Μόνο με συμμετοχή του ΔΝΤ προχωράει το ελληνικό πρόγραμμα

Λίγη ώρα μετά το χθεσινό Eurogroup της Μάλτας, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble, δήλωσε στην Deutsche Welle πως υπήρξε πολιτική συμφωνία σε βασικά σημεία, ωστόσο “πρέπει να γίνει πολλή δουλειά ακόμα στις τεχνικές λεπτομέρειες”.

“Στο παρελθόν, οι εκτιμήσεις του Ταμείου ήταν πάντα πολύ απαισιόδοξες, αλλά ελπίζω ότι οι Θεσμοί θα βρουν μία λύση το ταχύτερο δυνατό, η οποία θα είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας και της Ευρώπης. Και πιστεύω, ή τουλάχιστον ελπίζω, ότι δεν θα χρειαστεί να ανοίξουν ξανά οι πολιτικές συζητήσεις”.

Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ ξεκαθάρισε για ακόμη μια φορά πως το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης δεν μπορεί να προχωρήσει παρά μόνο με συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

“Είναι μέρος του προγράμματος διαφορετικά, εμείς και άλλες χώρες μέλη θα πρέπει να ζητήσουμε από τα κοινοβούλιά μας την εντολή που θα μας επιτρέπει να διαπραγματευθούμε ένα πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ. Αυτό θα είναι εντελώς παράλογο και δεν θα μπορεί να λειτουργήσει”, εξήγησε.

Αναφορικά με την αποπληρωμή του χρέους, σχολίασε: “Είναι διαφορετικά ποσά και μέθοδοι υπολογισμού. Βέβαια, όταν προσπαθείς να υπολογίσεις πώς θα αναπτυχθούν τα επίπεδα του χρέους έως το 2070, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διαφορετικούς υπολογισμούς. Όμως, αυτά δεν λύνουν τα προβλήματα αυτή τη στιγμή, έτσι κι αλλιώς. Πρώτα πρέπει να διακρίνουμε τι μπορεί και πρέπει να κάνει η Ελλάδα πολιτικά. Και ελπίζω ότι οι Θεσμοί θα βρουν μία τεχνική λύση”.

Απαντώντας στις κατηγορίες πως αυτός φρέναρε τη συμφωνία, σημείωσε: “Το πόδι μου δεν ήταν ποτέ στο φρένο. Όπως έχετε δει κατά τις συζητήσεις, τα πολιτικά ερωτήματα -αυτά που αφορούν τους υπουργούς- δεν είναι το πραγματικό πρόβλημα”, είπε επικρίνοντας τον Sigmar Gabriel, που προέρχεται από τους Σοσιαλιστές, πως “δεν μπόρεσε να πει κάτι διαφορετικό όσο ήταν στην Αθήνα”.

“Το νόημα του προγράμματος είναι η Ελλάδα να αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές, ώστε να εκπληρώνει τις οικονομικές της ανάγκες όπως τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ: Μέσω δανεισμού από τις αγορές. Για αυτό ακριβώς πρέπει η Ελλάδα να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, για να μπει σε έναν σταθερό δρόμο”, κατέληξε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, επαναλαμβάνοντας πως η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί τέταρτο μνημόνιο.