Δραματικές συνθήκες επικρατούν στις εκατοντάδες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, δηλαδή στα Κέντρα Υγείας και τις μονάδες υγείας του ΕΟΠΥΥ, καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) έπειτα από έρευνά της σε 65 Κέντρα Υγείας.
Αναιμικοί προϋπολογισμοί, αποδεκατισμένο προσωπικό, παροπλισμένος ιατρικός εξοπλισμός, δυσκολία στην προμήθεια υλικών και φαρμάκων, διαχειριστική ανεπάρκεια: είναι οι λόγοι που έχουν προκαλέσει έμφραγμα στο σύστημα της ΠΦΥ.
Τα Κέντρα Υγείας δεν έχουν ούτε ένα ευρώ να καλύψουν βασικές λειτουργικές δαπάνες, στηρίζονται σε δωρεές και φιλανθρωπίες – μέχρι δίσκο στις λειτουργίες βγάζουν οι κατά τόπους εκκλησίες, για την ενίσχυση των Κέντρων Υγείας αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ.
«Την ώρα που ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Παύλος Πολάκης λέει ότι οι νοσηλευτές των Κέντρων Υγείας δεν έχουν τι να κάνουν και πλέκουν, η δική μας έρευνα έδειξε πως στις Πρωτοβάθμιες Μονάδες δεν προσελήφθη κανείς επαγγελματίες υγείας τα τελευταία δύο χρόνια» λέει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Μιχάλης Γιαννάκος.
Και προσθέτει: «Αδυνατούν να προμηθευτούν γάντια, βαμβάκι, μάσκες οξυγόνου, κολάρα, συσκευές ορού, φλεβοκαθετήρες, ράμματα, επιδέσμους οροσυλλέκτες, γάζες, σύριγγες, φάρμακα, βενζίνη για τα οχήματα, πετρέλαιο για το καλοριφέρ. Δεν διαθέτουν καν χαρτί υγείας. Οι εργαζόμενοι Ιατροί και Νοσηλευτές συγκεντρώνουν χρήματα για να αγοράσουν χαρτί υγείας, γάντια, σύριγγες, βρύσες, λάμπες και επισκευάζουν μόνοι τους τεχνικές βλάβες. Δεν έχουν χρήματα να επισκευάσουν την θέρμανση, αν και το χειμώνα οι συνθήκες είναι απερίγραπτες. Συντηρούνται με εράνους και παροχές».
Χωρίς ειδικευμένο ιατρικό προσωπικό
Σήμερα λειτουργούν 209 Κέντρα Υγείας και 12 Νοσοκομεία – Κέντρα Υγείας. Σε 7.000 οργανικές θέσεις Ιατρών υπηρετούν 3.000 Ιατροί εκ των οποίων 2.000 είναι Αγροτικοί Ιατροί. Το ποσοστό κάλυψης σε Ειδικευμένους Ιατρούς είναι 20%. Στις 10.000 οργανικές θέσεις του προσωπικού πλην Ιατρών υπηρετούν 3.500 Επαγγελματίες Υγείας. Η κάλυψη των οργανικών θέσεων είναι 35%.
Σε 30 Δήμους της Χώρας δεν υπάρχουν Ειδικευμένοι Ιατροί στο Δημόσιο Σύστημα Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, δηλαδή σε Κέντρα Υγείας, Πολυϊατρεία, συμβεβλημένους γιατρούς με τον ΕΟΠΥΥ). Σε 145 Δήμους δεν υπάρχει Καρδιολόγος, σε 115 Δήμους δεν υπάρχει Γυναικολόγος και 75 Δήμοι δεν έχουν Παιδίατρο.
Ενδεικτικά, αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ: Άργος (δεν έχει Παιδίατρο), Καλαμάτα (έχει μόνο ένα Παιδίατρο), Ξάνθη (έχει μόνο έναν Γενικό Ιατρό και δεν έχει Παιδίατρο, Καρδιολόγο, Οφθαλμίατρο, Γυναικολόγο, Ακτινολόγο), Αίγιο ( χωρίς Καρδιολόγο και Μικροβιολογικό Εργαστήριο), Καρδίτσα (δεν έχει Καρδιολόγο, Γυναικολόγο), Ναύπλιο (χωρίς Ακτινολόγο, Παιδίατρο, Γυναικολόγο, Καρδιολόγο, Οφθαλμίατρο, Φυσικοθεραπευτή).
Και ο κατάλογος των ελλείψεων δεν έχει τέλος: Καβάλα (δεν έχει Παιδίατρο, Ορθοπεδικό, Οφθαλμίατρο, Γυναικολόγο), Δράμα (δεν έχει Γενικό Ιατρό, Καρδιολόγο, Παθολόγο, Παιδίατρο, Γυναικολόγο, Οφθαλμίατρο), Κοζάνη (δεν έχει Παιδίατρο, Γυναικολόγο, Οφθαλμίατρο, Ακτινολόγο), Λάρισα (χωρίς Οδοντίατρο),
Σέρρες και Κέρκυρα (χωρίς Παιδίατρο), Πρέβεζα (δεν λειτουργεί Μικροβιολογικό Εργαστήριο).