσεις.