Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε, η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων του ΣΕΒ, της ΓΣΕΕ, της ΕΣΕΕ, της ΓΣΕΒΕΕ, του ΣΕΤΕ και του ΣΒΕ, ενόψει της παρουσίας του στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).
«Έχουμε ήδη πολύ θετικά νέα στο μέτωπο μιας σειράς από μεγάλες επενδύσεις, στο τι γίνεται στο Ελληνικό, τι γίνεται με την κατάθεση του καινούργιου master plan της Cosco για την ουσιαστική αναβάθμιση του λιμένος του Πειραιά, τι γίνεται όσον αφορά τις εξελίξεις στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αναφέρθηκε στις εξαγγελίες μεγάλων ιδιωτικών επενδύσεων οι οποίες δρομολογούνται.
Αφού μίλησε για ένα πολύ τολμηρό αναπτυξιακό νομοσχέδιο το οποίο η κυβέρνηση θα θέσει σε δημόσια διαβούλευση εντός αυτής της εβδομάδος, αλλά και για τις επενδύσεις οι οποίες θα φέρουν ανάπτυξη για όλους, τόνισε: «Είμαστε εδώ, όμως για να συζητήσουμε και για τα πολλά προβλήματα τα οποία εξακολουθούν να υπάρχουν στην αγορά, είτε αυτά αφορούν ιστορικές παθογένειες, είτε είναι πληγές από το πρόσφατο παρελθόν. Και είμαι πάντα πρόθυμος και ανοιχτός να ακούσω τις απόψεις σας, όμως θέλω και με την ευκαιρία αυτή στην πρώτη μας επίσημη συνάντηση με τη νέα μου ιδιότητα, να επαναλάβω μια σταθερή μου θέση, ότι η πολιτεία θα στηρίξει την επιχειρηματικότητα με κάθε κίνητρο για να αναπτυχθεί, απαιτεί, όμως, και από αυτήν να ανταποκριθεί στον κοινωνικό της ρόλο», σημειώνοντας όμως ότι και οι επιχειρηματίες θα πρέπει να σέβονται το νόμο, τις υποχρεώσεις τους, να φροντίζουν τους εργαζόμενους και να φροντίζουν το κοινό μας περιβάλλον.
«Είναι αυτή η συμφωνία αλήθειας, για την οποία είχα μιλήσεις πολλές φορές, όταν ήμουν ακόμα αρχηγός της αντιπολίτευσης, και την οποία σας καλώ όλους, όλες και όλους, να την κάνουμε πράξη τώρα», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Ακόμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τους κοινωνικούς εταίρους να καταθέσουν τις απόψεις τους για τις 120 δόσεις και για «τα πολύ θετικά στοιχεία που είχαμε στο μέτωπο της αύξησης της απασχόλησης για τον μήνα Αύγουστο, την σημαντική βελτίωση του δείκτη οικονομικής εμπιστοσύνης τους» όπως χαρακτηριστικά τόνισε αλλά και τον νέο αναπτυξιακό νόμο.
«Αναμένω τις συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις των κοινωνικών εταίρων για την ανάπτυξη, γιατί αυτή και μόνο μπορεί να οδηγήσει τελικά σε μια, πραγματικά, αυτοδύναμη Ελλάδα. Αυτό είναι το κλειδί για την οριστική υπέρβαση της κρίσης, αλλά και ο μόνος δρόμος για την ευημερία όλων των πολιτών παντού στη χώρα. Γι’ αυτό άλλωστε και το σύνθημά μας σε αυτήν την έκθεση είναι: Ανάπτυξη για όλους» κατέληξε ο πρωθυπουργός.
Νωρίτερα δε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε διαβεβαιώσει τους συνομιλητές του ότι «θα εξακολουθούν, βέβαια, οι επαφές μας να είναι συχνές και συστηματικές, γιατί αυτή η κυβέρνηση στηρίζεται και στον κόσμο της εργασίας και στον κόσμο της επιχειρηματικότητας. Και προσωπικά θεωρώ τους, εντός εισαγωγικών, λεγόμενους κοινωνικούς εταίρους, συνεργάτες και συνεταίρους στην ανάπτυξη της χώρας».
Η σημερινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων θα μπορούσε να έχει τίτλο “πώς να μιλάτε συνέχεια για την ανάπτυξη δίχως να λέτε τίποτα συγκεκριμένο” αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχόλιο του για τη σημερινή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο τύπου του κόμματος σημειώνει ακόμα: «Παρά την συνεχή επίκληση της ανάπτυξης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για μια ακόμα φορά, απέφυγε να μιλήσει συγκεκριμένα για το σχετικό νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση της Νέα Δημοκρατία.
Ο λόγος είναι απλός. Στη λογική της Νέας Δημοκρατίας το αναπτυξιακό σχέδιο της χώρας μεταφράζεται στην απουσία κανόνων για λίγους και εκλεκτούς επιχειρηματικούς ομίλους. Αυτήν τη στρατηγική υπηρετεί το σχέδιο ξεπουλήματος της ΔΕΗ, οι ανεξέλεγκτες ιδιωτικοποιήσεις, η απαξίωση των κανόνων και του ρόλου του κράτους στο όνομα της “αποτελεσματικότητας” και της “φιλικότητας προς τις επενδύσεις”.
Αν θέλει η Νέα Δημοκρατία να δει σε τι συνίσταται ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο μπορεί να ανατρέξει στην ανάλογη πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί, η προσέλκυση επενδύσεων συνδεόταν με κριτήρια για την περιβαλλοντική νομοθεσία, την εργασιακή προστασία, τις κοινωνικές ανάγκες.
Αυτό το σχέδιο υπήρξε προϊόν διαβούλευσης στα περιφερειακά αναπτυξιακά συνέδρια που έφεραν σε επαφή παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς των τοπικών κοινωνιών, ενώ τροφοδοτήθηκε από την ορθολογική και αποτελεσματική απορροφησιμότητα των κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Το δίλημμα είναι απλό: ανάπτυξη με κανόνες για όλους ή χαριστικές διατάξεις για τους ισχυρούς κυβερνητικούς φίλους;».