Με μέτρα 3,6 δις στις βαλίτσες τους επιστρέφουν οι δανειστές

Με απαιτήσεις για μέτρα ύψους 2% ή 3,6 δις ευρώ, επιστρέφουν οι δανειστές στην Αθήνα! Σήμερα και αύριο, θα φτάσουν τα κλιμάκια των Θεσμών στην Αθήνα, με στόχο εντός των επτά ημερών, που αναμένεται να παραμείνουν στην πρωτεύουσα, να έχουν αποσαφηνιστεί τα μέτρα και τα αντίμετρα, ώστε έως το Eurogoup της 20ης Μαρτίου, να υπάρχει τεχνική συμφωνία.

Το πρώτο βήμα, είναι ο προγραμματισμός του πλήθους επαφών που απαιτούνται, ώστε να καλυφθούν όλα τα διαφορετικά μέτρα της β’ αξιολόγησης και των επιπλέον μέτρων που απαιτεί το ΔΝΤ, για να συμμετέχει στη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος.

Στο τραπέζι θα πέσουν όλα τα προαπαιτούμενα για να έρθει το ταχύτερο δυνατό η συμφωνία και η υπογραφή του Staff Level Agreement (SLA).

Αυτή την φορά, στα ραντεβού στο Χίλτον, αναμένεται ότι θα εμπλακούν περισσότεροι υπουργοί στην πρώτη γραμμή των συζητήσεων καθώς θα συζητηθούν σε βάθος και θέματα, όπως οι μεταρρυθμίσεις που αφορούν τον Τραπεζικό κλάδο και τα κόκκινα δάνεια, όπως και τον τομέα της Ενέργειας.

Πέραν των βασικών διαπραγματευτών του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αναμένεται να κάτσει, ο υπουργός Οικονομίας, Δημήτρης Παπαδημητρίου, που θα παρουσιάσει την πρότασή του, για την εθνική αναπτυξιακή στρατηγική και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, για τα θέματα Ενεργειακής στρατηγικής.

Τα μέτρα που έχουν στις βαλίτσες τους τα κλιμάκια των θεσμών, προβλέπουν συνολικά εξοικονομήσεις 2% του ΑΕΠ. Συγκεκριμένα, 1% του ΑΕΠ ζητούν να είναι η αύξηση των εσόδων από τη μείωση του αφορολόγητου ορίου και άλλο 1% του ΑΕΠ με την μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης, η οποία θέλουν να προκύψει με την σταδιακή κατάργηση της προσωπικής διαφοράς.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, το οικονομικό επιτελείο, θα διεκδικήσει τα «αντίμετρα». Μέτρα, που θα προωθούν την ανάπτυξη, ώστε να ελαφρυνθεί το βάρος, από τις υφεσιακές επιπτώσεις των μέτρων που ζητούν οι δανειστές.

Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένεται να πέσουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, μέτρα όπως νέες φορο-ελαφρύνσεις με μείωση/ αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ με τον ΦΜΑΠ, που θα κοστίζει στους Έλληνες ιδιοκτήτες 35-40% λιγότερο και μείωση των συντελεστών της άμεσης και έμμεσης φορολογίας (Εισόδημα και ΦΠΑ).

Στο κομμάτι της μείωση των φόρων, το οικονομικό επιτελείο, θα διεκδικήσει την μείωση των φορολογικών συντελεστών για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα (κάτι το οποίο ζητά και το ΔΝΤ) και την μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά. Σύμφωνα με πληροφορίες από σε αυτή την κατεύθυνση θα πέσει το κόστος στον κλάδο εστίασης από το 24% στο 13% και στην Ενέργεια από το 13% στο 6%.

Σε αυτές τις διεκδικήσεις, η ελληνική πλευρά, θα έχει έναν απρόσμενο σύμμαχο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), το οποίο έχει προτείνει πολλάκις την μείωση των φόρων, ώστε να τονωθούν, οι αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής Οικονομίας και να διευκολυνθεί η επίτευξη των στόχων του μνημονίου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% από το 2018 και μετά.

Το Ταμείο, έχει προτείνει μείωση των φορολογικών συντελεστών, περίπου 10% για επιχειρήσεις στο 15%-20%. Μία σημαντική μείωση, καθώς οι συντελεστές που ισχύουν σήμερα, είναι από 22% έως 45%. Η μείωση των συντελεστών, είναι πάγιο αίτημα της αγοράς. Στον ΦΠΑ, το ΔΝΤ, έχει προτείνει συνολική μείωση του ανώτερου συντελεστή από 24% στο 23%.

Τα όπλα της κυβέρνησης σε αυτή τη φάση της διαπραγμάτευσης, είναι η υπέραπόδοση του 2016, σε έσοδα και ανάπτυξη. Στο χέρι του, ο υπουργός Οικονομικών θα κρατά το ισχυρό χαρτί των πολύ θετικών προβλέψεων Ελλάδας και Ευρώπης για το 2017 και το 2018.

Ζητούμενο, είναι το Ταμείο να πειστεί ότι η ελληνική Οικονομία, ήδη βρίσκεται στον σωστό δρόμο και ότι δεν χρειάζονται μεγάλες παρεμβάσεις, που μπορεί να έχουν και τα αντίθετα αποτελέσματα. Από αυτή τη διαπραγμάτευση, θα εξαρτηθεί το πόσο θα πέσει το αφορολόγητο, που τα βασικά σενάρια που θα συζητηθούν, περιλαμβάνουν νούμερα όπως 5500 και 6000 ευρώ.

Οι Τράπεζες, στην ατζέντα του Ταμείου!

Μπορεί η ειδησεογραφία, να έχει επικεντρωθεί στις παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ, για νέα μέτρα, όμως οι δανειστές, δίνουν ιδιαίτερο βάρος, στις μεταρρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα, που έχουν μείνει «παγωμένες», με αποτέλεσμα να έχει «φρενάρει» η διαχείριση των κόκκινων δανείων και η εξυγίανση της αγοράς.

ΔΝΤ και ΕΚΤ πιέζουν για ταχεία εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, όπως ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, αλλά με ακόμα μεγαλύτερη ένταση και ελευθερία, στην πώληση των κόκκινων δανείων. Το Ταμείο, αναμένεται να επιμείνει στην διατήρηση ενός «μαξιλαριού» ασφαλείας για τον τραπεζικό κλάδο ύψους από 5-10 δις ευρώ.

Πρόκειται για χρήματα του πακέτου ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί και θα μπουν στην «άκρη», για να διασφαλιστεί ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα έχει κεφαλαιακή επάρκεια ακόμα και στο δυσκολότερο σενάριο.

Το πρόβλημα με το «μαξιλάρι» των τραπεζών

Τα κεφάλαια αυτά, μπορεί να έχουν περισσέψει, αλλά ήδη έχουν «προσημειωθεί» για το πακέτο των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος μετά το 2018. Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) και ο επικεφαλής του Κλάους Ρέγκλινγκ, ήδη έχουν ξεκινήσει την επεξεργασία, αυτών των μέτρων, τα οποία βέβαια θα μείνουν στο «συρτάρι», μέχρι να βολεύει πολιτικά, τα ισχυρά κράτη της Ευρώπης, όπως η Γερμανία.

Εργασιακά

Τα μέτρα που πρέπει να υλοποιηθούν στο πεδίο των εργασιακών, δεν έιναι κάτι καινούργιο, αλλά πρόκειται για απαιτήσεις των δανειστών, που περιλαμβάνονται μέσα στη β’ αξιολόγηση. Από το υπουργοί Εργασίας, θεωρείται ότι έχει ήδη βρεθεί η φόρμουλα που θα φέρει την συμφωνία με το Ταμείο, σε θέματα όπως ομαδικές απολύσεις, συλλογικές συμβάσεις και συνδικαλιστικό νόμο. Το θέμα στο οποίο ακόμα υπάρχουν σημαντικές διαφορές, είναι οι παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ, για περικοπή συντάξεων.

Από τις Βρυξέλλες, η γραμμή, είναι ολοκλήρωση όλων των θεμάτων, μέσα στο επόμενο δίμηνο, ώστε τον Ιούνιο να έχει εκταμιευτεί η δόση των 6,1 δις ευρώ της β’ αξιολόγησης και να μην υπάρξει κανένα απρόοπτο, στις πληρωμές του Ιουλίου.

Κομισιόν: Τα κλιμάκια επιστρέφουν, λύσεις μπορούν να βρεθούν

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, τα κλιμάκια που επιστρέφουν σήμερα και αύριο, έρχονται για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. «Η Επιτροπή καλωσορίζει τη «συναντίληψη» που πέτυχαν την περασμένη εβδομάδα οι τέσσερις θεσμοί και η οποία επιτρέπει την επιστροφή τους στην Αθήνα “στις αρχές αυτής της εβδομάδας».

Επίσης, ανέφερε ότι «Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε στενά με τους υπόλοιπους εταίρους μας και είμαστε πεπεισμένοι πως λύσεις μπορούν να βρεθούν, όπως γινόταν πάντα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να διασφαλιστεί η συνέχιση της προόδου και η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στο ελληνικό πρόγραμμα».

Ταγιάνι: Καταστροφή το Grexit για την Ευρώπη, κρατήστε την Ελλάδα Στο Ευρώ!

Η Ελλάδα, πρέπει να παραμείνει οπωσδήποτε μέσα στο Ευρώ, τονίζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, γιατί αλλιώς
όπως ανέφερε, «η έξοδός της θα προκαλούσε μεγάλες ζημιές συνολικά στην οικονομία τη Ευρώπης».

Με την διαπραγμάτευση να έχει «ξεπαγώσει», αλλά τις δυσκολίες να παραμένουν, ο ίδιος δήλωσε ότι «,μεσομακροπρόθεσμα θα μπορούσε να έχει αρνητικές συνέπειες, διότι θα φαινόταν ως ήττα της Ευρώπης. Υπάρχει ένα μεγαλύτερο και γενικότερο συμφέρον: Πρέπει να κρατήσουμε ενωμένη την Ευρωπαϊκή Ένωση». Σε κάθε περίπτωση, «πρέπει να δοθεί στους Έλληνες ακόμα μια ευκαιρία».