Νέα μέτρα θέλουν οι δανειστές, αλλιώς δεν κλείνει η αξιολόγηση

Μπορεί η διαπραγμάτευση κυβέρνησης και δανειστών να σταμάτησε, επί ελληνικού εδάφους, με την αποχώρηση των τροϊκανών, αλλά συνεχίζεται δίχως διακοπή, μέσω τηλεδιασκέψεων και emails.

Οι δανειστές, βλέπουν απόκλιση της τάξης περίπου 400 εκατ. ευρώ στον Προϋπολογισμό του 2017 και ζητάνε περισσότερα μέτρα για να καλυφθεί το κενό. Στο Οικονομικό επιτελείο, θεωρούν ότι τα στοιχεία, δείχνουν ξεκάθαρα, ότι υπάρχει υπεραπόδοση των μέτρων και αυτό θα συνεχίσει να φαίνεται στην συνέχεια του 2016, άρα οι δανειστές δεν έχουν κανένα λόγω να ζητούν νέα μέτρα, αποκλίνοντας από την συμφωνία.

Συγκεκριμένα, οι δανειστές σύμφωνα με τους δικούς τους υπολογισμούς, εκτιμούν ότι βγαίνει το πρωτογενές πλεόνασμα του 1,8% του ΑΕΠ, που περιμένει η κυβέρνηση και μάλιστα θεωρούν ότι το τελικό αποτέλεσμα θα υπολείπεται και του μνημονιακού στόχου για 1,75%, καθώς σύμφωνα με τα δικά τους μοντέλα, το ελληνικό σχέδιο θα φέρει πλεόνασμα κοντά στο 1,6%.

Για την κάλυψη τουλάχιστον του 1,5% που χρειάζεται για την επίτευξη του στόχου, ζητάνε νέο πακέτο «διορθωτικών μέτρων».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, τα έσοδα για τον Σεπτέμβριο ήταν 5,6 δις ευρώ, ενώ με τα προσωρινά στοιχεία ήταν 5,512 δις ευρώ . Τα καθαρά έσοδα για το 9μηνο είναι 4,34% πάνω από το στόχο του προϋπολογισμού, ενώ με τα προσωρινά στοιχεία ήταν 3,15% Τα καθαρά έσοδα για τον Σεπτέμβριο είναι 23,31% πάνω από το στόχο του προϋπολογισμού, ενώ με τα προσωρινά στοιχεία ήταν 19,33%.

Με αυτά τα αποτελέσματα στην οδό Νίκης, εκτιμούν ότι όχι μόνο δεν υπολείπονται του στόχο που έχει τεθεί, αλλά θα τον ξεπεράσουν, τουλάχιστον κατά μισή ποσοστιαία μονάδα.

Πιο δύσκολο, θέμα που θέτουν οι δανειστές, είναι η χρηματοδότηση του Εισοδήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που σύμφωνα με το «κουαρτέτο», είναι λειψή και χρειάζεται «σαφάρι» στον προϋπολογισμό για να βρεθούν τα κονδύλια. Αυτό που ζητούν οι δανειστές, είναι εξορθολογισμός των δαπανών.

Οι προτάσεις των δανειστών είναι εξωφρενικές, ειδικά για μία πληγωμένη οικονομία όπως η ελληνική, που μετά από έξι χρόνια μνημονίων, έχει χάσει περισσότερο από το 27% του προ κρίσης ΑΕΠ της. Τώρα η Παγκόσμια Τράπεζα, που θεωρείται και συγγενής Οργανισμός του ΔΝΤ, έρχεται με προτάσεις για νέες περικοπές επιδομάτων, ακόμα και από ευαίσθητες οικονομικά ομάδες. Από την πλευρά του Ταμείου, οι θέσεις του δεν έχουν αλλάξει, επιμένουν σε «κουτσούρεμα» του αφορολογήτου και μείωση των συντάξεων.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, γνωρίζουν ότι στις 14 Νοεμβρίου οι δανειστές επιστρέφουν και πρέπει να μπουν οι βάσεις για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, αλλά όπως τονίζουν είναι «απίθανο να ζητήσουν πρόσθετα μέτρα», λόγω της «πολύ καλής πορείας των δημοσιονομικών μεγεθών».