Με ιδιαίτερα αργό ρυθμό παρά τη βελτίωση σε σχέση με πέρυσι εξακολουθεί να πληρώνει το Δημόσιο τις οφειλές του προς τις επιχειρήσεις – προμηθευτές του. Ο χρόνος είναι υπερδιπλάσιος σε σχέση με αυτόν που ορίζει η νομοθεσία με αποτέλεσμα να στερεί απ’ τις επιχειρήσεις κρίσιμη ρευστότητα.
Σύμφωνα με την έκθεση European Payment Report 2018 το ελληνικό Δημόσιο πληρώνει τις επιχειρήσεις σε 73 ημέρες κατά μ.ο. ενώ ο αντίστοιχος χρόνος στις συναλλαγές μεταξύ των επιχειρήσεων στη χώρα μας είναι 40 ημέρες, αναφέρει το newmoney.
Βέβαια η κατάσταση σε σχέση με πέρυσι είναι βελτιωμένη, καθώς ένα χρόνο πριν το Δημόσιο αποπλήρωνε τις οφειλές του σε 103 ημέρες κατά μ.ο., γεγονός που οφείλεται κυρίως στη σύνδεση της εκταμίευσης των δόσεων από τον ESM με την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Παράλληλα και οι επιχειρήσεις μεταξύ τους αφήνουν λιγότερα περιθώρια καθώς τα παθήματα του παρελθόντος με τα «κανόνια» της αγοράς τους εξώθησε να περιορίζουν τα περιθώρια που δίνουν στους συνεργάτες τους.
Σε κάθε περίπτωση στην Ελλάδα, σύμφωνα με την έρευνα που καταρτίζει η εταιρεία διαχείρισης πιστωτικών απαιτήσεων Intrum, καταγράφεται ο τρίτος μεγαλύτερος χρόνος μεταξύ των 29 ευρωπαϊκών κρατών, όπου έχει πραγματοποιηθεί η έρευνα.
Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Ιταλία με 104 ημέρες καθυστέρηση στις πληρωμές του Δημοσίου. Ακολουθεί η Πορτογαλία με 86 ημέρες. Οι συγκεκριμένες χώρες μάλιστα εμφανίζουν χειρότερες επιδόσεις απ’ την Ελλάδα και στις πληρωμές που κάνουν οι επιχειρήσεις μεταξύ τους και οι οποίες κατά μ.ο. Φθάνουν τις 56 και 65 ημέρες αντίστοιχα.
Στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες βέβαια η κατάσταση είναι σαφώς καλύτερη με αποτέλεσμα ο μ.ο. στην Ευρώπη να διαμορφώνεται στις 40 ημέρες οι πληρωμές του Δημοσίου προς τους προμηθευτές και στις 34 ημέρες οι πληρωμές μεταξύ των επιχειρήσεων.
Οι χώρες με τις καλύτερες επιδόσεις εμφανίζονται να είναι: η Λετονία (σε 18 ημέρες κατά μ.ο. Οι πληρωμές του Δημοσίου αλλά και των επιχειρήσεων μεταξύ τους), η Εσθονία (25 ημέρες για το Δημόσιο, 19 για τις επιχειρήσεις) και η Δανία (25 ημέρες για το Δημόσιο, 24 ημέρες για τις επιχειρήσεις).
Υπενθυμίζεται ότι η κοινοτική οδηγία 2011/7/ΕΕ προβλέπει ότι το Δημόσιο πρέπει να πληρώνει για τα αγαθά και τις υπηρεσίες που προμηθεύεται ενός 30 ημερών ή σε εξαιρετικές πειπτώσεις εντός 60 ημερών. Στις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων, η προβλεπόμενη προθεσμία είναι 60 ημέρες, εκτός και εάν υπάρχει άλλη, ρητή συμφωνία.
Πιέσεις για μεγαλύτερες προθεσμίες
Παρά την αυστηροποίηση των κανόνων στις συναλλαγές, η συντριπτική πλειοψηφία, το 89%, των ελληνικών επιχειρήσεων δήλωσε στην έρευνα ότι δέχονται μεγάλες πιέσεις απ’ τους πελάτες τους να αποδεχθούν μεγαλύτερο χρόνο αποπληρωμής. Το 81% δήλωσαν πως αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν. Και τούτο παρά το γεγονός πως το 56% δήλωσε ότι με την παράταση δημιουργήθηκαν προβλήματα στην ομαλή λειτουργία της επιχείρησης.
Στο… χιόνι οφειλές που ξεπερνούν το 2% του τζίρου των επιχειρήσεων
Εν τω μεταξύ οι απαιτήσεις που θεωρείται ότι δεν πρόκειται να εισπραχθούν ποτέ υπολογίζεται ότι αποτελούν στην Ελλάδα το 2,14% των συνολικών εσόδων των επιχειρήσεων. Ο μ.ο. στην Ευρώπη είναι 1,7%. Τις χειρότερες επιδόσεις εμφανίζουν: η Ιρλανδία με 3,10%, η Βουλγαρία με 2,78% και η Ρουμανία με 2,73%. Τις καλύτερες εμφανίζουν: η Δανία με 0,55%, η Φινλανδία με 0,61% και η Ισπανία με 0,70%.
Πλήγμα για την απασχόληση οι καθυστερήσεις
Από τις απαντήσεις επίσης προκύπτει πως οι καθυστερήσεις στις πληρωμές έχουν αρνητικό αντίκτυπο και στην απασχόληση. Το 60% των ελληνικών επιχιεήσεων, έναντι 20% του ευρωπαϊκού μ.ο., δηλώνει ότι θα προχωρούσε σε περισσότερες προσλήψεις εργαζομένων εάν πληρωνόταν εγκαίρως.