Αποφασισμένη να μπλοκάρει τα σχέδια των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας για τη θέσπιση ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών μισθωτών και συνταξιούχων προς τη φορολογική διοίκηση και τα ασφαλιστικά ταμεία φαίνεται πως είναι η Τρόικα.
Η πρόθεση θέσπισης της ρύθμισης που έχει και προεκλογικό ενδιαφέρον στοχεύει στο να αυξήσει τα φορολογικά έσοδα από τη δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών αλλά και να δώσει ανάσα σε εκατομμύρια οφειλέτες, αναφέρει το capital.gr.
Στο πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ των υπουργείων Οικονομικών και Κοινωνικής Ασφάλισης για την κυοφορούμενη ρύθμιση έχουν πέσει στο τραπέζι, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εξής παράμετροι:
– η νέα ρύθμιση θα αφορά κατά κύριο λόγο μισθωτούς, συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι δεν έχουν δικαίωμα να ενταχθούν στη ρύθμιση του εξωδικαστικού συμβιβασμού
– το ύψος της ληξιπρόθεσμης δεν θα μπορεί να ξεπερνά τις 3.000 ευρώ
– απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη στη ρύθμιση θα είναι να έχουν εξοφληθεί ή ρυθμιστεί με την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων όλες οι φορολογικές οφειλές που βεβαιώθηκαν εντός του 2018
– ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων δεν θα μπορεί να ξεπερνά τις 36.
Για να θεσπιστεί, όμως, η ρύθμιση η κυβέρνηση θα πρέπει να ξεπεράσει τον σκόπελο των θεσμών. Οι θεσμοί θεωρούν ότι οποιαδήποτε νέα διευκόλυνση των οφειλετών υπονομεύει την προσπάθεια δημιουργίας κουλτούρας πληρωμών στους φορολογούμενους.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι σε όλα τα κείμενα της επικαιροποίησης του μνημονίου η κυβέρνηση έχει αποδεχτεί ότι δεν θα προχωρήσει στο μέλλον σε νέα ρύθμιση οφειλών, πέραν αυτής του εξωδικαστικού συμβιβασμού που ήδη βρίσκεται σε ισχύ.
Τα στοιχεία για τους φορολογούμενους που βρίσκονται “στο κόκκινο” είναι, πάντως, αποκαλυπτικά της οικονομικής ασφυξίας που έχει προκαλέσει η υπερφορολόγηση.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ):
– 3.874.933 φορολογούμενοι χρωστούν συνολικά 101,5 δισ. ευρώ.
– 3.593.007 φορολογούμενοι χρωστούν συνολικά 3,7 δισ. ευρώ δηλαδή ο καθένας κατά μέσο όρο χρωστά 1.031 ευρώ.
– 240.694 φορολογούμενοι χρωστούν από 10.000 έως 100.000 ευρώ δηλαδή συνολικά 6,6 δισ. ευρώ και
– μόλις 41.232 φορολογούμενοι χρωστούν πάνω από 100.000 ευρώ ο καθένας και συνολικά 91,2 δισ. ευρώ.