Με νέο “λίφτινγκ” θα συνεχιστούν οι διακανονισμοί της ΔΕΗ

Ένα από τα βασικότερα μέτωπα που καλείται να αντιμετωπίσει η ΔΕΗ αφορά στο θέμα της εισπραξιμότητας των λογαριασμών, ιδιαίτερα καθώς από το νέο έτος τυπικά έχει λήξει η ισχύς του ευνοϊκού προγράμματος διακανονισμών των 36 δόσεων.

Μετά από αλλεπάλληλες παρατάσεις και ενώ ακόμη και μέχρι σήμερα υπήρχε άτυπη παράταση για το παλιό πρόγραμμα, η εταιρεία προχωρά σε αλλαγές στο σύστημα των διακανονισμών, στο οποίο σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις έχουν ενταχθεί 580 χιλ. πελάτες με το συνολικό ύψος των διακανονισμένων οφειλών να ανέρχεται στο 1,15 δισ. ευρώ. Βασικός στόχος πλέον είναι οι πελάτες αυτοί να παραμείνουν σε ρύθμιση και ταυτόχρονα να υπάρξουν κίνητρα ώστε να υπαχθούν σε ρύθμιση περισσότεροι πελάτες με οφειλές.

Πως μελετάται να γίνει αυτό; Η μεγάλη πλειονότητα των οφειλών που δεν έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση είναι πελάτες με χρέος έως 1000 ευρώ, για τους οποίους σημειώνεται υπάρχει και άτυπο καθεστώς προστασίας. Για αυτήν την κατηγορία οφειλετών λοιπόν, εφόσον ενταχθούν στο νέο πρόγραμμα, εξετάζεται, μεταξύ άλλων, να υπάρξει πάγωμα της οφειλής και ταυτόχρονα δικαιούνται την έκπτωση 15% που ισχύει για τους καλοπληρωτές.

Τα προγράμματα ρυθμίσεων που αναμένεται να εγκρίνει η ΔΕΗ αναμένεται να περιλαμβάνουν διαφορετικές κατηγορίες αποπληρωμής από 18 έως 36 δόσεις ανάλογα με το ύψος της οφειλής και το κατώτατο όριο ελάχιστης δόσης.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τη ΔΕΗ οι μη ρυθμισμένες οφειλές έως 1000 ευρώ υπολογίζονται σε περίπου μισό δις ευρώ και προέρχονται από περισσότερους από 1,5 εκατ. πελάτες.

Τέλος η εταιρεία αναμένεται να προωθήσει ένα ακόμη μέτρο το οποίο εκ των πραγμάτων απευθύνεται σε μεγάλους εμπορικούς πελάτες και βιομηχανίες, αυτό της παροχής έκπτωσης 6% σε όποιους επιθυμούν να προπληρώσουν το κόστος της ενέργειας που καταναλώνουν για ένα έτος. Το μέτρο έχει ήδη εφαρμοστεί στην περίπτωση του μεγαλύτερου πελάτη της ΔΕΗ, της Αλουμίνιον εξασφαλίζοντας σημαντική ταμειακή ρευστότητα ύψους 100 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, στο μέτρο της προεξόφλησης θα μπορούσε να ανταποκριθεί σημαντικός αριθμός βιομηχανικών πελατών της υψηλής τάσης αλλά και μεγάλοι πελάτες της μέσης τάσης.

Δημοσιεύθηκε την
Κατηγοριοποιημένα ως Οικονομία