Τις αρχηγικές του βλέψεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε για ακόμα μία φορά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, λίγα μόλις 24ωρα μετά την εκδήλωση του Γαλατσίου, μιλώντας στο Ράδιο Θεσσαλονίκη 94,5, στέλνοντας νέα μηνύματα στον Αλέξη Τσίπρα και αφήνοντας αιχμές για τη «πασοκοποίηση» του ΣΥΡΙΖΑ.
Ερωτηθείς μάλιστα για το τελευταίο, εάν δηλαδή υπάρχει «πασοκοποίηση» του ΣΥΡΙΖΑ με την «προοδευτική συμμαχία», ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι «δεν θεωρώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει ένα “κόμμα – σύπα”».
Επανέλαβε ότι και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη τάσσεται υπέρ της συνεργασίας «κόκκινο- κόκκινο- πράσινο» (αριστερά- σοσιαλδημοκρατία- οικολόγοι), λέγοντας ότι ακούγοντας τους ομιλητές της «Γέφυρας» δεν διαπίστωσε ότι θέλουν να ενταχθούν στον ΣΥΡΙΖΑ. «Έχουν τη δική τους υπόσταση», είπε, προσθέτοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ σαν αριστερά θα κατέβει στις εκλογές».
Στην ίδια συνέντευξη, ο υπουργός Οικονομικών σχεδόν προεξόφλησε ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εθνικές εκλογές αναφέροντας «αν η ΝΔ μας κατηγορεί ότι τους αφήνουμε καμένη γη είναι μια αστεία υπόθεση, τους αφήνουμε και αναδιαρθρωμένο χρέος».
Όσον αφορά το χρόνο των βουλευτικών εκλογών, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι αυτές θα πραγματοποιηθούν όταν αποφασίσει ο πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας τη δική του άποψη «όσο πιο αργά, τόσο πιο καλά». Καθώς, όπως είπε, «για εμένα κάθε μήνας που περνάει θα είναι πιο καλά για τον κόσμο».
Για τη Συμφωνία των Πρεσπών και την κριτική που ασκείται σε αυτήν στη Βόρεια Ελλάδα, ο κ.Τσακαλώτος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συγκεκριμένη περιοχή θα κερδίσει πιο πολλά από την Κρήτη, την Πελοπόννησο ή την Πρέβεζα.
“Γιατί; Γιατί κοιτάξτε έναν χάρτη, πού βρίσκεται η Θεσσαλονίκη. Υπάρχει περίπτωση να κερδίσει η Θεσσαλονίκη κοιτάζοντας προς το νότο και ανταγωνιζόμενη την Αθήνα; ΄Οταν ήταν συμβασιλεύουσα, γιατί ήταν;
Το επιχείρημά μου, καλοπροαίρετα, είναι πως θεωρώ ότι (η συμφωνία) έχει πάρα πολύ μεγάλες προοτπικές, ιδιαίτερα για Θεσσαλονίκη” υπογράμμισε.
Παράλληλα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προανήγγειλε την πρόωρη αποπληρωμή «ακριβών» δανείων του ΔΝΤ, και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μη μειωθεί το αφορολόγητο, όπως έγινε και με τις συντάξεις.
Ειδικότερα, ερωτηθείς για το Ταμείο, ο υπουργός Οικονομικών σχολίασε ότι «έχει πολύ ακριβό χρέος». Πρόσθεσε δε ότι ένα τμήμα των δανείων, περίπου 3,5- 4 δισ. ευρώ έχει επιτόκιο στο επίπεδο του 5%, όταν η χώρα δανείζεται με πολύ χαμηλότερο επιτόκιο.
Οι δαπάνες που θα εξοικονομηθούν, θα μπορούν κατά τον υπουργό να οδεύσουν σε μειώσεις φόρων και άσκηση κοινωνικής πολιτικής.
Σημειώνεται ότι μετά το πρόσφατο άτυπο Eurogroup στο Βουκουρέστι, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, συνηγόρησε σε μια πρόωρη αποπληρωμή «ακριβών» δανείων του ΔΝΤ, ενώ είναι πιθανόν το θέμα να συζητηθεί κατά τη σύνοδο του Ταμείου στις 12- 14 Απριλίου.
Ο υπουργός είπε ότι «δεν θα αργήσει» η ρύθμιση με έως 120 δόσεις για ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία.
Aπηχόντας και τις θέσεις των θεσμών επισήμανε ότι πρέπει να είναι ένα «έξυπνο σύστημα» που θα μπαίνουν όσοι έχουν πραγματική ανάγκη.
«Ένα σύστημα που θα βοηθά τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που συσσωρεύτηκαν την περίοδο της κρίσης», πρόσθεσε.
Σύμφωνα πάντως με τον κ. Τσακαλώτο, η ρύθμιση αυτή «δεν είναι στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς. Είναι δικό μας θέμα. Απλώς οι θεσμοί θα κοιτάζουν με ένα μάτι να μην καταστρέψουμε την κουλτούρα πληρωμής».
Ο υπουργός εκτίμησε παράλληλα, ότι όταν ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα του νέου σχήματος για την προστασία της α’ κατοικίας «θα δουλέψει πάρα πολύ γρήγορα». Και, συν τοις άλλοις, θα βοηθήσει τις τράπεζες να μειώσουν τα “κόκκινα” δάνεια για να μπορέσουν να δανειοδοτήσουν τα νέα ζευγάρια.
Σχετικά με το εάν θα ισχύσει η προνομοθετημένη μείωση του αφορολόγητου το 2020, ο υπουργός είπε ότι η θέση του παραμένει ίδια, «κάθε πράγμα στον καιρό του». Ανέφερε με νόημα ότι την ίδια απάντηση έδινε όταν τον ρωτούσαν εάν θα μειωθούν οι συντάξεις, που τελικά δεν μειώθηκαν.
Όπως επισήμανε, η κυβέρνηση σε αυτά διαπραγματεύεται και ακούει την κοινωνία όταν αυτή λέει ότι είναι προβληματική η μείωση του αφορολόγητου.
Επανέλαβε ότι το κυβερνητικό πρόγραμμα περιλαμβάνει ένα κονδύλι 3,5 δισ. ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια, που θα αξιοποιηθεί με μια ισορροπία, τόσο για την περαιτέρω μείωση φόρων και εισφορών, όσο και για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους.