Με τον «αέρα» της επίτευξης της τεχνικής συμφωνίας με τους θεσμούς για την γ’ αξιολόγηση, την πετυχημένη ανταλλαγή ομολόγων που τόνωσε τη ρευστότητα της δευτερογενούς αγοράς αλλά και το θετικό κλίμα που αντιμετώπισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στις συναντήσεις που είχε με ενδιαφερόμενους επενδυτές στις ΗΠΑ το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει την επόμενη κίνηση.
Πρόκειται για την έκδοση ενός 7ετούς ομολόγου στα τέλη Ιανουαρίου ή το Φεβρουάριο, εφόσον κλείσει η αξιολόγηση στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου, αναφέρει το protothema.gr.
Ήδη η πορεία των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων κρίνεται ικανοποιητική καθώς του 10ετούς έχει επιστρέψει ήδη στα επίπεδα του 2007 ενώ ακολουθούν και οι αντίστοιχες των πιο βραχυπρόθεσμων χρεογράφων.
Σήμερα η απόδοση του 10ετούς ομολόγου κινείται στο 4,2%, του 5ετούς στο 3,42% και του διετούς στο 2,05% έχοντας σημειώσει μία σημαντική αποκλιμάκωση μετά την επίτευξη της τεχνικής συμφωνίας με τους θεσμούς και το πετυχημένο swap.
«Καθώς μπαίνουμε σε ένα περιβάλλον περιορισμού του QE από την ΕΚΤ και ανόδου των αποδόσεων των ομολόγων του πυρήνα της Ευρωζώνης, τα ελληνικά κρατικά ομόλογα βρίσκονται στην καλύτερη θέση να προσφέρουν στους επενδυτές τις καλύτερες επιστροφές εντός της Ευρωζώνης», σύμφωνα με τον Philip Brown εκτελεστικό διευθυντή του τμήματος Σταθερού Εισοδήματος της Citi στη Ν. Υόρκη.
Με τα σημερινά δεδομένα παράγοντας της αγοράς ομολόγων που μιλά υπό καθεστώς ανωνυμίας εκτιμά πως εάν γινόταν τώρα η έκδοση του 7ετούς ομολόγου το επιτόκιο του θα κυμαίνονταν στο 3,8%. Αντίστοιχα εάν γινόταν έκδοση τριετούς ομολόγου, κάτι για το οποίο υπήρχαν πληροφορίες μετά την ολοκλήρωση του swap, τότε το επιτόκιο του θα ήταν περίπου στο 2,5%.
Ο σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει ότι μετά την έκδοση του 7ετούς ομολόγου θα εκδοθεί ένα 3ετές και στη συνέχεια ένα 10ετές. Το τελευταίο θα είναι και η μεγάλη δοκιμασία, πριν τελειώσει το μνημόνιο και ξεκινήσει η απόλυτη εξάρτηση της χώρας από τις αγορές. Είναι πιθανό αντί της έκδοσης νέου δεκαετούς να «ανοίξει» η έκδοση που προέκυψε από το swap και λήγει το 2028.
Τραπεζικές πηγές περιμένουν ότι κάποια στιγμή, το επόμενο διάστημα, θα υπάρξει «διάλειμμα» στο ράλι των ομολόγων και η τιμή θα ισορροπήσει. Από κει και πέρα, τονίζουν, θα χρειαστούν ουσιαστικές θετικές εξελίξεις για την περαιτέρω αποκλιμάκωση. Εξελίξεις που έχουν σχέση με το κλείσιμο της τελευταίας αξιολόγησης και τις αποφάσεις για το χρέος.